Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jurčić suočen s velikim financijskim problemima u Podravki

Ljubo Jurčić
Boris Ščitar/Pixsell
24.11.2009.
u 18:37

Jurčić tvrdi da situaciju drži pod nadzorom i da ima potporu velikih ulagača.

Veliko je pitanje hoće li u siječnju biti novca za plaće! Takva priča kruži Podravkinim menadžerskim krugovima, upućenima u financijsku krvnu sliku koprivničke kompanije, jako oslabljenu višegodišnjim malverzacijama uprave, čiji je veći dio u istražnome zatvoru u Remetincu.

Tu priču potkrepljuju i brojke. Samo u siječnju, veljači i ožujku iduće godine Podravki na naplatu stiže oko 420 milijuna kuna.

Riječ je o jamstvima koprivničke kompanije Erste factoringu na iznos od 107 milijuna kuna, o kreditima Erste banke (47 milijuna kuna) i austrijske Unicredit bank (137 milijuna kuna) te Podravkinim komercijalnim zapisima (130 milijuna kuna).

Depozit u Budimpešti

Usto, u Podravki još nisu zbrojili konačnu štetu nastalu u operaciji Spice. Prije tjedan dana Ljubo Jurčić, šef NO-a, izjavio je da je riječ o oko 300 milijuna kuna, no Večernji je nedugo potom doznao kako se taj iznos penje na pola milijarde kuna, a crta još nije podvučena.

“Imenom i prezimenom” zna se za 476 milijuna dubioza, a odnose se na kredit mađarske OTP banke Fimi, za koji jamči Podravka, na depozit u istoj banci, pa kredit SMS-u, otpust kamata toj tvrtki, na jednu već naplaćenu mjenicu za nepoznatu obvezu te kredit koji je Podravka direktno dala Fimi, navodno uza zalog dionica rovinjske Mirne.

Tipičan primjer jedne Podravkine dubioze koju je za sobom ostavila četvorka iz Remetinca jest depozit u iznosu od 46 milijuna kuna pohranjen u mađarskoj OTP banci. Taj je depozit prijavljen Hrvatskoj narodnoj banci, a obrazložen je “kao polog za akviziciju u Mađarskoj”. Međutim, ni uprava ni Nadzorni odbor nisu dali odobrenje ni za kakvu akviziciju, te u Podravki nema dokumenata koji bi objasnili razloge deponiranja 46 milijuna kuna u Budimpešti.

Kad se svemu tome doda dug dobavljačima od 240 milijuna kuna, a gotovo 100 milijuna već je dospjelo na naplatu, razumljiv je strah u Koprivnici.

Banke kooperativne

– Ako ne dođe do refinanciranja obveza, sigurna je blokada računa. Dodatna otežavajuća okolnost je to što je Podravki u zadnja dva mjeseca znatno pala prodaja – kazao nam je danas jedan član izvršnog menadžmenta.

Jurčić, koji ima potporu Dubravka Štimca, predstavnika institucionalnih ulagača, danas je potvrdio da će reprogramiranje obveza biti nužno.

– Nema potrebe za zaduživanjem ili za državnom pomoći. Mjenice ćemo zamijeniti drugim oblicima financiranja, a institucije s kojima razgovaramo kooperativne su. Situaciju držimo pod nadzorom – izjavio je on.

Dometnuo je da će posljedice ipak osjećati svi – radnici neće dobiti veće plaće, vlasnici će imati manju zaradu, a država i lokalna zajednica manje porezne prihode.

Ključne riječi

Komentara 23

SU
susadusk
14:06 25.11.2009.

Netko ocito zeli unistiti Podravku, no vidjet cemo sto ce se razviti. Kolegi Jurcicu bih preporucio da gospodarstvo ostavi gospodarstvenicima i neka se primi predavanja teorije na faksu ( to mu ide dobro) kao i politike u kojoj se bas i nije iskazao!

Avatar punkufer
punkufer
11:14 26.11.2009.

Podravku je u probleme uvalio \"predsjednik\" Mesić vršeći pritisak za davanje milijunskih posudbi firmama koje drže njegovi prijatelji. Hoće li državno odvjetništvo i Jurčić to ispitati ili neće?

MO
momak23
08:47 25.11.2009.

Zbog velikih problema je i postavljen na tu funkciju,svoju sposobnost sada ima priliku dokazati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije