Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autorska prava

Kafići bez radija, a moraju plaćati naknadu ZAMP-u

'12.11. 2009, Zagreb; Hrvatska - Otvorenje novog shoping centra Westgate. Guzva u Westgateu. Kafici su puni ljudi. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
07.10.2011.
u 17:00

U zapisniku piše da će ugostitelj morati platiti naknadu, a račun sa svotom dobit će naknadno.

– Ali ja u svojem kafiću ne puštam glazbu. Štoviše, nemam radio niti bilo koji drugi izvor glazbe – branio se zaprepašteni zagrebački ugostitelj pred predstavnikom ZAMP-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) prije nekoliko dana.

Dvostruka naplata

Nije vrijedilo, u zapisniku koji mu je predstavnik ZAMP-a ostavio jasno piše da će morati platiti autorsku naknadu za javno korištenje glazbe. Račun sa svotom, rečeno mu je, dobit će naknadno.

– Moja je ''krivnja'' što se u mojem ugostiteljskom lokalu čuje glazba s razglasa. Za njezino javno izvođenje sigurno već netko plaća naknadu i nikako mi nije jasno da je moraju platiti i svi ugostitelji u čijim se lokalima ona čuje. Nije li to dvostruko naplaćivanje iste usluge? – ljuti se naš sugovornik, koji ima kafić u zagrebačkom šoping-centru King Cross.

Nije jedini koji se suočio s tim problemom. U mnogim šoping-centrima ima sličnih kafića. Jesu li uistinu dužni plaćati naknadu za izvođenje glazbe iako je sami ne puštaju?

Obveza zakupodavca

– Naknada za korištenje glazbenih djela u trgovačkom centru određuje se prema sadržaju svake pojedine usluge koja se pruža u trgovačkom centru, tj. prema vrsti objekta u kojem se koristi glazba, neovisno o izvoru zvuka. Za prostore koji su dani u zakup, zakupodavac je obvezan platiti naknadu ako ugovorom u zakupu nije izričito određeno da naknadu plaća zakupac. U slučaju da zakupac ne izvrši ugovorom o zakupu preuzetu obvezu plaćanja naknade, zakupodavac odgovara solidarno za plaćanje naknade – objasnila je Romana Večerić, pravna savjetnica HDS ZAMP-a.

Komentara 52

DU
Deleted user
18:23 07.10.2011.

ovakvim aktivnostima bave se i \'slobodni poduzetnici\' u kalabriji i na siciliji, a zove se reket.

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
17:05 07.10.2011.

To je Josipovićeva umotvorina...njemu se treba žaliti.Inače,ne plača se samo ZAMP...plačate pjevačima i pjevaljkama ...poput Severine i mirovinsko i zdrastveno,a oni zarade na jednoj gaži ,recimo za Novu godinu,dvadeset godišnju radničku zaradu....

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
20:05 07.10.2011.

corr milijuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije