Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što se dogodilo

Kako je bura srušila vjetrenjaču na Pagu? 'Glavno da nema ozlijeđenih'

vjetrenjača
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
07.10.2017.
u 21:18

Svaka vjetroelektrana teška je oko 35 tona

Olujna bura slomila je u petak navečer jedan od propelera na vjetrenjači Vjetroelektrane Pag sa sjeverne strane grada Paga, a nakon toga se urušila cijela konstrukcija vjetrenjače, ali nitko nije ozlijeđen.

Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je u subotu navečer za Hrvatsku televiziju kako je u petak na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjetrenjači. 

vjetrenjača
1/25

Najprije je slomljena jedna od triju elisa na vjetrenjači, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinjak metara od vjetrenjače, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u vrtnji, vjetroelektrana vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se, objavio je HTV.

Panza je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imamo vjetroelektrane, da se jedna urušila, te da je najvažnije da nema ozlijeđenih, a poduzete su i sve mjere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema.     

Svaka vjetroelektrana teška je oko 35 tona, strujom može opskrbiti do 600 kućanstava, a procijenjena šteta je oko 600 tisuća eura. Na  ostalih šest vjetrenjača na Pagu nisu primijećena oštećenja.

Komentara 13

DU
Deleted user
21:48 07.10.2017.

Odlican rad inzinjera, staticara i ostalih obrazovanih cirkusanata.

DD
ddh
21:48 07.10.2017.

Takvo sto se jednostavno dogadja, jer priroda ima cudesnu i nepredvidlivu moc. Ali je cudno, da sovjetski Bernardic sa njegovim "skademikom" Marasom jos nisu detektirali, da je zato odgovoran Plenkovic i HDZ. Ali i to ce se vjerojatno dogoditi slijedecih dana, a Puljiska, Zonja i Romicka ce kao "expertkinje" poceti strikati pricu oko toga i crveni Togonal ce organizirati "Otvoreno" da bi to sa velikom "strucnjacima" typa crvenog Tice ili crvenog Puhovskog prodiskutirao i postavio pitanje: "Tko je kriv?".

MX
Mister X
22:50 07.10.2017.

Oni koji su malo čitali o toj tehnici znaju; da se kod određene prevelike jačine vjetra vjetrenjače se moraju zaustaviti ili tako okrenuti da ne dolazi do ovoga preopterećenja. Ok. To znam da vrijedi u Njemačkoj za njihove modele !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije