Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Južna Koreja uvela sankcije ratobornom sjevernom susjedu

kim
Reuters/Pixsell
24.05.2010.
u 16:03

U snažnom televizijskom obraćanju južnokorejski predsjednik je istaknuo da Seul dijeli granicu s jednom od "zemalja koje najviše teže ratu". Prema njegovim riječima Južna će Koreja cijeli slučaj prijaviti i UN-u.

Američki predsjednik Barack Obama dao je upute američkim oružanim snagama da se zajedno s vojskom Južne Koreje pripreme kako bi bili uspješni u odbijanju mogućeg napada iz Sjeverne Koreje. Sjedinjene Države dale su snažnu podršku Seulu u nakani da kazni sjevernokorejski napad na južnokorejski ratni brod. Bijela kuća pozvala je Sjevernu Koreju da se ispriča zbog napada i da promijeni svoje ponašanje te da kazni odgovorne za napad.

U međuvremenu je Južna Koreja poduzela određene korake - suspendirala je trgovinu sa Sjevernom Korejom i zahtjeva ispriku nakon objavljivanja izvještaja u kojem je Pyongyang okrivljen za potonuće južnokorejskoga patrolnog broda. Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak rekao je da moraju biti kažnjeni odgovorni za napad na brod pri čemu je 46 mornara izgubilo život. On je objavio i da će sjevernokorejskim brodovima biti zabranjen ulazak u vode Južne Koreje.

U snažnom televizijskom obraćanju južnokorejski je predsjednik istaknuo da Seul dijeli granicu s jednom od "zemalja koje najviše teže ratu". Prema njegovim riječima Južna će Koreja cijeli slučaj prijaviti i UN-u.

Američka državna tajnica Hillary Clinton pak od Kine je zatražila da po pitanju Sjeverne Koreje surađuje sa SAD-om. Ona je na summitu SAD-a i Kine u Pekingu rekla da Pyongyang mora odgovarati za napad na južnokorejski brod.

Analitičari smatraju da su mjere koje je najavio južnokorejski predsjednik najoštriji mogući odgovor Kim Jong-ilu.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
16:50 24.05.2010.

u svakom slučaju, bar mi - koji danas više nemamo tehnologiju za proizvodnju ičega kompleksnijeg od tegli za cvijeće - ne bi se trebali ismijavati njima...

GL
Glista
18:19 24.05.2010.

Kakvi mekusci, ta Juzna Koreja - a jos ih i Ameri stite! Pa da meni netko dokazano potopi brod i ubije 49 mornara, odgovorio bi sa svime cime raspolazem. Pa ajmo, ako ste tako htjeli. A ako slucajno zele eskalaciju nuklearnim projektilima, Ameri imaju sredstva to neutralizirati jos na lanserima. Da su Amerima potopili brod, danas bi mogli uzvracati samo sa vilama i kamenjem... oni koji su prezivjeli. Ja sam za odlucan i masovni odgovor, jer tako nesto takvi ludjaci samo i razumiju.

OB
-obrisani-
16:45 24.05.2010.

interesantna je ta situacija oko sj.koreje... prozapadni mediji pričaju o njima kao da su kreteni, a po razvoju tehnologije su se činjenično svrstali među 10 najrazvijenijih zemalja svijeta... e sad šta tu više smrdi... sj.koreja ili marionetski uzlizički mediji? ko će ga znat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije