Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Školstvo

Kad sjednu u klupe, prvi strani jezik im je hrvatski

'12.10.2010., Pribislavec- Saborski zastupnik Nazif Memedi posjetio malu skolu za rome koja je pocela s radom ovih dana. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
12.10.2010.
u 16:55

Pribislavec je jedna od četiriju međimurskih općina u kojima je organizirana predškola za 230 romskih mališana koji će dogodine krenuti u školu

U prostoriji od tridesetak kvadrata u središtu Pribislavca stislo se dvadesetak mališana. Iako na pročelju zgrade piše "komunalno redarstvo", u sobu na njenom uglu, odmah uz prodavaonicu poljoprivredne zadruge, već mjesec dana svakog dana dolaze romska djeca koja strpljivo uče hrvatski jezik. Zatekli smo ih u igri, posjednute oko četiri stola. Za više stolova jednostavno nema mjesta.

– Igramo se! Lijepo nam je! – viču mališani na mješavini hrvatskog i bajaškog jezika. Odgajateljici Moniku Jurgec u prevođenju pomaže romski pomagač Elvis Kralj, koji već devetu godinu radi s ugovorom o djelu. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa još nije riješilo status romskih pomagača koji nemaju pravo na ugovor o radu.

– Moj je posao dovođenje djece i ispraćivanje kući. Nemamo organizirani autobusni prijevoz pa iz naselja svih 20 učenika pješači – kaže E. Kralj. Kad padne kiša dječje se noge moče u lokvama, a dolazi i zima. – To što nemamo riješeni prijevoz autobusom, velik je problem – kaže Sandra Herman, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora u Pribislavcu, koja je 12 godina radila u nastavi, pa zna kako je romskoj djeci koja dolaze iz domova u kojima se ne govori hrvatski, kad prvi put sjednu u školske klupe. – Kad dođu u prvi razred, njima je hrvatski jezik zapravo prvi strani jezik. Kao da su dobili njemački ili engleski. Zahvaljujući projektu obvezne predškole koja će trajati cijelu školsku godinu, djeca će u školu doći pripremljenija. Osim što će naučiti govoriti hrvatski, usvojit će i higijenske navike – kaže S. Herman. Pribislavec je jedna od četiri međimurske općine u kojoj je organizirana predškola za 230 djece koja će dogodine krenuti u školu. To je 40 posto ukupnog broja romske djece te dobi.

Prijašnjih godina predškola je trajala svega mjesec dana ili najviše tri mjeseca, što je premalo za opipljivije rezultate. Umjesto u školskoj zgradi, u dijelu derutnog dvorca grofa Feštetića, koji nastavnici nazivaju golubinjakom jer su golubovi česti gosti, predškola je od ove školske godine organizirana u prostoriji izvan škole, koju je koristio općinski komunalni redar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije