Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beogradski mediji u nevjerici

'Kako je bivša liderica Tajlanda dobila državljanstvo Srbije?'

Yingluck Shinawatr
ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/PIXSELL
Autori: Hina, Dino Brumec
11.08.2019.
u 09:13

U vrijeme dok je obnašala dužnost premijerke Tajlanda, Shinawatra nikada nije posjetila Srbiju, niti je zabilježen njezin susret s bilo kojim srbijanskim dužnosnikom, piše 'Nedeljnik'

Ovih je dana važna tema u srbijanskoj javnosti tko sve od stranaca ima državljanstvo te zemlje. Beogradski „Nedeljnik“ objavio je da je samo u 2018. srbijanska vlada dodijelila čak 54 putovnice strancima, među njima bivšoj premijerki Tajlanda Yingluck Shinawatri, osuđenoj na pet godina zatvora zbog korupcije. “Nedeljnik“ tvrdi da postoji mnogo nepoznanica o tome kako je Shinawatra dobila državljanstvo Srbije - ne zna se je li dolazila u Srbiju i jesu li joj uručene putovnica i osobna iskaznica, niti je poznato tko ju je predložio za državljanstvo.

List podsjeća i na to da je „lokacija na kojoj se nalazi Shinawatra misterij“ otkako je pobjegla iz Tajlanda, neposredno prije izricanja presude u procesu zbog korupcije. U vrijeme dok je obnašala dužnost premijerke Tajlanda, Shinawatra nikada nije posjetila Srbiju, niti je zabilježen njezin susret s bilo kojim srbijanskim dužnosnikom, piše „Nedeljnik“.

Njezin brat Thaksin Shinawatra, državljanin Crne Gore od 2013., također je osuđen za korupciju, a izbjegao je zatvorsku kaznu „svojevoljnim izgnanstvom“. Svjetskoj javnosti poznat je i kao nekadašnji vlasnik engleskog nogometnog kluba Manchester City, koji je prodao 2008. godine šeiku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mansuru bin Zayed el Nahjanu. Upravo u toj vezi, prema tvrdnjama „Nedeljnika“, mogao bi biti skriven razlog kako su Shinawatre - Thaksin i njegova sestra, dobili državljanstva Crne Gore i Srbije.

Naime, veze prinčevske obitelji Bin Zayed, poglavito prijestolonasljednika Abu Dhabija Muhameda bin Zayeda, rođenog brata vlasnika Manchester Citya, sežu do dviju vodećih političkih figura u Crnoj Gori i Srbiji – do predsjednika Mile Đukanovića i Aleksandra Vučića. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pritom je rekao da u svemu tome ne vidi problem “ako će Srbija imati neke ekonomske ili druge koristi od selektiranog davanja putovnica.”

Komentara 3

DU
Deleted user
09:31 11.08.2019.

Tja, kaj se more. Srbijanski korupcionaši prigrlili tajlandsku korupcionašicu kao svoje najrođenije čeljade. Ruka ruku mije, a i kud će suza nego pod oko.

Avatar Shizo
Shizo
10:59 11.08.2019.

Piše ovaj novinarčić “rođenog brata” pa nema kod nas “brat od strica”...ahh da,zaboravio sam da čitamVečernje Novosti,zagrebačko izdanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije