Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presudni trenutak

Kada je Del Ponte čula Gotovinin glas uvjerila se da ga Hrvati traže

'TV grab from Euronews shows a video released by Spanish police of Croatian ex-general Ante Gotovina aboard an aircraft taking him to the Netherlands 10 December 2005. Gotovina, a top suspect from the
''
Autor
Ivanka Toma
15.11.2012.
u 21:00

Tog 29. rujna 2005. haaška tužiteljica sastala se u Zagrebu s glavnim ljudima potrage za generalom

Ključan datum za prekretnicu u odnosu bivše glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte prema Hrvatskoj bio je 29. rujna 2005. Taj dan doputovala je u Zagreb kako bi se osobno uvjerila da je istinita informacija koju joj je rekao tadašnji premijer Ivo Sanader – da je haaški bjegunac, general Ante Gotovina lociran.

U vili Weiss u Zagrebu glavna haaška tužiteljica sastala se s glavnim ljudima koji su rukovodili akcijom potrage za Gotovinom. Na sastanku je bio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i prvi ljudi POA-e, tajne službe na čelu s Tomislavom Karamarkom. Presudan trenutak u kojem se Del Ponte uvjerila da Hrvatska doista traži Gotovinu, te da ga je uspjela locirati, bio je kada joj je puštena snimka razgovora Ante Gotovine s Jozom Grgićem. Sa snimke se vrlo jasno mogao razabrati Gotovinin glas, i to je bio dokaz da se Carli Del Ponte govorilo istinu.

Tajne službe su tijekom kolovoza i rujna registrirale jako puno poziva koji su s Kanara upućivani Jozi Grgiću (on je bio s Gotovinom kada ga je uhitila španjolska policija). Posumnjalo se da se radi o kontaktima s Gotovinom, kao i da se njih dvojica susreću. Grgić je bio prvi trag prema generalu, a tek su kasnije bili otkriveni i kontakti koje je s njim imala supruga Dunja Gotovina. Bitno je da je glavna haaška tužiteljica zadovoljna otišla iz Zagreba jer je za tri dana podnosila izvješće o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom. O sadržaju toga izvješća ovisilo je otvaranje pregovora Hrvatske s EU. Del Ponte je izvješće podnosila 3. listopada u Luxembourgu. Sve dok nije počela sa svojim izlaganjem nitko nije znao kakav će biti sadržaj. Budući da je Gotovina bio i dalje u bijegu, sve je iznenadilo kada je ustvrdila da Hrvatska potpuno surađuje s Haaškim sudom. 

Od 9 sati uživo na Večernji.hr pratite prijenose iz Haaga i sa zagrebačkog Trga bana Jelačića

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
21:25 15.11.2012.

dokazano je da carla nije pošteno radila svoj posao, i što se mene tiče, ne treba nikada doći u hrvatsku, neka ju vrag nosi u svoj brlog neka živi sa svojim izokrenutim pravnim frazama

AT
atomised
21:46 15.11.2012.

Ova priča je u potpunoj suprotnosti s događanjima vezanim uz otvaranje pregovora s Hrvatskom i Turskom nekoliko dana kasnije u Luksemburgu. Tek je tada, i to iznenada i na čuđenje sviju del Ponteova promijenila ploču. Bio je to vrlo zgodan izgovor Britancima da pristanu na hrvatske pregovore kojima su se dotada oštro protivili. Hrvatska im je bila ulog da se Austrijance prisili na otvaranje pregovora s Turskom. Del Ponteovo je iznenadna ocjena o hrvatskoj suradnji bila ismijavana po britanskim medijima jer je ova doslovno dva-tri dana ranije tvrdila da Hrvatska ne surađuje. No zapravo je to bila samo potvrda da je Haški sud političko oruđe u rukama nekih zemalja. Odakle sad ova priča u Večernjem i koja joj je svrha, osim da svima zamaže oči jer, tobože, del Ponte je bila principijelna, uopće mi nije jasno.

Avatar kilo
kilo
21:18 15.11.2012.

Jadni Karamarko sada bi i Tuđmana iskopao i učlanio ponovo u HDZ toliko je odjednom postao lojalan domovini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije