Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLIČITI SCENARIJI

Kako će se polagati državna matura? Ovo je plan koji je NCVVO predložio Ministarstvu

Zagreb: Pripreme za državnu maturu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
19.01.2021.
u 22:04

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić otkriva da, ako se usvoji njihov prijedlog, ovogodišnja matura će se pisati u cjelosti, odnosno obuhvatit će sve sadržaje, ali će kriteriji vrednovanja biti prilagođeni maturantima, a uvest će se i još neke novosti

Na početku drugog školskog polugodišta najviše briga imaju maturanti koji što prije žele doznati kako će izgledati završetak njihovog obrazovanja, odnosno polaganje državne mature. Kako doznaje HRT, u susret će se maturantima izaći na način da će bit prilagođeni kriteriji vrednovanja, predlaže se uvođenje bonusa te polaganje u dva bloka.

- Vjerujem u svoje profesore svi se trude, ali nismo u istoj poziciji kao ostatak Hrvatske. Neki su krenuli učiti, ali to nije pravo učenje to je samo da skrenu misli s ovog podrhtavanja, kazala je Laura, maturantica Srednje škole Petrinja. Nije joj svejedno kako će izgledati matura.

- Moj prijedlog je da bude jednostavnije od prijašnjih i da nam se izađe ususret, rekla je Bela, maturantica Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb. I hoće - bar prema prijedlozima koje će Nacionalni centar predložiti Ministarstvu.

Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić otkriva da, ako se usvoji njihov prijedlog, ovogodišnja matura će se pisati u cjelosti, odnosno obuhvatit će sve sadržaje, ali će kriteriji vrednovanja biti prilagođeni maturantima. I bit će takvi da će pozitivno utjecati na njihov uspjeh, istaknula je.

Predlažu i uvođenje bonusa.

- Bonus je jedna zaštita maturantima tako da se ne bi ove godine dogodilo da se eventualno zbog svih okolnosti u kojima su se našli poveća broj maturanata koji nisu položi ispite mature, dodala je Katavić.

Jedan od scenarija je i da se ponovno polažu u dva bloka, obvezni pa izborni predmeti. Plan je da se konačni rezultati znaju do 21. srpnja, a produlji li se nastavna godina u pričuvi su i drugi rasporedi pisanja ispita. I još jedan važan prijedlog.

- Za Sisačko moslavačku županiju, naš je prijedlog, da se u toj županiji osnuju školski ispitni centri kako bi učenici i dalje pisali u njima poznatom okružju, istaknula je Katavić. Nadaju se da će Ministarstvo prihvatiti njihove prijedloge, prilagođene maturantima, kako bi uz sve stresove koji su ih snašli u ove dvije završne godine, što bezbolnije izašli iz srednjoškolskih klupa. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije