Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne stišavaju se reakcije:

JUSP Jasenovac osudio Vukića i HRT zbog negiranja zločina u Jasenovcu

Jasenovac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
01.06.2018.
u 12:14

U emisiji je bila predstavljena Vukićeva knjiga 'Radni logor Jasenovac', a autor je ponovno osporio broj od oko 80.000 ubijenih u ustaškom logoru

Javna ustanova Spomen-područje (JUSP) Jasenovac u petak je, u povodu nedavnog gostovanja novinara i publicista Igora Vukića u HRT-ovoj emisiji 'Dobar dan, Hrvatska', osudila stajališta iznesena u toj emisiji kojima se negiraju zločini počinjeni u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac.

Riječ je o emisiji koju uređuje Karolina Vidović Krišto u kojoj je 30. svibnja ugošćen Vukić, tajnik udruge Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, poznat po tvrdnjama da je u Drugom svjetskom ratu Jasenovac bio radni logor i sabiralište radne snage, te da ondje nije bilo nikakvih masovnih i serijskih ubojstava.

U emisiji je bila predstavljena Vukićeva knjiga 'Radni logor Jasenovac', a autor je ponovno osporio broj od oko 80.000 ubijenih u ustaškom logoru.

JUSP Jasenovac u priopćenju osuđuje i izražava zabrinutost zbog izjava i teza koje su izrekli Vukić i voditelji emisije Marina Medved Pulić i Frano Ridjan, posebice zato što je osoba koja negira zločine dobila prostor u programu javne televizije, gdje je predstavljena kao autoritet za proučavanje teme koncentracijskog logora Jasenovac.

HRT, odnosno uredništvo emisije 'Dobar dan, Hrvatska' pozivom u emisiju dali su Vukiću platformu da negira zločine počinjene u ustaškom koncentracijskom logoru. Gledatelji su imali priliku čuti Vukićeve teze o Jasenovcu kao 'radnom logoru, tj. zatvoru, koji je bio mjesto gdje su zatvoreni aktivni protivnici države te dio Židova koji su bili izuzeti od deportacija u Njemačku", dok je ustaškog poglavnika Antu Pavelića okarakterizirao kao najzaslužniju osobu za spašavanje ljudi iz logora.

Jasenovac
1/4

S druge strane, tijekom 15-minutnog gostovanja Vukića gledatelji nisu ni jednom mogli čuti pojmove kao što su zločin, rasni zakoni, holokaust ili prisilni rad. Voditelji emisije ni u jednom trenutku nisu se ogradili od stajališta gosta, već su konstatirali kako je pravo zadovoljstvo slušati s kakvim žarom on govori i pozvali su gledatelje da kupe i pročitaju njegovu knjigu. 

- Time su pokazali nedostatak profesionalizma, suosjećanja prema žrtvama i općenito nedostatak znanja o temi o kojoj je bila riječ', ocjenjuje JUSP Jasenovac i još jednom podsjeća da je koncentracijski logor Jasenovac bio najveći logor na teritoriju NDH i mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova i političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

HRT se u četvrtak ogradio od stajališta iznesenih  u emisiji 'Dobar dan Hrvatska' u kojoj je gostovao Vukić, no u reagiranju nisu spomenuli sankcije za odgovorne.

Ključne riječi

Komentara 389

Avatar majmunranko
majmunranko
12:38 01.06.2018.

Vukić djeluje pristojno, odmjereno, argumentirano i barata s činjenicama, osim toga je sin jasenovačkog logoraša, a vi iz JUSP ste dokazani lažljivci, muljatori i falsifikatori koji na spisku stradalih imaju ljude od 130 godina i ljude koji su rođeni 1975.

KO
kold
13:04 01.06.2018.

Ako HRT treba osuditi to je zbog one grozne emisije NU2 gdje voditelj dovodi goste koji zajedno sa njim vrijeđaju Hrvatsku državu domovinski rat i puno toga bez ikakvi posljedica.

ZL
zlako
12:40 01.06.2018.

Jasenovac je bio radni logor u kojem su logoraši besplatno proizvodili opremu za vojsku u ratu.Tko bi ubijao ljude koji su besplatni krvotok gospodarstva države u ratu.Pa njihova smrt bi bila kraj gospodarstva,vojne namjene.To je van zdravog razuma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije