Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neven jurica

Jurica: Iako sam osuđen na godinu i pol zatvora, branit ću svoju čast

neven jurica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
22.04.2010.
u 11:13

Uz nepravomoćnu zatvorsku kaznu izrečena mu je i mjera zabrane obavljanja dužnosti u trajanju od pet godina.

Galantnog bivšeg veleposlanika iz Washingtona i stalnog predstavnika pri UN-u Nevena Juricu (58) nepodnošljiva lakoća trošenja državnog novca koštala je godinu i pol dana zatvora, na koliko je nepravomoćno osuđen.

Profesionalni pad
Ali za razliku od Kunderine “Nepodnošljive lakoće postojanja”, Jurica nakon nepodnošljive lakoće trošenja 120.815 USD nije poput slavnog pisca nastavio svoj uspon, nego se profesionalno strmoglavio. Presudom zagrebačkog Županijskog suda Jurici, koji se s mirovinom od 9000 kuna ubraja u skupinu povlaštenih umirovljenika, zabranjen je rad u službi na pet godina.Također, mora platiti 30.000 kuna sudskih troškova.

– Rekli ste da je diplomacija stil života. Ne bi bilo dobro kada bi svi imali takav stil života i trošili olako državni novac. Nepodnošljiva je ta lakoća s kojom ste kao veleposlanik potrošili 120.815 USD u privatne svrhe braneći se u stilu: “Pa, što imao sam puno posla...”. Nitko ne osporava vaše diplomatske uspjehe, ali “baratenjem” novca bez pokrića u obnašanju odgovorne dužnosti niste pridonijeli ugledu te funkcije, zaboravljajući da su kriteriji prema nekome tko je na takvoj funkciji stroži, a ne blaži – obrazlagao je presudu predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić.

Sudu nije bila uvjerljiva Juričina obrana da je preko poslovne kartice i s bankomata potrošio novac na poslovne ručkove u restoranima i na darove u trgovačkim centrima (kupovao je karte za predstave, porculanske stalke za salvete, držače za papir, zlatne manšete, kozmetiku, penkale, piće) jer je za to imao na raspolaganju reprezentaciju, koja je usput za njegova mandata te 2007. i 2008. prekoračena čak 200 posto. U te dvije godine na reprezentaciju je potrošeno 700.000 USD.

– Niste vi suđeni jer ste prekoračili reprezentaciju iako je taj iznos primjereniji za zemlje s naftnim bogatsvom, a ne za našu malu zemlju, nego zato što ste, unatoč tim golemim sredstvima od 700.000 USD, potrošili još 120.000 dolara u privatne svrhe. Ne može se samo tako potrošiti novac i ničim to opravdati te očekivati da će to proći samo od sebe. Ako ste radili zahtjevan posao, to ne znači da smijete netransparentno i za sebe trošiti novac – nabrajao je sudac Turudić.

Bili ste presuvereni
Juričinu obranu da je bio autonoman i suveren u svom poslu jer su mu ga povjerili autoriteti – državni vrh – sudac je komentirao riječima: – Bili ste preautonomni i preslobodni u svojim ovlastima i trošenju novca!

Olakotnim je Jurici sud uzeo korektno ponašanje u sudnici i to što je vratio novac MVP-u iako je sudac napomenuo da je to učinio kada je bio otkriven. No, otegotno mu je to što je počinio kazneno djelo obnašajući odgovornu političku dužnost jer kriteriji moraju biti stroži prema onome tko je na takvoj funkciji. Jurica je mirno saslušao presudu ne odajući dojam da ga je poljuljala u uvjerenju da je nedužan. Poslije je samouvjereno komentirao:

– Borit ću se i dalje za svoju čast, nisam napravio kazneno djelo. Zamjenik ravnatelja USKOK-a Mladen Krajačić zadovoljan je presudom.

U Dubrovniku gradi kuću s bazenom vrijednu 1,5 milijuna
Gradnja obiteljske kuće Nevena Jurice u Dubrovniku izazvala je reakcije njegovih susjeda.

Naime, bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica Jurici je preko gradske tvrtke Sanitat omogućila dobivanje dvaju parkirališnih mjesta na javnoj gradskoj ulici kako bi Jurica na taj način ispunio sve preduvjete za dobivanje građevinske dozvole.

Isto tako, susjedi su se žalili da će Juričina kuća, planirana da bude visine 12,5 metara, biti puno veća od okolnih te će im tako zakloniti pogled na gradsku jezgru, odnosno umanjiti vrijednost nekretnina.

No, primjedbe susjeda nisu ništa promijenile, Jurica je dobio sve dozvole i nastavio gradnju kuće od 450 kvadrata s bazenom.

Kako Neven Jurica kuću gradi na atraktivnoj lokaciji pokraj Bogišićeva parka na Ilijinoj glavici, njezina se vrijednost može procijeniti na nešto manje od 1,5 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 48

DO
doktorica
12:15 22.04.2010.

Jeftinije i bolje bi nam bilo da smo školovali ljude u inozemstvu za diplomate,a ne da su se dijelile funkcije po stranačkom ključu pa su \"zaslužni\" dobili novce,kartice,šofere-a prije su se vozili u \"spačeku\".

Avatar deziderij
deziderij
16:06 22.04.2010.

Ti bogca ! Nisam znao i da hohštapleri imaju čast .

FR
franc
11:59 22.04.2010.

Godinu i pol dana zatvora? Malo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije