Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA TEK POČINJE

Kad čileanski rudari izađu van, smetat će im i Sunčeva svjetlost

Stigla je i prva kapsula za spašavanje rudara
AFP/PIXSELL
27.09.2010.
u 09:57

Izlazak na otvoreni prostor mogao bi im izazvati i probleme s disanjem i tlakom, a prijeti im i posttraumatski stres koji bi mogao trajati mjesecima.

Pravu dramu zarobljeni bi čileanski rudari mogli proživljavati tek kada izađu iz rudarskog okna. Liječnici koji prate njihovo stanje već sedam tjedana, otkako su blokirani 700 metara ispod zemlje, kažu da bi se 33 rudara moglo suočiti s problemima s očima, zarazama i posttraumatskim stresom.

 – Izlaganje Sunčevoj svjetlosti za njih bi mogao biti težak problem – potvrdio je i ministar zdravstva Jaime Manalich. – Također, mogli bi se zaraziti klicama, iako su primili cjepiva na početku zatočenja.

Manalich je dodao da bi prelazak na otvoreni prostor mogao izazvati probleme s disanjem i tlakom. Na kraju, ono što dio liječnika smatra i najtežim problemom - prijeti im i posttraumatski stres koji bi mogao trajati mjesecima.

Sunčevu svjetlost nakon toliko mraka u dubini zemljine utrobe rudari bi mogli vidjeti početkom studenoga.

– Može se dogoditi da ih izvučemo i koji dan ranije bude li sve teklo prema planu, ali i kasnije u slučaju poteškoća – dodao je ministar Manalich.

Jučer je do rudnika San Jose stigla posebno konstruirana kapsula za spašavanje rudara. Podsjeća na cilindrični kavez, visoka je četiri metra, promjera je 53 cm, a teška 460 kg. U središnjem dijelu je dva metra dugačak kavez, u kojem će biti smješten jedan rudar. Uz pomoć sustava dizalica i kolotura, iz rudnika će se na površinu, jedan po jedan, kroz bušotinu izvlačiti rudari. Bit će zaštićeni kacigama, rukavicama, a na raspolaganju će im biti rezerve vode, hrane, kisika i sustav za komunikaciju sa spasiocima.

Prije izvlačenja rudara na površinu, 700 m pod zemlju će se spustiti jedan spasilac i jedan liječnik koji će ih pripremiti za izlazak iz rudarskog okna. Svaki izlazak trajat će oko sat vremena. U sljedećih nekoliko dana u San Jose bit će dopremljene još dvije kapsule. No, sada je najprije potrebno izbušiti rupe i montirati cjelokupni sustav za izvlačenje da bi mogla početa operacija izvlačenja.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar trunchbull
trunchbull
10:10 27.09.2010.

Sretno spasioci i rudari!

OB
-obrisani-
14:25 27.09.2010.

Na kraju, ono što dio liječnika smatra i najtežim problemom - prijeti im i posttraumatski stres koji bi mogao trajati mjesecima. Piše novinar Robert Bubalo koji nema veze s pameti kada piše ovakve gluposti. Sve najbolje rudarima i da štošto prije izađu vani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije