Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
italija

Glasnogovornik s većom plaćom od premijera prijeti otkazima u ministarstvu

REUTERS
24.09.2018.
u 13:40

I Matteo Renzi je kao premijer primao 114 tisuća eura godišnje, a njegov glasnogovornik Filippo Sensi je zarađivao 169 tisuća eura. Glasnogovornik važniji od premijera? Plaće su takve

Kada je glasnogovornik važniji od premijera ili će pronaći onih 10 milijardi eura ili ćemo ih tijekom 2019. izbaciti iz ministarstva, kazao je Rocco Casalino, glasnogovornik talijanskog premijera Giuseppea Contea, dvojici novinara o tome kakva sudbina čeka dužnosnike u ministarstvu ekonomije i financija ne budu li na neki način pronašli novce za pokriće troškova za plaćanje mjesečnice onima koji ne rade (reddito di cittadinanza), a koji želi uvesti Pokret 5 zvijezda (M5S).

Tu plaću bez rada najavljivao je u predizbornoj kampanji M5S i sada kada je u vladi u koaliciji s Ligom čelnika Mattea Salvinija želi provesti obećano. No, iz ministarstva ekonomije i financija (MEF) kojem je na čelu ministar Giovanni Tria kažu kako je novce za plaćanje nerada nemoguće pronaći ako se ne uđe, a što se ne bi smjelo, u dodatni deficit. 

Unutar M5S na čelu s potpredsjednikom vlade Luigijem Di Maiom vlada frustracija zbog toga i žele pošto poto već od 2019. uvesti plaću za građane koji ne rade. Jer, ako to ne učine pitanje je kako će proći na izborima za Europski parlament u svibnju, te na lokalnim talijanskim izborima.

Snimka riječi glasnogovornika Casalina je objavljena na internetu i otvorena je polemika, a oporba traži i njegovo smjenjivanje. Premijer Conte mu je potvrdio svoju potporu i Casalino ostaje glasnogovornikom. Zapravo na taj položaj ga je gurnuo Di Maio. Casalino je bio glasnogovornikom parlamentaraca M5S i što je obavljao vrlo uspješno po njihovu mišljenju, pa su ga gurnuli na položaj glasnogovornika vlade.

Casalino je, na određeni način, jači od premijera Contea. Iza sebe ima M5S čiji je član od 2011., a Conte nema stranke i postavljen je za premijera, ali mora slušati Di Maija i Salvinija. Inače, to što je kazao novinarima kako bi trebalo izbaciti iz MEF-a one koji cjepidlače s računima je i mišljenje M5s, ali i Lige.

Ministar Tria ne želi stvaranje novih rupa u državnim računima, pa će stvarno biti zanimljivo vidjeti kakav će biti proračun za 2019. koji bi vlada trebala predočiti 27. rujna. 

Inače, Rocco Casalino, rođen 1972. u Njemačkoj gdje je došla raditi njegova obitelj s juga Italije, talijanskoj javnosti je postao poznat zbog sudjelovanja u prvoj emisiji reality showa Veliki Brat emitiranoj 2000. godine. Kao glasnogovornik vlade zarađuje godišnje bruto gotovo 170 tisuća eura (točno 169.556,86 eura), dok premijer Giuseppe Conte ima premijersku plaću od 114 tisuća eura. Tu su stvarne plaće glasnogovornika vlade i premijera.

I Matteo Renzi je kao premijer primao 114 tisuća eura godišnje, a njegov glasnogovornik Filippo Sensi je zarađivao 169 tisuća eura. Glasnogovornik važniji od premijera? Plaće su takve.

>> Pogledajte urušavanje vijadukta u Genovi

Komentara 2

MX
Mister X
14:56 24.09.2018.

Kancelarka Merkel je prije 4-5 godina kad sam gledao Njemački TV , primala godišnju zaradu 300.000 eura prirodoslovni fakultet "fizika" Dali je to previše pitali su stoku sitnijeg zubatala .... Narvno zna se pametnih odgovora uvijek ima . No radidi usporedbe je napomenio Igrać Bayerna kapetan Filip Lam ima godišnji prihod od 12.9 miliona eura .. Eto koliko vrijedi tko smo za koliko i kako se da prodati .. Branitelji invalidi znamo 27.000 kuna i onda ono na goreovisi . Plus još dodtne povlastice . Za Vodu znam besplatna kao u Irskoj nula kuna .....I nije sve problem to da nije ono drugo zlo , Velika večina = smo stoka sitnoga zuba i sitne pameti . radi kod nas kako vidimo za samo 7 -9.000 kuna ......... ( U sloveniji bi to bilo da podsjetim nekih 12 -14. 000kujna A Umirovljenici znam ih neke rano mirovina i super mala gladni bi bili da nije djece ili dobrih ljudi . Evo ja se brinem za 37 živih biča koje hranim lječim i njegujem . Mnogi nemogu da povjeruju na prvi mah a istina je . 1 moja mačka i 4-5 posjetiteljaca macana koji voje d vide šta ima i kod mene .. Narvno največi dio hranjenih su "moje# a da ni neznaju da su moje ribice u jezercetu + 3 žabe .. Dobro neču više pisti idem dalje piti super je vino fino !,

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
14:58 24.09.2018.

Talijani uvode komunizam haha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije