Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVENA PRAVA ISTINA

Kako je laž jedne djevojčice dovela do odrubljivanja glave njezina profesora iz povijesti

National Homage To Teacher Samuel Paty - Paris
Foto: POOL/Abaca/PIXSELL
1/4
09.03.2021.
u 09:57

Djevojčica je izmislila priču kako je njezin profesor povijesti Samuel Paty tražio da svi muslimanski učenici napuste učionicu kako bi on mogao ostalima pokazati fotografiju nagog proroka. Nekoliko dana kasnije on je ubijen

Kako bi sakrila od svoga oca da je suspendirana iz škole jer se nije pojavljivala na nastavi, 13-godišnjakinja je smislila laž. Laž koja je njezina profesora stajala života.

Naime, djevojčica je izmislila priču kako je njezin profesor povijesti Samuel Paty tražio da svi muslimanski učenici napuste učionicu kako bi on mogao ostalima pokazati fotografiju nagog proroka.

Iako se priča činila bezazlena, deset dana kasnije islamski terorist obezglavio je Samuela Patyja. Njegova obitelj ostala je u šoku, brojni Francuzi traumatizirani, a djevojčica i njezin otac zaradili su kaznene prijave. Dvoje tinejdžera koji su uzeli novac od ubojice Abdullakha Anzorova također su pod istragom, piše Guardian.

U nedjelju su novine Le Parisien otkrile kako je djevojčica priznala da je lažno optužila Patyja. Istražnom sucu kazala je kako je lagala te da nije bila nikada na satu na kojem je Paty učenicima pokazivao kontroverzne karikature iz satiričnih novina Charlie Hebdo. Lagala je jer je htjela ugoditi svome ocu.

– Nije se usudila priznati svome ocu da je pravi razlog njezina izbacivanja netom prije tragedije bilo njezino loše ponašanje – navode pariške novine.

Naime, 6. listopada prošle godine profesor Paty na satu je učenicima postavio problemski zadatak. Upitao ih je 'biti ili ne biti Charlie' referirajući se na hešteg  #JeSuisCharlie kojim se izražavala potpora nakon terorističkog napada u kojem je u siječnju 2015. ubijeno 12 ljudi. Paty je učenicima muslimanima rekao da zatvore oči ili stanu u kut dok pokazuje karikaturu proroka. No, djevojčica je svome ocu dva dana kasnije rekla da je 47-godišnji profesor rekao učenicima da napuste sat. Slagala je kako se s tim nije složila te da je zbog toga suspendirana dva dana s nastave.

Nakon što je čuo priču, njezin otac objavio je video na Facebooku u kojem je prozvao profesora te ga je optužio za diskriminaciju. Žalio se školi i policiji optužujući profesora za objavljivanje pornografske fotografije i širenje islamofobije u školi.

Sve je to na društvenim mrežama vidio 18-godišnji Anzorov, radikalni čečenski migrant koji je doputovao u grad Conflans-Sainte-Honorine, platio dvojici učenika da mu otkriju identitet profesora, pratio ga je kući i odrubio mu glavu.

Laž je tako dovela do ubojstva oca petogodišnjeg dječaka.

Policija je otkrila priču kada su neki od učenika priznali da ona nije ni bila na satu te da im Paty nikada nije rekao da napuste učionicu.

Otac se nakon svega pokajao i rekao kako je ''bio glup''.

– Nisam mislio da će moje poruke vidjeti terorist. Nisam htio nauditi nikome tim porukama. Teško je zamisliti kako smo došli do ovoga, da smo izgubili profesora povijesti i da svi krive mene – kazao je policiji.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
10:57 09.03.2021.

Zapravo nije laž dovela do odrubljivanja glave, nego je sve počelo još puno prije, kad je ovaj čovjek uopće postao sposoban ubiti zbog ovakve stvari bila ona laž ili ne.

OB
Oblivion
11:16 09.03.2021.

Pripadnik religije mira odrubio glavu čovjeku

OD
Ostanite_doma
12:00 09.03.2021.

Šta reći, zaostala religija. Sve religije svijeta kroz povijest su se prilagođavale društvenim prilikama samo je islam ostao u pećinama Medine. Trebate hitno , radi svog dobra, pokrenuti reforme i modernizaciju islama a prva stavka odbacit doktrinu da su svi nemislimani nevjernici i da ih treba pobit, drugo da ne namećete svoje stavove drugima i treće da se prilagodite svijetu u koji dođete. Tek onda će te bit poštovani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije