Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kajin: Za Hrvatsku i Srbiju bilo bi najbolje da povuku svoje tužbe za genocid

24.11.2008.
u 14:38

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu ustvrdio da bi za Hrvatsku i Srbiju bilo najbolje da povuku svoje tužbe za genocid.

- Smatram da je i u Vukovaru i u Srebrenici počinjen genocid, ali ako Bosna i Hercegovina nisu uspjele u slučaju Srebrenice, Hrvatska će teško uspjeti u svom tužbenom zahtjevu - kazao je Kajin.

Radoš: Nobilo je o Oluji govorio kao odvjetnik

Nobilo: Pravno Oluja stoji lošije od Vukovara

Kosor: Apsolutno je krivo uspoređivati Vukovar i Oluju

Dodao je da Hrvatska ne može zaboraviti ono što se dogodilo u Vukovaru i Škabrnji te smatra kako se ne može staviti znak jednakosti između Vukovara i događaja nakon Oluje. Stoga, Kajin drži da pojedinci koji su počinili ratni zločin moraju odgovarati, a ostale valja pomilovati.

Po njegovim riječima, Hrvatska i Srbija za svoje će građane najviše učiniti ako se okrenu budućnosti, ne zaboravljajući prošlost, ako se omogući nesmetan povratak izbjeglica, ako se budu gradile turističke veze te ako se bude sudilo za ratni zločin i surađivalo u borbi protiv organiziranog kriminala.

- Znamo što su ovim prostorima činili i fašisti i nacisti, ali danas više nitko ne mrzi ni Talijane ni Nijemce. Stoga je vrijeme da učinimo iskorak i u slučaju iz razdoblja između 1991. i 1995. - poručio je Kajin.

Komentirajući skorašnji nastup Marka Perkovića Thompsona u Pazinu, Kajin je kazao kako u jednom slobodarskom Pazinu, koji je odredio budućnost Istre, koja pak 2008. financijski spašava Hrvatsku, dopustiti koncert pjevaču koji se "nikada nije ogradio od ustaštva" jest provokacija.

- Thompson nikako da shvati da Istra ne diše kao on, premda će dvorana sigurno biti puna - poručio je Kajin, upitavši se može li se uopće u dvorani Boćarskog doma u Pazinu, u kojem će Thompson nastupati, održati koncert te je stoga pozvao inspekcijske službe da to utvrde.

Thompson, koji ljetos nije mogao nastupiti u Umagu i pulskoj Areni, u Pazinu će koncert održati 20. prosinca.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije