Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biciklom do uspjeha

Dečko iz Slavonije sa svojim izumom stao je uz bok velikim igračima

Bicikl
Foto: Shutterstock
03.05.2019.
u 11:00

Vrhunski proizvodi za bicikle iz Slavonije nudi slavonski start up, Shovel, koji je osnovao Marko Carević iz Đakova, koji je odlučio dizajnirati vlastitu vodilicu za lanac

Bicikl je zakon, to će vam reći i djeca koja tek uče voziti s pomoćnim kotačima do onih koji su svaki dan na biciklu, što rekreativno što kao idealno prijevozno sredstvo za grad i na posao. I doista, osim što nam štedi vrijeme, vožnja biciklom oslobađa od stresa, pomaže nam da gubimo kalorije i omogućuje tjelovježbu starijima i onima koji se nisu bavili dugo nekakvim fizičkim aktivnostima zbog lakših napora na koljena i kukove od hodanja i trčanja. Međutim, uvijek postoji ona ekstremna strana, pojedinci koji pomiču granice mogućnosti i koji nas zadivljuju svojim sposobnostima na dva kotača.

A ti sportaši zahtijevaju najbolje od najboljeg, od trening plana i prehrane do talenta i vrhunskih bicikala. I dok prehrana, trening i odmor variraju od osobe do osobe, jer smo svi jedinstveni i nema idealnog univerzalnog recepta za sve, kod bicikala je jednostavnija priča. Da, postoje različitosti ali svima je zajedničko da moraju biti sastavljeni od vrhunskih provjerenih komponenti koje moraju izdržati najveće napore i fizičke sile, a pri tome pružati sigurnost vozačima.

Upravo tu na scenu stupa naš start up, Shovel, osnivača Marka Carevića iz Đakova. Marko, veliki obožavatelj mountain bikinga i brdskih bicikala, odlučio je dizajnirati vlastitu vodilicu za lanac. Iako vam se na prvu čini kao nevažna komponenta, u svijetu downhill biciklizma, gdje se vozi brzinama 50 do 80 km/h po off road terenima, lanac lako sklizne sa zupčanika što će u najboljem slučaju natjerati vozača da stane kako bi ga vratio, a u gorim slučajevima teški pad. U takvim uvjetima bitno je da lanac i zupčanici rade svoj posao, a vodilica osigurava sigurnost pri najvećim brzinama i vibracijama, pa čak i jačim udarima.

Poželjna karakteristika brdskih bicikala je čvrstoća i mala masa, a Shovel vodilice su među najlakšima na tržištu zbog korištenja materijala kao što su titanij, karbon ili aluminij. Uz to, jednostavne su za montiranje, sve što vam treba je jedan imbus ključ.

A sve je započelo na specijaliziranim forumima i manjkom ponude u svijetu. Danas je Shovel u vrhu proizvođača dijelova za brdske bicikle i uz bok najvećim imenima, impresivan pothvat za nekoga tko je do prije par godina putem slika na specijaliziranim forumima objavljivao svoja postignuća i dobivao feedback kolega biciklista.

Zanimljivo je da je Marko čak i osmislio vlastiti CNC stroj za izradu vodilica uz pomoć bespovratnih EU sredstava.

Kako izgleda izrada zupčanika od karbona s CNC mašinom

Shovel d.o.o. razvija i proizvodi vodilice za lance i zupčanike za brdske bicikle koji su namijenjeni za discipline Enduro i Downhill tj. spust. Tvrtka kroz projekt Ministarstva gospodarstva ulaže u razvoj inovativnih zupčanika i vodilice za lanac, komercijalizaciju istih te postojeće vodilice za lanac i zupčanike. Ciljnu skupinu projekta čine biciklisti entuzijasti, profesionalni  i amaterski vozači brdskih biciklističkih disciplina Enduro i Downhill, a glavna potreba koja se zadovoljava projektom je vrhunska biciklistička oprema koja štiti bicikl pri padu i daje mogućnost prilagodbe sebi i osobnom izričaju.

Ako želite vidjeti kako izgledaju vožnje koje zahtijevaju ovako savršeno izrađene i precizno dizajnirane komponente bacite pogled na ovaj spust:

 

Sadržaj omogućilo Ministarstvo gospodarstva

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije