Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financiranje

Kada će pasti kamate za kredite studentima?

škola štednja
Foto: Thinkstock
07.09.2017.
u 13:25

Banke za školovanje nisu predvidjele mogućnost financiranja uz fiksnu kamatu, sve su kamate promjenjive

Premda živimo u društvu u kojem je obrazovanje relativno dostupno i uz redovno studiranje ne iziskuje skupe školarine, onima koji trebaju novac koji nemaju za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba tijekom studiranja ili za profesionalnu nadgradnju, banke odobravaju studentske kredite. Kamate su im se proteklih godina ponešto smanjile, ali s obzirom na svrhu i društvenu važnost, još uvijek su – previsoke.

Studentima u Hrvatskoj i inozemstvu Zagrebačka banka nudi kredite čija otplata počinje tek po završetku studiranja, uz mogućnost odgode za dodatnih 12 mjeseci. Imaju i aranžmane sa sveučilištima, gradovima i županijama koje subvencioniraju kamatu, a raspon kamata kreće se od 4,52% za školovanje i školarinu do 4,72% za pokrivanje troškova života, za kredite u eurima. Maksimalni je iznos kredita 20 tisuća eura, a rok otplate 10 godina. Tu smo već blizu američke priče u kojoj mladi godinama nakon okončanja teškom mukom otplaćuju studij i vrlo kasno financijski osjete benefite ulaganja u naobrazbu.

PBZ također ima eurske kredite za plaćanje školarine privatnih srednjih škola ili studija i troškova studiranja, a najveći je iznos duplo veći nego u Zabi –40 tisuća eura, uz rok otplate do 10 godina. Otplata kreće odmah ili uz poček od 12 mjeseci, a kamata je 4,46% godišnje. Za kredite namijenjene studentima u OTP banci kamata je 5,36%, odnosno 4,86% uz korištenje paketa usluga banke. Odobravaju najviše 10 tisuća eura na rok otplate od sedam godina. Hrvatska poštanska banka studentima i učenicima nudi kredite za školarinu, također uz valutnu klauzulu u eurima i kamatu od 4,66%, odnosno 4,16% uz korištenje paketa usluga. Moguće je posuditi najviše 20 tisuća kuna na osam godina otplate, uz polugodišnji poček.

Za plaćanje seminara, tečajeva, kongresa ili kupnju računalne, sportske ili rekreacijske opreme ili za putovanja kamata je nešto viša – 4,92%, a maksimalan iznos spušta se na 12 tisuća kuna uz dvogodišnji rok otplate. Uz paket usluga, kamata je 4,42%. U Splitskoj banci maksimalan je iznos kredita 30 tisuće eura koji se mogu otplaćivati 10 godina uz jednogodišnji poček, a kamate se trenutačno kreću u rasponu od 5,71% za klijente do 6,71% za ostale građane. I oni imaju samo kredite u eurima. Erste banka jedina u ponudi ima i kunske kredite za školovanje, i to do 220 tisuća kuna na 10-godišnji rok otplate, uz kamatu od 4,98%. Kredite u eurima odobravaju do 30 tisuća eura, uz kamatu od 4,84%, a uz ugovorenu policu osiguranja života umanjuju je za 0,1 postotni bod. RBA i Addiko nemaju studentske, nego samo gotovinske nenamjenske kredite. Svi aranžman predviđaju već kreditno sposobne aktere jer, ako student nije zaposlen, mora imati solidarnog dužnika – roditelja ili staratelja.

Komentara 1

MU
mulag
17:56 07.09.2017.

kakvi krediti,ima da uce ak su studosi,nek ih ttazeki financiraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije