Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE

Kako do odštete od osiguranja za imovinu stradalu u potresu

Potres u Kašini
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
23.03.2020.
u 16:02

Kasko osiguranje za automobil može, ali i ne mora pokrivati štetu nastalu uslijed potresa

U jučerašnjem potresu u Zagrebu i okolici nastala je velika materijalna šteta, na stambenim objektima i vozilima, a kome je i kako prijaviti i imate li pravo na odštetu, pitali smo Hrvatski ured za osiguranja (HUO) kao krovna udruga osiguravateljskih društava u Hrvatskoj.

- S obzirom na potres koji je jučer zahvatio šire područje Grada Zagreba te na materijalne štete koje je potres prouzročio, HUO obavještava javnost o ključnim stavkama vezanim uz osiguranje imovine kod društava za osiguranje, kao i rokovima i načinima prijave šteta. O osiguranju stambenih zgrada vode računa suvlasnici odnosno upravitelji zgrada, pri čemu su predmet osiguranja građevinski objekti koji su na upravljanju kod pojedinog upravitelja, kako njihovi stambeni i poslovni dijelovi, tako i svi njihovi zajednički dijelovi u koje spadaju zajednički prostori zgrade (ulazno predvorje, stubište i površine izvan stanova i poslovnih prostora, podrum, sklonište, sušiona, praona rublja, potkrovlje, nadstojnički stan, prostor za odlaganje kućnog otpada, zajedničke društvene prostorije i sl.), ostali prostori koji mogu pripadati vlasnicima (šupe i tavani, te garaže ako se nalaze u osiguranom građevinskom objektu), temelji i podrumski zidovi, sve ugrađene instalacije, te svi ugrađeni uređaji i oprema (dizala, centralno grijanje s cisternom za gorivo, bojleri, hidrofori, uređaji za klimatizaciju i dr.). Naglašavamo da je osiguranje od potresa dopunski rizik te je kao takav morao biti ugovoren od strane upravitelja zgrade kako bi se ostvarilo pravo na isplatu osigurnine odnosno naknadu štete.

VIDEO: Trenutak potresa uhvaćen kamerom u crkvi u Remetama

Svi građani koji su sklopili ugovor o osiguranju imovine (građevinski dio, stvari kućanstva) s uključenom dopunskom opasnošću/rizikom potresa mogu se obratiti svom osiguratelju i prijaviti štetu koju će osiguratelj rješavati u sukladno ugovorenim pokrićima i zakonom i ugovorom određenim rokovima.

Kasko osiguranje motornih vozila može i ne mora pokrivati štetu nastalu uslijed potresa, ovisno o ugovoru o osiguranju i uvjetima osiguranja pojedinog osiguratelja. Osiguranici trebaju provjeriti vlastiti ugovor o osiguranju i uvjete osiguranja, te sukladno svom ugovoru napraviti prijavu štete. Obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti ne predviđa pokrivanje štete od potresa budući da se radi o osiguranju od odgovornosti.

Hrvatski ured za osiguranje apelira na strogo pridržavanje odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite te poziva građane da se pridržavaju svih sigurnosnih uputa te stoga preporučuje da se šteta prijavljuje internetskim putem. Za komunikaciju prema osigurateljima dostupne su njihove Internet stranice, adrese elektronske pošte te info telefoni pojedinih društava za osiguranje, a hrvatski osiguratelji spremni su operativno zaprimiti zahtjev i riješiti ga u zakonskom roku

Potres u Kašini
1/30

Posebno ukazujemo svim osiguranicima da mogu slijediti upute koje društva za osiguranje objavljuju na svojim Internet stranicama te prethodno proučiti sklopljeni ugovor o osiguranju i ugovorena pokrića. Pojedini rokovi koji se navode u uvjetima osiguranja (rok od tri dana za prijavu štete) su instruktivne prirode te zbog njihovog nepridržavanja ne može doći do gubitka prava iz osiguranja ili bilo kakvih štetnih posljedica za osiguranika, što potvrđuje dosadašnja praksa društava za osiguranje koja je i sukladna odredbama Zakona o obveznim odnosima (čl. 942.)

Kad se dogodi osigurani slučaj, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom o osiguranja u ugovorenom roku koji ne može biti dulji od četrnaest dana, računajući otkad je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio. Ali ako je za utvrđivanje postojanja osigurateljeve obveze ili njezina iznosa potrebno stanovito vrijeme, osiguratelj je dužan isplatiti osigurninu određenu ugovorom u roku od trideset dana od dana primitka odštetnog zahtjeva ili ga u istom roku obavijestiti da njegov zahtjev nije osnovan - odgovorili su nam iz Hrvatskog ureda za osiguranja.

Iz najvećeg hrvatskog osiguravajućeg društva Croatia osiguranja su kazali.

"Broj prijavljenih šteta raste, primarno je riječ o prijavama oštećenja građevinskog dijela stambenih zgrada, kuća i stanova te oštećenja ili uništenja stvari kućanstva. Croatia osiguranje klijentima će dati sve potrebno vrijeme za prijavu šteta no preporučujemo im da čim prije fotografiraju nastala oštećenja i prijave ih putem web stranica crosig.hr. Otvoren je i naš kontakt centar na broju 072 00 1884 no zbog povećanog broja poziva prema navedenom broju, molimo sve koji mogu prijaviti štetu online da isto i naprave. Sve štete bit će ažurno rješavane u potpunosti u skladu sa zakonskim rokovima, u svakom slučaju najkasnije u roku 30 dana od dana prijave."

VIDEO: Vojska na Trgu bana Jelačića sanira štetu od potresa

 

Ključne riječi

Komentara 3

HA
Hanok
22:39 23.03.2020.

Ok, ali potres od 5,5 nije trebao rastrgati one nove kuče u Markuševcu! Zidovi popucali kao led. Vidi se da je gradnja ispod prosječna, potres srednje jačine

CV
cvikcange
17:40 23.03.2020.

I još jednom osiguravajuća društva dokazuju količinu vlastitog lopovluka.___Nijedan suvlasnik ili predstavnik suvlasnika nema uvid u osiguranje svog objekta.___Kad ih pitate ne žele vam odgovoriti nego vas prebacuju Upravitelju. Upravitelj vam ne želi predočiti ugovor o osiguranju.____Očito ta osiguranja vrijede samo za štetu koju objekt nenamjerno čini ulici (autima), a koja je ustvari i njegovo suvlasništvo___ma sram vas može biti.

Avatar Forumas
Forumas
16:32 23.03.2020.

kako do odstete ? dugotrajno i mukotrpno zahvaljujuci hrvatskom sudstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije