Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sl. Brod u šoku

'Kad djeci date snažan auto, opasan je kao strojnica'

prometna nesreća,bmw,slavonski brod,policija (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
27.04.2013.
u 08:00

Liječnici se još bore za život triju 15-godišnjih djevojaka, koje je autom na nogostupu pokosio 19-godišnji Deni Župan

Slavonski Brod još je u šoku zbog teškog stradavanja triju učenica prvog razreda Srednje škole M. A. Reljkovića u Cankarevoj ulici, koja je u blizini škole. Ana-Marija, Ivona i Margareta vraćale su se iz škole u četvrtak navečer kada ih je BMW-om, koji je u vlasništvu njegova oca, pokosio Deni Župan (19) iz Podvinja. Liječnici se bore za njihove živote. Ozljede su im opasne za život. Kako je rekao dr. Boris Hrečkovski, imaju prijelome donjih ekstremiteta i zdjelice, ozljede gornjih ekstremiteta, trbuha s krvarenjem u trbuhu, a jedna djevojka i teže krvarenje glave.

>> Djevojke koje je pokosio BMW još uvijek se bore za život

Roditelji u strahu

Zbog neprilagođene brzine Župan je iz desnog traka prešao na lijevi, a zatim preko trave i bankine na nogostup na suprotnoj strani, na kojem su bile učenice. Potom se zabio u zid kuće. Obitelji stradalih djevojaka u bolnici iščekuju vijesti sa strahom i neizvjesnošću. Ivonina majka Suzana Srećković od plača nije uspjela progovoriti ni riječ. Majka Ana-Marije Štefica Sabljak za nesreću je doznala preko Facebooka.

– Sin mi je autom prolazio pokraj škole i vidio da se dogodila nesreća. Bio je potresen iako tada nije znao da je među stradalima i njegova sestrična. Rekao mi je da najradije više nikad ne bi sjeo za volan. Sat vremena kasnije nazvao me brat i rekao da mu je kći stradala – govori Marica Šimić, teta Margarete Sedlarević. Nećakinji su joj slomljene obje noge i strahuje da će joj jednu ili obje morati amputirati. Školska pedagoginja Biserka Halavanja kaže da je Cankareva ulica poznata po vratolomnim vožnjama unatoč postavljenim ležećim policajcima. U neposrednoj blizini su tri srednje škole.

– Mladić koji je skrivio nesreću bio je naš učenik. Divan je mladić, znam ga kao dobrog duha škole. Uvijek je bio socijalno osjetljiv, štitio bi učenike ako bi osjetio da su bili izloženi nepravdi. Užasno mi je žao što mu se to dogodilo. Istina, čula sam da je prebrzo vozio, ali čujte, mlad je, prevelik je auto, mladi se dokazuju – smatra pedagoginja.

– Od istražnog suca tražit ćemo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora za vozača – kazala je tužiteljica Mirela Šmital uz napomenu da nije bio pijan. Mladi vozač nije smio voziti BMW te snage. Udar BMW-a bio je silovit, kaže Nada Kruljac, medicinska sestra i vlasnica kuće u koju je udario BMW.

– Čula sam užasan udarac i pogledala kroz prozor. Prvo sam samo vidjela vozača u autu i shvatila da nije teško ozlijeđen. Pozvala sam Hitnu pomoć i istrčala na ulicu, a onda sam se zgrozila vidjevši djevojke kako leže u komi, oblivene krvlju. Noge i ruke bile su im smrskane, ali su davale znakove života. Počela sam ih reanimirati, a ubrzo je došla i Hitna pomoć. Prošla sam rat kao medicinska sestra, ali ovako grozan prizor ne pamtim – kaže Kruljac. O Deniju Županu (19) ne zna se puno. Prije godinu i pol dana završio je srednju školu, a potom je radio kao konobar. Mobitel njegovih roditelja bio je isključen, kod kuće nije bilo nikoga. Stalni gost kafića u nevjerici govori:

– Nikad nije bio agresivan, ne bih nikad rekao da će divljati vozilom po cesti.

Kazna do osam godina

– Ništa nismo naučili kao društvo na slučaju onog dečka iz Makarske koji je pregazio dvije učenice. Jačinom auta i cijenom mladi se i dalje dokazuju. Problem je i u neadekvatnom sankcioniranju jer su sankcije kod nas za teške nesreće relativno blage. Roditelji ne vode dovoljno računa o odgovornosti prema djetetu, dopuštajući mu da vozi snažan auto koji ne bi smio voziti i ne razmišljaju da je to kao da su mu dali strojnicu u ruke. Iako je taj mladić punoljetan, sam od svoje zarade vjerojatno nije mogao kupiti automobil takve jačine, koji i ne smije voziti prije 24. godine. Roditelji upadaju u zamku da kroz vanjske simbole, kao što je skupi automobil, vrednuju sebe i svoje dijete ne razmišljajući da može nekog ubiti tim autom – govori prof. psihologije Mirjana Nazor.

Kultura vozača, kaže, na niskoj je razini, a oni koji krše pravila u društvu i ne poštuju ih kod nas se štite, umjesto da ih se prijavljuje. Vozačima koji skrive osobito teške ozljede druge osobe prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije