Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVA ILI PROIZVOĐAČ

Kaić: Obitelj preminulog može tražiti odštetu, ali mora podići privatnu tužbu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.12.2021.
u 21:32

Meni bi bilo logično da se ide prema proizvođaču, tim više što u vrijeme kada je gospodin cijepljen, a nažalost i umro, nije bilo još jasno i poznato da cjepivo može izazvati takve nuspojave, kazao je

Moram priznati da ne znam kako je kod ovih događaja nakon cijepljenja koja nisu obavezna, komentirao je u Dnevniku HTV-a voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić mogućnost tužbe obitelji mladića koji je u ožujku preminuo od cjepiva. 

- Obitelj preminulog može tražiti odštetu, ali je sustav u Hrvatskoj takav da obitelj mora podići privatnu tužbu. Pitanje je samo prema kome. Kada se radi o cjepivima iz obveznog programa cijepljenja, kada je država rekla da se djeca moraju cijepiti, pa ako onda dijete ima nuspojave, država preuzima odgovornost za to. Meni bi bilo logično da se ide prema proizvođaču, tim više što u vrijeme kada je gospodin cijepljen, a nažalost i umro, nije bilo još jasno i poznato da cjepivo može izazvati takve nuspojave. To se kasnije utvrdilo, dodao je. 

Istaknuo je da se 10 mjeseci trebalo čekati na dokazivanje uzročno-posljedične veze između cijepljenja i smrtnog ishoda jer je dosta dugo trajala konzultacija s vanjskim ekspertima.

- Za cjepiva se zna da uzrokuju određene stvari. Ako se ta stvar dogodi nakon cjepiva onda uz neka minimalna dodatna isključenja drugih mogućih uzroka, lako se dođe do povezanosti. Ali kod nekih vrsta nuspojava je stvarno potrebna temeljita obrada da se isključi drugi mogući uzrok. 

Kazao je kako je mala razlika između vjerojatne i sigurne ocjene povezanosti cjepiva i smrti. 

- Da je nešto apsolutno sigurno povezano s cijepljenjem, može se reći samo za vrlo rijetke stvari poput lokalne reakcije npr. na mjestu primjene cjepiva gdje je ubod pa se vidi oteklina. To se može reći da je sigurno. Za sve drugo nikada nije ništa 100% sigurno, jer uvijek može nešto drugo dovesti do lošeg događaja ili ishoda. Isto tako nikada ništa nije apsolutno 100% isključeno. Vjerojatna povezanost je vrlo visoka razina povezanosti, najveća moguća, kazao je. 

Strah pd nuspojava je opravdan, smatra Kaić, no treba odvagnuti korisni i razlike. Ipak, ne očekuje pad interesa za cijepljenje protiv koronavirusa. 

- U Sloveniji se nedavno dogodilo da je mlada žena umrla od istog sindroma nakon primjene Jansenovog cjepiva. Odlučili su povući cjepivo. Moram priznati da ne razumijem zašto, jer su i prije nego što se to dogodilo isto znali da to cjepivo može to izazvati, rekao je. 

Komentara 48

Avatar neidemdalje
neidemdalje
21:41 07.12.2021.

sad bi mu svašta rekao ali bi vjerovatno dobio doživotni ban ... ovo je dno ljudskosti...

AF
AfganistanskiHrvat
21:48 07.12.2021.

Teško protiv proizvođača jer se ne zna kakav ste ugovor potpisali s pdruge strane, gospodine Kaiću, prvo prema državi i stožeru zbog, neistina, laganja, ne iznošenja istinitih podataka na vrijeme, tajenje istih..... itd, itd. Onda uvjeta, prisili, zdravstvenim zakonima, kršenju Ustava, Hipokratovoj zakletvi, Nurnbeškom kodeksu....itd, itd. Pravi odvjetnik naći će puno toga. Na žalost, mladi ljudski život je izgubljen i neće ga ništa vratiti međutim pitanje je nakon toliko vremena i mrtvih te pometanja pod tepih, ne prijavljivanja i njihova opstrukcija koliko je zaista ljudi umrlo od cjepiva kada ste sada izašli u javnost i priznali, eto jednu smrt. Sram vas može biti.

JS
John_s
21:41 07.12.2021.

takvih slučajeva je puno više, i slučajeva sa teškim posljedicama, moždanim i srčanim udarima pa i paralizama. Tko će za njih odgovarati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije