Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM
Povratak na članak

Kajkavski treba uvesti kao izborni predmet u osnovnoj školi

Zagorska demokratska stranka promijenila je ime u Hrvatska kajkavska stranka, a osnovana je i Hrvatska stranka svih kajkavaca

Komentari 157

DU
Deleted user
20:53 10.03.2016.

Samo prije toga treba napraviti par stvarčica, dogovoriti koja zavičajna varijanta ili kombinacija više njih će se standardizirati, standardizirati pravopis i gramatiku, napisati pravopis i gramatiku, proširiti pismo nedostajućim simbolima za nekoliko glasova kojih u standardnom hrvatskom jeziku nema. Bavii li se time itko, znate li? Znala sam za jednog jedinog jedincatog čovjeka koji se tim stvarima sustavno altruistički godinama bavil, pokoj mu duši, nema ga već godinama među nama. Gradivo mu vjerojatno skuplja vlagu negde u podrumu. Inače, izvrsna ideja kao i odsjek na Institutu za hrvatski jezik. Ipak hoće li kajkavski izumrijeti ili ne, ne ovisi o standardizaciji narječja (ili zasebnog jezika, kak vam drago) nego - vratimo se u realnost - kao i mnogo toga u našem društvu, ovisi o natalitetu. I o ostanku doma. Imate morti u vezi toga kakvih ideja, doktor Belina?

VL
DU
Deleted user
21:07 10.03.2016.

umjesto izbornog kajkavskog, treba uvesti obvezni engleski i njemački od prvog razreda. da nam se djeca lakše snađu kad pobjegnu iz ove sprdačine od države...

VL
BJ
Bjelovar112
22:12 10.03.2016.

ako srbi oko Vukovara mogu tjerati svoje pa onda i Zagorci imaju sva prava da se Kaj uvede !

VL
DU
Deleted user
20:47 10.03.2016.

naučite vi djecu čitati i pisati na Hrvatskom književnom jeziku lako za narječja a posebno kada stoje iza politike.

VL
PE
peugeot
21:14 10.03.2016.

Nastavlja se silovanje S-H / H-S jezika. A moze li "cakavski" kao izborni predmet? Stvarno sve, ama bas sve, ima svoje granice samo je ljudska glupost - bezgranicna!

VL
DO
doktorica
01:11 11.03.2016.

samo naprijed kajkavci,dosta je bilo šutnje,nek se čuje naš dobri i dragi kaj...

VL
KA
kapelica
21:07 10.03.2016.

Tako je radje da mi dite uči kajkavicu nego cajke

VL
DU
Deleted user
21:00 10.03.2016.

Iako, kak da velim, moram priznati da bi mi se ljepše vidlo da umjesto: Mašala show (????), na Telka.hr nadjenu kakav sočni zagorski izraz za naslov emisije! More i dalmoški!

VL
Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:35 10.03.2016.

Čakavski je najstariji Hrvatski dijalekt, pa kajkavski i onda je došao književni štokavski.. Pozdrav svim Hrvatima ; Dalmatincima, Purgerima, Slavoncima, Zagorcima, Istranima, Ličanima, Međimurcima, Podravcima, Primorcima, Goranima...ćivjeli u miru braćo!!

VL
ZZ
Zagreb Zagreb
20:34 10.03.2016.

Dragi nas KAJ, imamo te rad!

VL
WC
wcikuj
00:09 11.03.2016.

Mi Hrvati kao narod izumiremo, a večernjak koji je u vlasništvu Srba samo to ubrzava forsiranjem podjela među nama Hrvatima. Kajkavac Ljudevit Gaj je nas Hrvate kroz štokavicu i hrvatski narodni preporod ujedinio, Hrvati danas ne bi postojali bez hrvatskogg narodnog preporoda, Gaj je znao kakva Hrvatima opasnost prijeti zbog regionalnih razlika, a danas nas nekakvi "lokal patrioti" i srbo-esdepeovci svim silama dijele.

VL
NE
nepenthe
23:50 10.03.2016.

Z nas kajkavci se od naveka norce i pijance dela,pogotuve na televizije..Poglečte same saki put kad se kajkavski koristi na televizije,navek je lik koji se spomina na kajkavskem il pijanec ili kakev lokalni bedak,a tak je i s crtani filmi,najbedasteši furt guvori pu kajkavkem...Pa kaj nikomu nije čudne da jena Dalmatika,nem ju imenuval (verujem da bute mam skužili o tere se dela) dok vodi emisiju na svojem lokalnem dijalektu to je kakti v redu i to se puštiva,a naš dragi "kaj" se drži pu strane,osim kad z nami Bandić bedake dela svojem "purgerskem"...Mene bi rajše bile da se propagira one kaj kajkavci stvarne jesu,vredni i radišni ljudi koji voliju svoje,a puštivljeju tuđe... Baš zate verujem da dok god bu makar i jen kajkavec živ,naš govor i običaji neju nestali,a za to nam ne rabi nikakuf političar niti stranka. Pa neju nas oni koji za to peneze dubiju vučili kak se svoje voli?! Ljubav prema rodne grude i vlastitem dijalektu nigdar se nebu tržila niti se more naknadne navčiti,s tim se rađame i takvi hmirame!

VL
ST
stefj
22:47 10.03.2016.

He, he, Pauletić će sigurno svoju djecu upisati na taj izborni predmet...

VL
DE
debelisef
00:59 11.03.2016.

i unda me bu to nekakav vucil kaj ima cistu stokavsku akcentuaciju...secam se kad smo v skoli vucili "Balade Petrice Kerempuha"...pa mi vuciteljica korigera naglasak, ja cisti kajkavac a ova udnekud iz Like i mene vuci kak da izguvaram, a una ni sama ne zna...

VL
KA
kapelica
08:33 11.03.2016.

I molim vas upišite bandića na tečaj

VL
PO
popušimi
22:16 10.03.2016.

Naravno da se bude učil kajkavski, mi nedamo svoj jezik i kajkavsku kulturu nikome,ne dozvoljavamo da nam se bosanski jezik natura kao književni,a krajni cilj nam je organizirati našu kajkavsku regiju gdje bude kajkavski službeni jezik i gdje budu kajkavci gospodari,a vi drugi si možete sa bosancima organizirati kak vama paše.ak se ne slažete mi čemo proglasti kajkavski republiku i to vam je to dečeci dragi

VL
UJ
ujo41
07:23 11.03.2016.

kajkavski: zagorje,podravina,Međimurje,prigorje,Zagreb i okolica, Samobor. i okolica,jaskanski kraj,Karlovac,Moslavina,Žumberak,gorski kotar sve do 7 kilometara od rijeke se govori kajkavski,Turopolje,Pokuplje.........

VL
KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
02:24 11.03.2016.

Dosta brundanja onih koji imaju navicular prepucavanja! Tko nam kaj moze kaj ak smo mi za KAJ! Pa mi ne presiljavamo da budu Kajkavci oni koji nisu. Kak se zna za navek da Zagreb je veliki KAJ! Zar ne pakpak kaj nam moreju oni koji bi htjeli da se Zagreb pretvori u grad koji bi postal Crnim a svi dobre znamo da je nas Zagreb beli Zagreb Grad I za navek bu ostal nas Beli Zagreb Grad sa Velikim KAJ!. Ovo KAJ je gospodine Belina napravil je dokaz da se Zagorci nebudu Dali vuc za nos da se Zagorska Bastina sa svojim Velikim KAJ! Zaboravi I pretvori u one kaj neznaju KAJ su. Nezaboravimo jos da Zagorci imaju I svog Matiju Gupca koji ceka tam na liveries Gornje Stubice da I'm se pridruzi ju svi Zagorci sa svojim Velikim KAJ! I da zajedno svi Damon do znanja Svima Pa KAJ Nam Mozete mi smo svi za nas Veliki KAJ. Samo napred sa KAJ! Gospodine Seljak Belavina!.

VL
DC
dubravko.crnjak
21:55 10.03.2016.

Je nego kaj. Mi Zagorci bume osnovali vlastitu državu, pak bu kajkavski mam strani jezik. Nego kaj sam štel reći. Neki ne znaju ni hrvatski, a kaj buju onda s kajkavskim???

VL
PE
peugeot
23:11 10.03.2016.

Evo, svecano se obavezujem, da cu iz petnih zila uprijeti da se kao glavni izborni predmet u osnovnoj skoli u Zagorju uvede - "satrovacki" jezik !! Primjera radi, predavanje cu poceti sa : "Jesta mai kod bete rista?" i "Jesta mai u raj'voSa?", a cas cu zavrsiti sa "Mane stani", "Stipu me gatibo", "Sab me gabri". Mane sevi! Stado. Vozdra.

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.