Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U vARAŽDINU O čAČIĆU

Kako je reagirao? 'Čuli smo se s Ratkom, nije tužan, ali nije ovo doživio veselo'

radimir čačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
16.01.2014.
u 14:16

Radimiru Čačiću odani haenesovci s područja Varaždinske županije nisu došli na današnju sjednicu županijskog Predsjedništva i smatraju da je namjera Vesne Pusić bila vidljiva odmah nakon prometne nesreće u Mađarskoj

– Danas ću razgovarati s Ratkom, nisam ga još čuo od odluke Predsjedništva, ali razgovarao sam s osobama s kojima se čuo. Reagirao je na sve normalno. On nema problema s emocionalnim dijelom i bori se kako se bori. Nije tužan, kao većina haenesovaca, kojima danas nije sretan dan. Nije dan sretan čak ni onima koji su morali glasovati tako kako su glasovali. Čuo sam se s mnogo članova HNS-a iz sjeverozapadne Hrvatske i vlada razočaranje – izjavio je za Večernji list neslužbeno jedan visokopozicionirani haenesovac iz Varaždinske županije.

Bezrezervna podrška

A za službeni razgovor bilo je spremno troje njih, koji redom daju podršku Čačiću i nezadovoljni su odlukom Predsjedništva stranke.

Ratko ovo sigurno nije doživio veselo, ali ga nije iznenadilo. Bilo je to vidljivo i nakon nesreće, da će Vesna Pusić iskoristiti situaciju – izjavio je Zlatko Koračević, istaknuti haenesovac iz Bednje, bivši predsjednik uprave HEP-a. Kaže da je Čačićevo isključenje protuzakonito i kako je stranka pokazala nedostatak demokratskog kapaciteta.

Nije mu lako, čovjek je osnovao taj HNS , više od 20 godina predano radio i zanemario zbog stranke i mnoge privatne poslove

– Onemogućena je unutarstranačka izborna procedura. Ovo je protiv Statuta. Poveli su se za Pravilnikom iz 2010., a ne Statutom iz 2011., koji je osim toga viši od Pravilnika te ne daje ovu mogućnost Predsjedništvu. Iznenađen sam brzinom i oštrinom te što Čačiću nije dana mogućnost da se brani. Jako je loš ovaj osobni obračun u situaciji kad se stranka bori da prijeđe izborni prag – kaže Koračević te dodaje da su mu već brojni kolege najavili izlazak iz stranke. I to ne samo na sjeverozapadu, kaže, već su mu se javila i dva vijećnika s područja Zadarske županije koji će prijeći u nezavisne.

– Članstvo je nezadovoljno i time što Predrag Štromar i Milorad Batinić nisu konzultirali izbornu bazu. Tek danas održava se naše županijsko Predsjedništvo, a prije mjesec dana ono je dalo podršku Čačiću! Članovi stranke od njih će dvojice tražiti objašnjenje, i bio bi minimum pristojnosti da odgovore, kako ih je to Čačić napadao i stvarao nervozu, on koji je Vesni i drugima omogućio položaj koji imaju – kaže Koračević.

Ni Natalija Martinčević, dogradonačelnica Varaždina, nije se "odrekla" Čačića te je ostala dosljedna svojim stavovima.

– Nije mu lako, čovjek je osnovao taj HNS, više od 20 godina predano radio i zanemario zbog stranke i mnoge privatne poslove. Realizirao je brojne projekte za ljude i nije lijepo što je izbačen na ovaj način, koji ne postoji u Statutu. Nisu imali nikakvih argumenata jer nije dao nijednu izjavu otkad je u zatvoru. Nije ni uime stranke pregovarao, jer za to nema legitimitet. Privatna druženja sa stranačkim i nestranačkim kolegama, s kojima je u politici cijeli niz godina, ne mogu biti ni predmetom rasprava, a kamoli isključivanja – kaže Martinčević te dodaje da je trebalo biti konzultirano članstvo. Smatra ovo propuštenom prilikom za demokratsku proceduru.

Ostati u HNS-u ili otići

U četvrtak je dobila brojne pozive i SMS-ove podrške zbog ostajanja pri svom stavu te što, kao što kaže, neće okretati kaput. Pokazala je to i time što se nije odazvala na današnju sjednicu županijskog Predsjedništva, koju smatra sramotom, jer je sazvana dan nakon državnog. A za njenu političku sudbinu u HNS-u, kažu upućeni, ne treba se brinuti, barem do novih parlamentarnih izbora. Naime, saborska je zastupnica, a odlaskom Mirele Holy, kolebanjem IDS-a i ostalim turbulencijama, Kukuriku koalicija više se ne može samo tako odricati ruku u Saboru.

– Za sada se ništa strašnoga neće dogoditi na višim razinama jer su ovi na višim položajima u HNS-u vezani plaćom, no to nije i pozicija u kojoj je obično članstvo. Naime, cijeli nas dan zovu brojni članovi i pitaju: "Što sad? Da izlazimo? Da čekamo Čačića? Da idemo u novu stranku?" U svakom slučaju, ekipa oko Vesne još je na završenim, ideološkim temama. A ljude oko Čačića zanimaju gospodarstvo i strategija i, kad se vrati, tu je njegov politički prostor u kojem će dobiti podršku članstva iz cijele države. Pa njegova je lista ostvarila najbolji rezultat koalicije na parlamentarnim izborima i to nakon nesreće. Isto je napravio i na lokalnim izborima. Šezdeset posto dužnosnika HNS-a dolazi iz sjeverozapadne Hrvatske! Tada im nije bio problem kad je to sve radio, a sad kad šuti u zatvoru, problem je komunikacija? – komentira jedna visokopozicionirani haenesovac iz Varaždinske županije.

Svoj komentar dao je i Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa.

– I dalje se ne slažem s isključenjem. Član sam HNS-a i poštujem stranku, i nisam samo uz Ratka, nego i uz Vesnu i HNS te moram poštovati odluke Predsjedništva. No, on nikad nije slao nikakve poruke prema haenesovcima, nije spominjao da će se s nekim obračunati. Ja bih to znao, razgovaramo o svemu – kaže Hrenić te dodaje kako će mu nedostajati i njegovo lobiranje u Vladi za područja sjeverozapadne Hrvatske te pomoć koju je uvijek pružao.

– Ostat ću prijatelj s njim, sjest ćemo za ručak, odigrati tenis, kaj god netko mislio o tome – kaže i dodaje da je veliko pitanje kako će neki izdržati ovu turbulentnu situaciju i pritiske – kazao je.

>>Varaždinski HNS-ovci i birači ipak za Čačića

Komentara 29

LU
Lucina
14:33 16.01.2014.

Sad je vrijeme da iskljuce i Pusicku i onda se vraspada hns do cega treba da dode!

DH
dalibor.hren
15:34 16.01.2014.

To što je napravio "Ratko" je za svaku osudu i on je osuđen i na izdržavanju je kazne. Bez obzira bila kazna primjerena ili ne, ipak je kazna. No, to što je u Nedjeljom u 2 izjavila Pusićka kako nema pojma o izbacivanju Čačića iz stranke, a sutra ga izbacila je u najmanju ruku licemjerno. Nek nam tako i bude, kad u RH vedri i oblači stranka koja nije prešla izborni prag...

NV
novo vriijeme
14:30 16.01.2014.

Zašto da bude tužan, luijepo se okoristio, oprost dugova, kratku i udobnu zatvorsku kaznu. Da mu je stalo do politike bio bi bijesan i rekao svoje ali on nema hrabrosti da Vesni Pusić kresne u brk šta ima, pitam se zašto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije