Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drama u velikoj kladuši

Kako bi se spasili migranti skakali kroz prozor: Uzrok požara je ljudski nemar

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/10
01.06.2019.
u 17:20

Vatra je krenula iz dijela prostorije u kojoj se nalazila električna peć koju su migranti koristili za pogrijavanje hrane. Najvjerojatnije je nakon korištenja došlo do zapaljenja nekih od tkanina unutar same spavaonice

U prihvatnom migrantskom centru „Miral“ u Polju kod Velike Kladuše u kojem boravi 673 migranta jutros je izbio požar u kojem je izgorjela četvrtina zgrade na prvom katu. U tom dijelu objekta bilo je smješteno 247 migranata za koje su tijekom dana trebali biti dopremljeni novi kreveti i posteljina kako bi im bio osiguran ponovni smještaj.

Požar u prihvatnom migrantskom centru Miral u Polju izbio je jutros u šest sati i dvadeset minuta i zahvaljujući brzoj intervenciji pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Velika Kladuša i policijske stanice MUP USK-a u Velikoj Kladuši, je ugašen. Povrijeđene su trideset i dvije osobe i u Domu zdravlja Velika Kladuša pružena im je hitna medicinska pomoć. Kako smo doznali, dvadeset i dvije su upućene u Kantonalnu bolnicu Bihać u kojoj je osam zadržano na daljem liječenju. Svi ostali su vraćeni u migrantski centar.

Kako bi spasili svoje živote migranti su skakali kroz prozor i tako izbjegli teže ozlijede i moguću smrt. Prema neslužbenim informacijama, požar je prouzročila nepažnja, odnosno, ljudski nemar. Kakve povrede su zadobili migranti, pokušali smo doznati u Domu zdravlja Velika Kladuša ali nam nitko u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije želio bilo što reći niti dati izjavu. Ni u Vatrogasnoj postrojbi Velika Kladuša nisu željeli davati izjave za medije.

Požar je izbio u gornjem desnom dijelu zgrade migrantskog centra „Miral“ u kojem je boravilo 247 migranata i izbjeglica, što obuhvata četvrtinu objekta. 

– Očevid su obavili pripadnici Kriminalističke policije MUP USK-a. Prema nalazima koji su pronađeni na mjestu događaja, vatra je krenula iz dijela prostorije u kojoj se nalazila električna peć koju su migranti koristili za pogrijavanje hrane. Najvjerojatnije je nakon korištenja došlo do zapaljenja nekih od tkanina unutar same spavaonice, a s obzirom da se radi o spužvama i madracima, požar se vrlo brzo proširio na ostatak prostorije. U ranim jutarnjim satima većina njih je spavala i nisu bili niti svjesni što se oko njih događa. Vatra je zahvatila veći prostor i već je bilo kasno da se išta učini - kazao Ale Šiljdedić, glasnogovornik Uprave policije MUP USK-a.

Vatra koja je planula u objektu probudila je iz sna Asmuta i Mahmuta iz Pakistana.

- Sinoć, dok smo spavali, vidjeli smo vatru u kampu. Ispočetka nismo znali što da radimo, vidjeli smo ljude koji s drugog kata skaču kroz prozore. Puno ih je povrijeđeno, ali doktori su nam dali samo lijekove protiv bolova i rekli su da se vratimo u kamp. Mnogi od njih, koji su teško povrijeđeni, otišli su u Bihać, a mi koji smo ostali ovdje čekamo doktore. Nadamo se da će nam pružiti pravu njegu, drugo ništa ne možemo uraditi - kaže Asmud.

- S predstavnicima IOM-a nismo pričali, rekli su nam samo da ostanemo ispred. Ovdje su svi siromašni i treba nam zaštita. Ne želimo ostati u BiH, ljudi su ovdje dobri prema nama, ali želimo ići dalje i ne razumijem zašto nas zadržavaju ovdje - kaže Mahmoud.

Kapacitet ovog centra je sedam stotina osoba a trenutno u njemu borave 673 migranta. Među njima je bilo i osamnaestero djece bez pratnje, a kako doznajemo iz IOM-a niti jedno od nije povrijeđeno.

– Trenutno nemamo struju u cijelom objektu. Pomažu nam svi naši partneri u sanaciji stanja. Do kraja dana bi trebali dobiti namještaj. Na putu ka Velikoj Kladuši su novi kreveti, madraci i posteljine za ovih 247 osoba - dodaje Vladimir Mitkovski, koordinator IOM-a za Unsko-sanski kanton. U pojedine dijelove migrantskog centra smjestit će jedan broj migranata a preostale ispred objekta u šatore. Mitkovski na kraju dodaje da mu nije jasno kako je došlo do požara jer je zgrada posjedovala opremu za protupožarnu zaštitu a IOM bio pripremljen na ovakvu situaciju.

Ključne riječi

Komentara 7

BO
Bojnik
17:55 01.06.2019.

Sami namjerno zapale kako nebi morali tu i ostati....to smo vec viđali u Turskoj i Srbiji.

Avatar YJAK_Y
YJAK_Y
21:08 01.06.2019.

Garonje su mogli postati reš pečene garonje.

Avatar Matteo1212
Matteo1212
18:54 01.06.2019.

Pendrekom izmasirati po hrbatu pa nogom u guzicu i natrag put afroazijskih vukojebina, nek ih uzmu Iran ili SA i ostali srednjovjekovni ˝rajevi˝ na zemlje di caruje nauk tzv. ˝proroka˝

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije