Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravna procedura

Kad će Mamići morati na odsluženje kazne?

Foto: PIXSELL
1/6
16.03.2021.
u 17:27

Osuđenici mogu tražiti odgodu odlaska u zatvor

Vrhovni sud u ponedjeljak je objavio svoju odluku u slučaju Mamić i većim dijelom potvrdio osuđujuću presudu Županijskog suda u Osijeku. Spis će uskoro stići na Županijski sudu u Osijeku, koji potom pravomoćnu presudu dostavlja osuđenicima. Preuzeti ju mogu oni osobno ili odrasli članovi njihove obitelji. Važno je, naime, da se na osječki sud vrati dostavnica.

Ne zaprimi li osuđenik presudu, šalje mu se i drugi put. Ukoliko ni novi pokušaj ne bude uspješan, presuda se dostavlja putem e-oglasne ploče osječkog suda. Slijedi potom finalizacija spisa, u sklopu koje se presuda upućuje sucu izvršenja prema mjestu prebivališta, u konkretnom slučaju je to sudac u Zagrebu.

>> VIDEO Zdravko Mamić o sucima

Sudac izvršenja poziva ih potom da se jave u Centar za psihosocijalnu dijagnostiku u Remetinec, gdje ih opserviraju mjesec dana i na temelju toga određuju u koju će kaznionicu ići na odsluženje kazne.

Osuđenici mogu tražiti odgodu odlaska u zatvor – zbog bolesti, kao u slučaju Tomislava Horvatinčića, zatim neodgodivih poslova ili opravdanih obiteljskih razloga. Dosadašnja iskustva pokazuju kako je tu sudska praksa fleksibilna.

Što se tiče Zdravka Mamića, tu sve ovisi o Ministarstvu pravosuđa u BiH. Ta zemlja nema obvezu izručenja svog državljanina. Hrvatska može ponovno tražiti izručenje, no podsjetimo da je ono ranije odbijeno. Druga je opcija da naše Ministarstvo pravosuđa dostavi nadležnom sudu u BiH pravomoćnu presudu i zatraži da ju tamošnji sud prizna i pozove Mamića na služenje kazne u susjednoj nam zemlji.

>> VIDEO Zdravko Mamić o Luki Modriću i Dejanu Lovrenu

No, sud u BiH ne mora priznatu tu presudu. Prizna li ju, teoretski može i umanjiti kaznu, ukoliko ona nije u okviru sudske i pravne prakse u toj zemlji. Primjer je slučaj pokojnog dr. Ognjena Šimića, koji je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora, no sud u Sarajevu kaznu mu je prepolovio.

 

Komentara 63

FR
Franciskoo
17:37 16.03.2021.

Dinamo ima najbolji klupski koeficijent u povijesti koji bi mu mogao omogućiti 2024. izravni ulazak u Ligu Prvaka. Ovi suci u Osijeku, DORH-ovci i vrhovni sud će napraviti štetu Dinamu i Hrvatskoj od preko milijardu kn. Neki zlotvori jednostavno ne shvaćaju benefite ekonomske i sportske od svaga što je Mamić s Dinamom napravio i kakve posljedice hr. nogomet čekaju u budućnosti ako Dinamo posustane. Jovanović, Josipović, Ranko Ostojić, Dinko Cvitan, tužitelj Mišković, suci Krušlin i Sesa, urednici večernjaka, indexa, 24 sata, jutarnjeg te vođe boysa i torcide mogu biti ponosni na sebe, uništili ste Mamiće hajkom, lažima, difamacijama i korumpiranim sucima, a sad gledajte kako će s vama zlotvorima Dinamo i hr. reprezentacije "prosperirati" u vašoj močavari.

FR
Franciskoo
17:40 16.03.2021.

Ove suce u vrhovnom sudu i Osijeku koje je Mamić plaćao su ucijenjeni od DORH-a i USKOK-a. Uskoci sve snimaju i bez problema su mogli snimiti lumpovanje suca Krušlina, Vekića i ostalih u društvu Mamića po raznim vikendicama i objektima. Zato je suđenje i bilo u Osijeku jer je DORH pod kontrolom imao tamo korumpirane suce. Cijeli DORH zapravo treba biti predmet istrage jer su preko korumpiranih sudaca koje su držali u šaci osudili čovjeka protiv kojeg ništa nisu dokazali. Da je to tako, dokaz je i presuda suda u Zagrebu da Modrić i Lovren nisu dali lažne iskaze, a Mamić je osuđen jer su suci u Osijeku u presudi napisali da su Modrić i Lovren lažovi.

FR
Franciskoo
17:47 16.03.2021.

Mrzitelji Mamića, dežurni SDP trolovi koje brifira sdp-ov glasnogovornik Dragan Zelić iz Bugojna i korumpirani suci te tužitelji koji proganjaju Mamića misle da Dinamo ima fiksne prihode i da Dinamu novci padaju s neba. Puno njih ne shvaća da jee Mamić taj koji uspjeva stvoriti igrače i pumpa njihovu cijenu u nebo kad ih prodaje. Da je to tako lako, pa to bi radili Hajduk,Rijeka, Osijek i svi ostali klubovi u regiji, ali oni nemaju Mamića koji zna stvoriti novu vrijednost zbog čega prosperira Dinamo dok jednici koji Maminja mrze propadaju. Uspjeh se u komunjarskoj Hrvatskoj ne oprašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije