Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTVARI SAN

Kako „Američki san“ sve više postaje „Hrvatski san“?

Ostvari san u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock
1/6
12.04.2019.
u 14:53

Danas se podrazumijeva da Amerikanci mogu živjeti svoj američki san, a 90ih godina prošlog stoljeća ta ideja se proširila i na mnoge druge države, uključujući Hrvatsku

Prošlo je više od dvije godine kada je 45. američki predsjednik Donald Trump postao predsjednik te ponovo aktualizirao izraz „Američki san“. U godinama koje su prethodile Amerikanci su polako počeli zaboravljati taj izraz, govoreći kako je američki san mrtav, dok su neki išli toliko daleko da su tvrdili da se ne radi o snu već o noćnoj mori. Međutim, Trump je tijekom svog prvog govora o stanju nacije skrenuo fokus na gospodarske rezultate i jačanje američkog gospodarstva te naveo da nikada nije bilo bolje vrijeme za ostvarenje američkog sna.

Što je ustvari američki san?

Američki san je vjera u mogućnost uspjeha bez obzira na društveni stalež, mjesto rođenja ili djelatnost kojom se bave. Američki san nije samo puka definicija već karakteristika modernog američkog društva, gdje su sreću tražili svi od Amerikanaca do imigranata koji su tražili bolji život, da uspjeh i općenito napredovanje garantiraju žrtvovanje, preuzimanje rizika i marljivost, a ne sreća i pasivno izvršavanje zadataka. Ukratko, Američki san može postati stvarnost ako ste predani poslu kojeg radite, a Amerika je zemlja mogućnosti u kojoj svi mogu uspjeti.

Mnogi misle da se američki san odnosi na skupe automobile, luksuzne kuće i velike plaće, no to nije srž američkog sna. Radi se o društvenom poretku u kojem će svaki individualac biti prepoznat na temelju svog rada, neovisno od kud dolazi, i u kojem će moći do kraja ispuniti svoj potencijal u društvu.

Iako je sam pojam stariji, a dijelom se proteže čak i do Deklaracije nezavisnosti, populariziran je 30ih godina prošlog stoljeća kada je pisac James Truslow Adams u svom bestselleru „Epic of America“ opisao Ameriku kao zemlju u kojoj bi život trebao biti bolji, bogatiji i ispunjeniji za sve, a prilike dostupne svakome. U takvom društvu ljudi mogu živjeti punim plućima, tj. kako god oni zamišljaju da bi im život trebao izgledati ,a temelj uspjeha je rad.

Simboli američkog sna su se kroz godine mijenjali, te ovisili o gospodarskim uvjetima, ali neke stvari su uvijek bile temelj. Jedna od njih je posjedovanje vlastite nekretnine, kao simbol financijskog uspjeha i slobode. Mogućnost pojedinca da odlučuje o mjestu boravka neovisno o potrebama je uvijek predstavljala temeljni element uspjeha. Biti svoj šef i imati uspješnu vlastitu tvrtku, neovisno o veličini poslovanja, je usko vezana s financijskim uspjehom i neovisnošću i predstavlja ispunjenje sna, dok zadnjih 20 godina, zbog specifičnog zdravstvenog sustava, potpuno zdravstveno osiguranje postaje vrlo važan element.

Može li Hrvatska sanjati isti san?

Hrvatska je mlada država s mladom demokracijom, u zadnjih 30ak godina imali smo uspone i padove, a danas smo članica Europske unije i otvorene su nam mnoge mogućnosti. I dok je 45 godina boravka u prošlom režimu i državi ostavilo traga na poduzetništvu, novim projektom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta OSTVARI SAN U HRVATSKOJ predstavljen je pozitivan zaokret u načinu na koji gledamo poduzetnike, pogotovo male i srednje, te samom tretmanu poduzetnika.

Poduzetništvo u Hrvatskoj ima ogroman potencijal i zato je važno imati dobru „poduzetničku klimu“ koja će omogućiti pojedincima da se usude upustiti u rizike i ispuniti svoj potencijal.

Za uspješan start poslovanja, potreban je svjež kapital kojeg nažalost, većina nas nema. Kako bi bili konkurentniji u današnjem dinamičnom tržišnom okruženju, na raspolaganju su mnoge nacionalne i europske potpore koje pružaju mogućnost otvaranja novog poslovanja, razvoja postojećeg i mnoge druge poticaje vezane uz zapošljavanje, obrazovanje, unaprjeđenje opreme i tehnologije. Dodjeljivanjem bespovratnih sredstava svi imaju priliku realizirati svoje snove i ostvariti svoj san u Hrvatskoj.

Otvaranjem novih tvrtki, razvijanjem novih vrsta poslovanja i unaprjeđenja postojećih unosimo novi život u zajednicu i jačamo cijelo gospodarstvo. Uz naglasak na važnost obrazovanja, „OSTVARI SAN U HRVATSKOJ“ potiče postojeće inovatorske napore, kao i stvaranje uvjeta za razvoj još brojnijih inovacija.

Svi mi volimo svoju zemlju, ali želimo i bolji i kvalitetniji život i budućnost za nas i naše obitelji, za našu djecu. Hrvatski san je moguć, zato neka bolja budućnost započne danas: Ostvari svoj san u Hrvatskoj i učini je još Ljepšom našom!

Sadržaj omogućilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije