Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beč ogorčio Rim

Južnim Tirolcima i austrijsko državljanstvo

Foto: Reuters/Pixsell
10.09.2018.
u 07:03

Zakon koji bi omogućio Južnim Tirolcima, govornicima njemačkog ili ladinskog jezika, dobivanje i austrijske putovnice mogao biti donesen do kraja ove godine

Talijanski građani s njemačkoga govornog područja u regiji Južni Tirol mogli bi dobiti i austrijsko državljanstvo.

Naime, južnotirolski list Tiroler Tageszeitung piše da bi zakon koji bi omogućio Južnim Tirolcima govornicima njemačkog ili ladinskog jezika dobivanje i austrijske putovnice mogao biti donesen do kraja ove godine.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova Peter Guschelbauer tu je vijest opovrgnuo kazavši da će “taj proces biti dugačak”.

Talijanska vlada takvu bečku inicijativu naziva “neoportunom”, a ministar vanjskih poslova Enzo Moavero zatražio je da talijanski veleposlanik u Beču Sergio Barbanti traži objašnjenje austrijske vlade. U talijansko ministarstvo pozvan je i austrijski veleposlanik René Pollitzer.

Prema onome što se planira u Beču, Talijani s njemačkog govornog područja mogli bi sudjelovati i na izborima za austrijski parlament. No, ne treba zaboraviti da je Italija nakon 2004. omogućila da i Talijani u Hrvatskoj dobiju dvostruko državljanstvo.

U prošlom parlamentarnom sazivu u Senatu bio je i Talijan Aldo Di Biagio koji ima i hrvatsku putovnicu.

 

>> Pogledajte kako je obilježena 25. obljetnica vojno redarstvene operacije Medački džep

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije