Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je bolje plaćen

Kakav je odnos plaća žena i muškaraca u EU: Evo uz koje zemlje se Hrvatska svrstala

Jačanje tečaja eura u odnosu na kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
08.03.2021.
u 14:55

Žene u EU imaju u prosjeku 14,1 posto niže plaće nego muškarci.

Žene u EU imale su u 2019. godini u prosjeku 14,1 posto nižu bruto plaću po satu nego muškarci, a Hrvatska se svrstala uz Švedsku, Irsku i Španjolsku, s nešto manjim jazom, pokazali su podaci europskog statističkog ureda.

"Postoji neravnoteža u primanjima žena i muškaraca", konstatira Eurostat, izdvojivši razliku u prosječnoj bruto plaći po satu.

Podaci tvrtki s više od 10 zaposlenih pokazuju da su žene u 2019. imale u prosjeku 14,1 posto nižu bruto plaću po satu nego muškarci, utvrdili su statističari.

Najveća je razlika u 2019. zabilježena u Estoniji, Latviji, Austriji, Njemačkoj i Češkoj, gdje su žene primale za petinu nižu bruto plaću po satu nego muškarci.

Video - Što mislite, može li se u Zagrebu živjeti od 5000 kuna plaće?

 

U skupini su i Češka, Slovačka i Mađarska gdje je bruto satnica žena u prosjeku bila od 18,4 do 18,2 niža od bruto satnice muškaraca. 

U Luksemburgu, Rumunjskoj, Italiji i Belgiji razlika je pak vrlo mala, s prosječnom bruto satnicom žena od 1,3 do 5,8 posto nižom od one muškaraca.

U Sloveniji prosječna je satnica žena bila 7,9 posto niža od one muškaraca, u Poljskoj 8,5 posto, dok su žene na Cipru, u Grčkoj i Portugalu mogle računati na 10,1 do 10,6 posto nižu plaću nego muškarci.

Blizu je i Hrvatska s prosječnom bruto satnicom žena u 2019. godini za 11,5 posto nižom od one muškaraca. 

U skupini su i Irska, Švedska, Malta i Španjolska, gdje su žene u 2019. dobivale od 11,3 do 11,9 posto nižu bruto plaću po satu nego muškarci, utvrdio je Eurostat.

Komentara 9

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
16:46 08.03.2021.

Za isti posao i ucinkovitost treba biti ista placa , zasto onda zenske striptizete zaraduju nekoliko puta vise nego muski kolege , za isti posao , zenske konobarice na sanku imaju duplo veci baksis od kolega , krojacice isto tako ...nije isto radit u kiosku ili na bausteli ili kao varioc

IG
igorl
17:21 08.03.2021.

Dobro je poznato da zene manje riskiraju. Zele sigurniji posao za manju placu. Iz prakse u mojem drustvu mogu zakljuciti da je tomu tako. Svi muski radimo u realnom sektoru, a vecina nasih zena u javnom za crkavice. To jee u prirodi covjeka i ne mozes izjednaciti place dok se ta priroda ne promjeni.

DU
Deleted user
15:00 08.03.2021.

I djeca imaju u prosjeku 100% manju placu od odraslih ljudi. Sto hocete s time reci? Znamo da ste yugonovine, ali ovo je pad dodatno jos. Wage gap myth se nikad nije dokazao jer ne stoji. Za isti posao, istu satnicu, iste kvalifikacije i isto iskustvo zene cak zaraduju i vise. Druga je stvar sto zene upisuju cesce drustvene, umjeto tehnickih fakseva. A cak i unutar isto podrucja vise preferiraju slobodno vrijeme, nego da rade i vikendima. Pa porodiljni je jos dodatan hit na karijeru. Uglavnom, sve su svjesni izbori. Pa imate firme poput Google-a koji su mislili da im zene zaraduju manje, na kraju je ispalo da zaraduju par posto vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije