Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinko Prizmić:

Kad nam ugine pas, kao da je poginuo kolega

27.03.2015., Starigrad Paklenica - Premijer Zoran Milanovic nazocio je pokaznoj vjezbi spasavanja HGSS-a u kanjonu Velike Paklenice.
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
13.12.2015.
u 19:49

U HGSS-u su tužni zbog smrti psa Rexa i ranjavanja kujice Astre. Lovcu koji je pucao na pse oduzeto je lovačko oružje, a pucao je jer je mislio da je riječ o psima lutalicama koji čine štetu u lovištu

U dva njemačka ovčara koja su se obučavala za rad u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja pucao je 58-godišnji lovac u srijedu popodne, izvijestila je policija. Kujica Astra, podsjetimo, teško je ranjena, u njoj je čak pet zrna sačme, a sustanar Rex na mjestu je ubijen. Pronađeni su na poljskom putu kod Sladojevaca, nedaleko od Slatine.

– U predjelu Bujno polje 58-godišnjak je uočio dva psa, izvadio je potom pušku iz automobila i prema njima ispalio četiri hica jer je mislio da je riječ o psima lutalicama koji prave štete (u lovištu, op. a.) – priopćio je Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske. No, lovac nije imao, utvrđeno je, pisano odobrenje za lov za taj dan.

– Oduzeti su mu legalno lovačko oružje i streljivo, a protiv njega slijedi posebno izvješće DORH-u i obavijest lovnom inspektoru – izvijestio je Štajdohar.

Kaznena prijava

Vlasnik pasa podnio je kaznenu prijavu zbog oštećenja tuđe stvari, no moguće je da će lovac odgovarati i za druga kaznena djela, poput ubijanja ili mučenja životinja. Stručnjaci ističu kako treba pričekati sudski epilog. Obrana bi se, naime, mogla temeljiti na činjenici da psi bez nadzora u lovištima prave velike štete. Ne opravdava to, naravno, ubijanje. Ne zna se, pak, ni dalje kako su psi izašli iz dvorišta. Vlasnik, član HGSS-a stanice Orahovica, u srijedu navečer prijavio je kako mu je netko pustio pse te su nestali. U potragu su krenula trojica HGSS-ovaca, među njima i vlasnikov 21-godišnji sin. Šokirao ih je zatečeni prizor. A veterinare je, pak, šokirala ranjena Astra.

– Nećete vjerovati, cura jede i pije, čak je i ustala! Gega se, usporenih je pokreta jer joj je kralježak oštećen, lijevu nogu drži u zraku. Nema temperaturu – ispričao nam je veterinar Predrag Vakanjac iz veterinarske stanice Slatina.

Na noge bi mogla stati, prognozira, već za desetak dana, a vjeruje kako će nastaviti i obuku.

– Izuzetno je dobar i nježan pas, strašno puno boli trpi, šutke – nastavlja veterinar.

Gubitak tih pasa iz svojih redova za HGSS znači nemjerljivu štetu. Pune dvije godine traje izrazito rigorozna obuka pasa tragača, a polažu sedam vježbi po godini. Samo 45 pasa ima licenciju za traganje za nestalima pri HGSS-u, a još ih je 15-ak u obuci. Usporedbe radi, približno je tisuću "ljudskih" članova ove službe.

Pronalaze i žive i mrtve ljude

– Svakom takvom psu za hranu, obuku, veterinara izdvojimo od 60.000 do 100.000 kuna godišnje, ne računajući volonterski rad naših članova, vlasnika koji svaki dan vježbaju s njima – otkriva Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Obučeni pas vrijedi desetke tisuća eura.

– Osiguravamo ih, pak, na 5000 eura jer nemamo novca za osiguranje na veći iznos – objašnjava. Vrlo je to cijenjen, nastavlja, sustav obuke pa njihove pse često upomoć zovu i policije susjednih zemalja. Pronalaze žive, mrtve, pa i davno nestale osobe, odnosno grobove. Radni im je staž pet do sedam godina.

– Tužno je to što se zbilo u Slatini, ne možemo to opravdati jer na pse doista gledamo kao na kolege. Događalo se da pas padne u jamu pri intervenciji i strada, a za nas je to bilo kao da nam je poginuo kolega – kazao je pročelnik Vinko Prizmić.

>> Priveden muškarac koji je iz puške pucao u pse HGSS-a 

>> Traži se počinitelj koji je vatrenim oružjem ubio Rexa i ranio Astru, HGSS-ove pse spasitelje

Komentara 8

Avatar Getrib
Getrib
20:22 13.12.2015.

Takvima nije problem žica na kojoj strada divljač, njemu je važno da se zadovoljava ubijanjem nedužnih životinja. Ovakvi slučajevi nisu usamljeni a opravdavaju se nedorečenim lovačkim propisima.

OK
okus
05:18 14.12.2015.

Nemrem smisliti te spodobe koje nose ljudsko oblicje a koje mrcvare i ubijaju drage mi zivotinjice.

OB
Objektivno...
23:44 13.12.2015.

Gospodine Prizmić, zašto ne pokrenete inicijativu da se HGSS financira isto kao i Crveni križ? Pitajte Šeksa zašto se po hitnom postupku ne donese i Zakon o HGSS? Zašto i HGSS ne bi organizirao prikupljanje krvi i na svakoj dozi krvi zaradio sedamdesetak kuna??? Ni luk jeo ni luk miriso... a lova kaplje... Ili počnite prikupljati bubrege. Vjerujem da bi se za bubreg moglo dobiti i 100 eura...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije