Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ministar sporta

Kako je ružno pače Franjo postao srpski princ Vanja

'27.08.2010., Zagreb - Vaterpolska reprezentacija Srbije odlazi na trening uoci EP Zagreb 2010. Vanja Udovicic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Lukunic/PIXSELL'
1/3
11.09.2013.
u 12:11

Na promjenu imena roditelji su se odlučili jer su ga zadirkivali u školi i fizički napadali zbog imena Franjo

Vanja Udovičić, novi srpski ministar sporta i vaterpolska ikona, na svojim je leđima najbolje osjetio turbulentnu povijest na ovim našim balkanskim prostorima. Iako je rođen u Beogradu, dobio je ime Franjo. Ništa neobično za dijete kojemu je tata istarski Hrvat, a mama Srpkinja. Uostalom, zvati se Franjo u Beogradu u to vrijeme, kada je još vrijedilo bratstvo i jedinstvo, nije bilo ništa neobično niti je to predstavljalo neki problem za socijalizaciju i društveni status.

Ozbiljni problemi

Međutim, stvari su se počele radikalno mijenjati kada se Jugoslavija počela raspadati. Milošević i JNA započinju napad na Hrvatsku, a mali Franjo zbog imena počinje imati ozbiljne probleme. Stvari se postale toliko napete da su Franjini roditelji odlučili sinu promijeniti ime u Vanja. U jednoj kasnijoj ispovijesti za hrvatski tjednik Nacional, sada već svjetski poznati vaterpolist Vanja Udovičić, pokušao je objasniti zato su se on i njegova obitelj odlučili na takav potez.

– Kada sam se rodio 1982., svi smo bili u ljubavi, a od 1989. braća su se zamrzila. Zbog svog imena imao sam problema u školi, bilo je i fizičkih okršaja, nakon čega su moji roditelji rekli da me žele zaštititi od svega toga te sam na prelasku iz osnovne u srednju školu promijenio ime, rekao je tada Vanja. Prisjetio se i bremenitih devedesetih kada je Srbija stenjala pod sankcijama. U to su vrijeme mnogi iz njegove generacije završili na stranputici, ali je on zahvaljujući vaterpolu i ambiciji ostao na površini. Trebalo je imati jaku volju i podršku u obitelji jer se u to vrijeme u Srbiji na cijeni bile neke druge vrijednosti. Vanja se zaljubio u plivanje još dok je kao dijete ljetovao u Puli kada ga "nisu mogli izvući iz mora". Uvijek je želio biti najbolji, što je razdjelnica između vrhunskog i prosječnog sportaša. Imao je doista briljantnu karijeru u reprezentaciji Srbije i svim klubovima u kojima je igrao. Završio je i Fakultet organizacijskih znanosti u Beogradu. Njegov senzacionalni prelazak u zagrebačku Mladost bio je sportska priča o kojoj se puno pisalo.

Nemoralna ponuda

Prije nekoliko dana, petnaestak godina nakon što je morao promijeniti ime, potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ponudio je Vanji Udovičiću ministarsku fotelju. Ova priča o "ružnom pačetu Franji koje je postalo srpski princ" ne govori samo o tome kako se Srbija promijenila u ovih 15 godina nego možda još više o tome kako se svaka upornost i zdrava ambicija isplate.

Tomislav Družak bio je direktor Mladosti kada je u nju došao Vanja Udovičić. Ističe da je Vanja na njega ostavio izuzetno dobar dojam te da je odmah vidio da je riječ o dobro odgojenom čovjeku i sportašu. Nije primijetio da Udovičić ima političke ambicije, ali se zato uvjerio da je izuzetno predan svakom poslu.

– Takav će biti i na ministarskoj funkciji, uvjeren je Družak. Dobro se sjeća kako se Udovičić ponio kada je svirala hrvatska himna u čast pobjednika na Europskom prvenstvu u Zagrebu 2010. On se jedini iz reprezentacije Srbije okrenuo prema hrvatskoj zastavi i mirnu je saslušao himnu, dok su ostali reprezentativci Srbije bili potpuno nezainteresirani. Udovičić je, kako je sam izjavio, odrastao u jugoslavenskom duhu, nikada se nije izjašnjavao kao Hrvat, ali je uvijek respektirao Hrvatsku. Zanimalo nas je može li onda on pomoći da se zatople odnosi između Hrvatske i Srbije. Družak je, koji je i sam nekada bio visokopozicionirani političar, uvjeren da može pomoći iako je svjestan da je on samo ministar u Vladi u kojoj su ipak glavni Dačić i Vučić. Međutim, Družak je uvjeren da Udovičić neće biti fikus u vladi jer je on i dok je bio igrač imao jasne stavove za koje se uvijek borio. Zanimljivo je da uz hrvatsko i srpsko Udovičić ima i talijansko državljanstvo jer mu je jedna baka Talijanka. Golman Hrvatske vaterpolo reprezentacije Josip Pavić također odlično poznaje Vanju Udovičića. Kaže za njega da je izuzetno obrazovan i liberalan. Iako nisu često razgovarali o politici, ipak ga ne čudi što je Vanja otišao u nemirne političke vode jer je zapravo rođeni lider. Više ga je iznenadio timing jer je Udovičić, koliko zna, planirao igrati na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016.

– Nisu pogriješili što su ga pozvali u Vladu – kaže Pavić. Ističe da se jako se dobro snalazi u izvanrednim i da je uvijek bio spreman pomoći prijateljima.

>> Vanja Udovičić postaje ministar sporta Srbije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije