Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobično vrijeme

Južina sve do kraja siječnja, prava zima i snijeg tek u veljači

pula novogodišnje kupanje
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
07.01.2014.
u 07:27


Oborina do kraja mjeseca neće biti ili će biti zanemarive, kažu stručnjaci

Siječanj bez snijega i iznadprosječne temperature za ovo doba godine scenarij je koji će se očito i obistiniti. Gotovo je sigurno da snijeg do kraja ovog tjedna u Hrvatskoj neće pasti niti se očekuju neke druge veće oborine. Na kontinentu se očekuju temperature od 8 do 14 Celzijevih stupnjeva, dok će na Jadranu dnevne temperature uglavnom iznositi od 13 do 18 stupnjeva. I temperature mora bit će visoke – između 12 i 16  Celzijevih stupnjeva.
Bude li oborina, bit će mjestimične i zanemarive.

Mogući ekstremi

Prema riječima meteorologa Nebojše Subanovića iz tvrtke Meteo info, toplo vrijeme posljedica je djelovanja jako prostrane ciklone. Jedino se njezin jugoistočni dio nalazi pod utjecajem slabe anticiklone. A takva razdioba tlaka može potrajati tjednima, što se i događa.

– U takvim okolnostima u naše krajeve i veći dio Europe dolazi topao zrak s Mediterana i iz Afrike. Zbog toga je u većem dijelu Europe toplije od prosjeka – objašnjava Subanović.

Samim time i snježna granica se popela, dodaje, na 1800 metara pa mnoga skijališta imaju velikih problema. 

Kada će doći prava zima i u Hrvatsku, teško je, kaže Subanović, sigurno prognozirati. No, jedan od mogućih scenarija je da krajem siječnja ili početkom veljače naglo zahladi s oborinama.

Tada nije nerealno očekivati ponovno ekstremno vrijeme – izrazito velike hladnoće i dosta oborina. Treba uzeti u obzir i mogućnost da bi se zima ove godine mogla protegnuti, odnosno da bi u slučaju da zahladi početkom veljače, takvo vrijeme moglo potrajati i u ožujku.

I dok u većem dijelu Europe temperature nalikuju proljetnima, u SAD-u je situacija potpuno drukčija. Njujorčani ne izlaze iz stanova i kuća ako ne moraju. Rekord iz 1896. godine, kad je izmjereno minus 20, jučer je oboren, a ledena kiša koja je pala u nedjelju pretvorila je hodanje i vožnju gradom u avanturu opasnu za život. Slično je i u Minnesoti, Indianapolisu, Chicagu te u gotovo 20 američkih saveznih država gdje temperatura pada na -30 do -50 stupnjeva. Zima u SAD-u ne popušta, a val polarne hladnoće koji je zahvatio srednji zapad tom bi dijelu Sjedinjenih Država mogao donijeti najniže temperature u posljednja dva desetljeća. U nedjelju je 500 letova otkazano iz svih zračnih luka u New Yorku, a širom Amerike više od 1500.  

Snijeg pao i na Floridi

Iznimno hladan zrak proteže se od Aljaske pa sve do Teksasa. U nekim gradovima, uključujući i Minneapolis, puše hladan vjetar pa je izmjereno čak 35 stupnjeva ispod nule. Liječnici upozoravaju da svi dijelovi tijela moraju biti prekriveni jer se na tako niskim temperaturama počnu smrzavati nakon 30 sekundi. Škole su od jučer zatvorene u cijeloj državi Minnesoti te u gradovima u Wisconsinu, Illinoisu, Indiani i Iowi.

Nekoliko država središnje Amerike od jučer je zameteno novim snijegom koji je pao čak i na središnjoj Floridi.

>> Južina građanima donosi uštede, a skijalištima milijunske gubitke

Ključne riječi

Komentara 10

AN
Android
12:43 07.01.2014.

Naši meteorolozi ne mogu procijeniti kada će ciklona sa područja Ancone doći do Dalmacije a pričaju o nekim dugoročnijim prognozama.

DR
dragica949
12:03 07.01.2014.

Najsretnija sam kad se ne okreče plinsko brojilo.Za glavobolju čemo lako,uzmeš tabletu i mir.

Avatar Sunčica
Sunčica
13:17 07.01.2014.

hvala Bogu uštedjet ćemo na grijanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije