Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićen bivši ministar

Kada je pretraga obiteljske kuće dovršena, Tolušić je utrčao u policijski kombi, kako bi izbjegao brojne novinare

Rezovac: Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/7
07.07.2022.
u 20:54

Osim problema s EPPO-om, Tolušić ima i probleme s USKOK-om jer je osumnjičen u istrazi pokrenutoj protiv Darka Horvata

Muke Andreja Plenkovića, s njegovim ministrima, sadašnjima ali i bivšima, nastavile su se i danas. Jer dok se javnost bavila iznenadnom ostavkom Zdravka Marića, koji iz Plenkovićeve vlade odlazi svojevoljno, policija je oko 7 sati pokucala na vrata Tomislava Tolušića, jednog od HDZ-ovih kapitalaca koji iz Vlade svojevremeno nije otišao svojevoljno. Tolušić, koji je bio i ministar poljoprivrede i ministar regionalnog razvoja u HDZ-ovim vladama, svojevremeno je morao otići zbog niza afera. Bilo je tu svega, od sumnji na pogodovanja i subvencijske prevare, preko netransparentnog ispunjavanja imovinske kartice...

Sve ono što je, u pravnom smislu, do sada tištilo Tolušića, sada mu je došlo na naplatu. Jer nema ni mjesec dana da je morao doći u USKOK kako bi iznio obranu jer ga se sumnjiči i u aferi "Po babi i stričevima", a već su mu se na vratima pojavili istražitelji. Ovaj put nije se našao na udaru USKOK-a, već Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), koji protiv njega iz više razloga već neko vrijeme provodi izvide. A ti izvidi su očito sada došli kraju jer su pretrage kuće, automobila, poslovnih prostora, obično ono zadnje što se radi prije nečijeg uhićenja.

Utrčao u policijski kombi

Tolušiću su istražitelji po nalogu EPPO-a na vrata obiteljske kuće u Virovitici zakucali oko 7 sati. Da mu se ne piše dobro, Tolušić je vjerojatno shvatio čim je vidio da se policijski automobili parkiraju pred njegovom kućom u Ulici Eugena Kumičića u Virovitici. Nakon što su mu pokazali naloge za pretragu, počela je i pretraga koja je trajala gotovo do 10 sati. Dok je pretraga Tolušićeve kuće trajala, u kući mu je bila i obitelj, supruga, djeca i punac. Kada je pretraga obiteljske kuće dovršena, Tolušić je doslovno iz kuće utrčao u policijski kombi, vjerojatno kako bi izbjegao da ga snime brojne novinarske ekipe. A i samo policijsko vozilo bilo je parkirano dublje u dvorištu, vjerojatno iz istog razloga - da bi se izbjegli novinari.

Video - Tolušićevo vino Anđeo s greškom

 

Istražitelji su Tolušića u međuvremenu odvezli u vinariju u Rezovački Krčevinama, koju su također "češljali" satima i fotografirali svaki pedalj. Kasnije je u vinariju stigla i Tolušićeva supruga. Nakon pretrage i izuzimanje dokumentacije, na red je došlo ispitivanje u Zagrebu, u središtu EPPO-a. EPPO će potom odlučiti što dalje s njim, odnosno hoće li biti pušten da se u nastavku postupka brani sa slobode ili će za njega tražiti određivanje istražnog zatvora. Ako se odluče za ovo drugo, o tome će odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu, i to vjerojatno i tijekom današnjeg dana. Osim Tolušića, uhićen je i Željko Ferenc, koji je s njim osumnjičen, a zaposlen je kao viši savjetnik u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede, nekadašnoj Savjetodavnoj službi. I za njega vrijedi ista procedura kao za Tolušića, istražitelji su mu pretraživali kući i ured, nakon čega je doveden u EPPO i ispitan, gdje je zanijeko krivnju.

Što se tiče onoga za što se njih dvojica sumnjiče, o tome su izvijestili i EPPO i MUP. EPPO je tako priopćio da su u suradnji s PNUSKOK-om proveli hitne dokazne radnje u odnosu na dvije osobe koje se sumnjiče za počinjenje subvencijske prijevare i zloporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirao EU. Slično je priopćio i MUP.

Tolušić se, kako se neslužbeno doznaje, sumnjiči da je dobio 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Vinske omotnice 2020. za projekt u kojemu je bilo predviđeno 50-postotno subvencioniranje. Drugu polovicu je podnositelj zahtjeva morao financirati sam, a sumnja se da je lažno prikazao da ima 50% vlastitih sredstava za vinariju kako bi ishodio dobivanje druge polovice, odnosno bespovratnih sredstava, iako ih nije imao. Nadalje, Tolušić se sumnjiči i da je potaknuo Ferenca da mu da pozitivno mišljenje za projekt za nove nasade vinove loze, za što je natječaj bio raspisan lani od 16. srpnja do 30. rujna kroz mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja. Sumnja se da mu je lažno predočio da se radi o oranici, bez postojećih nasada, iako je na zemljištu već prethodno zasadio vinograd. Ulaganja su bila velika, a kad se ispostavilo da bi se cijela priča mogla razotkriti, a on ostati bez velikog dijela uloženog novca, subvencioniranog od EU, ubrzo je sam povadio posađene trsove.

Video - Rezovac: Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico

 

Koliko su mjerodavne službe Ministarstva poljoprivrede o tome imale saznanja ne zna se, no da su uočili određene nepravilnosti postalo je jasno već početkom rujna, i prije završetka natječaja, kada je ministrica Marija Vučković zatražila dodatne provjere od strane upravljačkog tijela Ministarstva i APPRRR-a u vezi s određenim informacijama o tijeku natječaja, a u studenom i posebnu reviziju cijelog natječaja za sadnju vinograda, kao i trajnih nasada i procesa utvrđivanja kriterija za natječaje generalno.

Pokazalo se kako najviše problema ima s ovjeravanjem tehnoloških elaborata, više od 20 njih, među kojima je i Tolušićev koji potpisuje Ferenc. Svi oni vraćeni su na izmjene i dopune. S obzirom na to da su Tolušićevi hektari za koje je tražio potporu u ARKOD-u bili zavedeni kao iskrčeni vinograd, od njega je, među ostalim, zatražena dopuna i dokazi o krčenju, koje je moguće samo ako se radi o stolnim, a ne vinskim sortama grožđa. Odgovor koji je Tolušić poslao mjerodavnima nije bio zadovoljavajuć te je dobio odbijenicu na tom natječaju, a kako doznajemo, prijavio se na još dva natječaja. Na jednom od njih koji je završen, a riječ je o sredstvima iz Vinske omotnice za izgradnju spremišta i opremanje vinarije, već je odbijen, i to lani u listopadu, dok na natječaju za mjeru 4.4.1. PRR-a za neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša, koji još nije završen, s obzirom da je prenisko na rang-listi, nije ni uzet u obradu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da je protekle tri godine nekoliko puta kontaktirala s bivšim ministrom Tomislavom Tolušićem. Dodala je i da u svom poslu često kontaktira s mnogim ljudima, da je nekad nešto moguće doživjeti kao pritisak, no na njoj je da postupa zakonito. Na izričito pitanje je li od Tolušića doživjela pritiske, naglasila je da je govorila načelno, o konkretnom slučaju ne želi govoriti jer je istraga u tijeku.

Potpora iz Vinske omotnice 2020. zasad je tako jedini novac koji je Tolušić dobio na natječajima nakon što je otišao iz politike i počeo se baviti proizvodnjom vina. Vinarija mu se prostire na približno 600 metara četvornih, a vinograde je zasadio relativno nedavno, na 4-5 hektara. Sklopio je i dugogodišnje ugovore s kooperantima u Kutjevu, Orahovici i Baranji. Uložio je, kako je sam lani ispričao za Večernji list, 4,3 milijuna kuna, bez PDV-a, od čega su oko tri milijuna kuna, odnosno 70 posto, iz tzv. Vinske omotnice.

– Da nema Vinske omotnice, ne bismo nikada realizirali našu ideju jer je ogroman novac u pitanju, ali s njome se isplati. Odlično je kod te omotnice što je prošao tko god se prijavio. Nitko nije oštećen time što sam se ja javio – kazao je Tolušić kada smo ga u travnju 2021. posjetili u vinariji.

Problemi i s USKOK-om

Osim problema s EPPO-om, Tolušić ima i probleme s USKOK-om jer je osumnjičen u istrazi pokrenutoj protiv Darka Horvata, još jednog bivšeg Plenkovićeva ministra, koji je uz to uhićen dok je bio ministar. Osim njih dvojce u tom su dijelu još osumnjičeni i Josip Aladrović i Boris Milošević, koji su također morali otići iz Vlade, te Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, Katica Mišković, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja, Ana Mandac, nekadašnja Horvatova desna ruka, i Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac koji je na zadnje lokalne izbore izašao kao nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Riječ je o istrazi koja je pokrenuta protiv Horvata te je naknadno i proširena. U prvom dijelu su s Horvatom osumnjičeni Tolušić, Milošević, Žunac, Ana Mandac i Katica Mišković, da bi naknadno istraga bila proširena i na Aladrovića i Juzbašića. Ukratko, Horvat se sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Anom Mandac, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Što se tiče Miloševića i Tolušića, oni se sumnjiče da su urgirali za tvrtke za koje su bili zainteresirani. Aladrovića se sumnjiči da je 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, urgirao za dva nezakonita zapošljavanja. Tolušić je prilikom nedavnog ispitivanja na USKOK-u negirao krivnju, a kako mu se ime spominje i u aferi oko Gabrijele Žalac, koja ga je svojevremeno naslijedila kao ministrica regionalnog razvoja, te protiv koje je EPPO također pokrenuo istragu, moguće je da ovo zbog čega je sada uhićen neće biti zadnje što će mu EPPO staviti na teret.

Komentara 4

DU
Deleted user
21:25 07.07.2022.

Pita baka hoće li on ići na Goli otok?

LU
luckyluke1
22:38 07.07.2022.

Tolušić nikome ništa nije ukrao kao ni ostali ministri, već je primljenim novcem stvarao vrijednosti koje obogaćuju državu i plaćaju poreze dugoročno, za razliku od levih kriminalaca, vječitih parazita raznih pernara, slučajnih šmrkavaca, dikobraza. lignji, linića,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije