Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kandidat za povjerenika?

Vlada i vjerovnici žele Juricu Novaka i za nagodbu i za restrukturiranje

Jurica Novak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
22.02.2018.
u 21:40

Plenkovićeva Vlada u potrazi za izvanrednim povjerenikom koji će zamijeniti Antu Ramljaka, a konzultant McKinseya ispunjava sve uvjete

Jurica Novak, prvi čovjek McKinseya za jugoistočnu Europu, kandidat je za izvanrednog povjerenika, ali ništa nije dogovoreno.

– Službenu ponudu od Vlade nisam dobio – kazao je Jurica Novak za Večernji list. Kako doznajemo, Novak je poželjan kandidat i za Vladu i za većinu vjerovnika. Konzultant koji je osnivao McKinsey u regiji, kažu izvori, mogao bi ostati u Agrokoru i nakon nagodbe te osigurati kontinuitet.

Mogao bi tako provesti i poslovno restrukturiranje koncerna, koje je ključno za svijetlu budućnost tvrtki iz sustava Agrokor, ali i sigurno podmirenje potraživanja vjerovnika. Taj dio posla, prema izvorima, bio je osnova za kontakt s Vladom jer akteri iz financijskih krugova podržavaju angažman McKinseya u Agrokoru. Novak zna puno o procesu jer je radio kao konzultant financijskog sektora pa je time ispunjen i uvjet vjerovnika da novi povjerenik bude netko iz redova postojećih savjetnika kako se ne bi usporio proces.

Vrhunski stručnjak

A tko je Jurica Novak? Riječ je o vrhunski obrazovanom stručnjaku koji je diplomirao na američkom Cornellu, jednom od sveučilišta iz Ivy Leaguea, kako se naziva osam najprestižnijih američkih fakulteta. Doktorirao je teorijsku fiziku na britanskom Cambridgeu. U McKinseyu je od 2006., a uspješno je ustrojio kompaniju na području Hrvatske, Rumunjske i Srbije. Novak je za Večernji list među prvima otvorio temu “uberizacije” društva i trendova među milenijskom generacijom koji će nametnuti potrebu promjene paradigmi na tržištu rada. U intervjuu za Večernji list svojevremeno je istaknuo su hrvatski aduti proizvodnja hrane, turizam, koji nije dosegnuo maksimum u prihodovnom smislu, i energetika. McKinsey je najjača konzultantska kuća u svijetu, a često je nazivaju i najjačim think-tankom u svijetu.

Okupljaju nobelovce, najbolje mozgove svijeta, ruše predrasude i postavljaju trendove i u svoje redove povlače samo najbolje kadrove. McKinseyevim stručnjacima nije stran angažman u državnim projektima, dapače vrlo se često aktiviraju na strateškim projektima u državama diljem svijeta, a poznati su i po pro bono analizama za pojedina tržišta u razvoju. Novak bi u Agrokoru imao težak zadatak, ali mu je prednost što poznaje domaće tržište, ima iskustvo rada s većinom uključenih u nagodbu Agrokora i podršku najvećih vjerovnika. Ako se postigne sporazum i Vlada predloži Novaka kao svoj izbor, imat ćemo izvrsnog čovjeka na čelu Agrokora.

Poznaje Agrokor

Novak poznaje Agrokor i otprije krize jer je kao konzultant radio projekte za neke od perjanica unutar sustava. Kompanija za koju radi poznata je po inovativnim rješenjima za sustave i pomicanju granica u poslovanju, a upravo takav pristup bit će potreban Agrokorovim tvrtkama diljem regije kako bi se vratile na svoje tržišne pozicije i obranile od konkurencije. Naime, u idućih pet mjeseci bit će ključno ne samo dovesti vjerovnike do nagodbe koja djelomično pokriva njihove interese već i poboljšati performanse Agrokorovih tvrtki, ne samo onih u Hrvatskoj nego i ovladati poslovnim procesima u tvrtkama regije koje nisu pod lex Agrokor.

Na počeku sjednice premijer Andrej Plenković najavio je da će se situacija oko povjerenika rasplesti idući tjedan. – Vodimo konzultacije o novim članovima izvanredne uprave i Vlada će početkom idućeg tjedna predložiti Trgovačkom sudu novu izvanrednu upravu. Ovaj put imat ćemo i povjerenika i njegova zamjenika – istaknuo je Plenković te pokušao zatvoriti priču o potrebi za smjenama u Vladi, naročito potpredsjednice Vlade Martine Dalić rekavši da “oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da drmaju i financijski i gospodarski sustav Hrvatske”.

Na kraju je zaključio da se nije dogodio gospodarski tsunami, već da se dogodila pogreška za koju je našao rješenje.

        Angažman Texo Managementa nije upitan jer, kako se može doznati, glavni konzultanti za restrukturiranje Alix partners ostaju pri svom i žele zadržati svoje partnere. Iako je Ramljak zbog sumnje da je angažirao svoje poslovne partnere preko Alixa izgubio poziciju, konzultanti ostaju pri tome da im domaći partneri trebaju i da ne namjeravaju mijenjati sastav ekipe koja vodi posao restrukturiranja i koja je pripremila nacrt nagodbe za koncern Agrokor. U timu je ukupno četrdesetak ljudi, među kojima je šest ljudi iz dviju domaćih tvrtki – Texo Managementa Tomislava Matića te Altera Corporate Financea koji vodi Damir Bricelj. Podsjetimo, obje tvrtke dobivaju po 250 tisuća kuna tjedno za svoje usluge pa su od kraja travnja, kada su angažirane, do danas vjerojatno utržile najmanje po deset milijuna kuna, odnosno zajedno 20 milijuna kuna. To je tek šestina ukupnih troškova čitavog tima.     

Komentara 67

NA
NasaSenkica
16:45 22.02.2018.

Bravo Plenki. ...Petrov,Grmonja, Maras i ostali primitivci na aparatima.

Avatar Becarina
Becarina
17:08 22.02.2018.

Nadam se da je barem blizu spospban kao Ramljak makar i tri puta vise kostao. Situacija je kriticna, popustanje Plenkovica politickim marginalcima Bulju, Grmoji,Marasu,Beri, Petrovu,otkaz Ramljaku moga bi puno kostati i drzavu i premijera, velika greska.

Avatar Poskok
Poskok
17:04 22.02.2018.

drugovi - ja vas ni u vrtic ne bi primio. vas veliki vodja iz SDP će sasvim sigurno ponuditi svoj model rješenja izlaska iz krize“, rekao je Bernardić na upit hoće li podržati zahtjev Mosta i još nekih stranaka za izglasavanje nepovjerenja. --- “Prije tri mjeseca govorili smo oko savjetnika u Agrokoru, prije tri mjeseca upozoravao sam na 141 savjetnika kojima će se isplatiti pola milijarde kuna, pola milijarde kuna iz iste blagajne iz koje se isplaćuju plaće za radnike u Agrokoru, koji rade za minimalnu plaću“, kazao je." --- tek toliko da se zna 141 savjetnik je bio potreban za dovesti u red oko 70 firmi agrokora. znaci nije agrokor kucni savjet kao sto se ovdje misli. nije mi poznato da radnik i savjetnik moraju imati istu placu. --- ovdje se radi o veleizdaji i pokusaju unistavanja gospodarstva od strane crvene bande koja ce i ako dobije vlast samu sebe poglodati jer ne mogu ni kucni savjet voditi. --- boze cuvaj hrvatsku od medija i proletera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije