Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igre oko Brexita

Juncker: May nema ni trena sna

Foto: Reuters
24.10.2017.
u 09:25

Britanska premijerka žalila se njemačkoj kancelarki i tražila glavu šefa kabineta Europske komisije koji dolazi iz CDU-a A. Merkel

Zbog sličnog curenja informacija u njemačke novine nakon prethodne večere s Jean-Claudeom Junckerom u travnju, britanska premijerka Theresa May navodno se žalila osobno njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i tražila da padne glava Junckerovu šefu kabineta, koji je Nijemac i CDU-ovac kao i Merkel.

No, sve su glave ostale na mjestu, a jučer se dogodilo isto: u Frankfurter Allgemeine Zeitung procurili su detalji najnovije večere predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera s Theresom May, koji prikazuju britansku premijerku u neugodnom svjetlu.

“Europo, pomagaj!”

– Njezino lice i izgled govore sami za sebe. Ima velike podočnjake i izgleda kao netko tko nema ni trenutka sna – navodno je Juncker rekao svojim kolegama poslije večere s May prošlog ponedjeljka u Bruxellesu. Novinar FAZ-a piše da je premijerka May na toj večeri Junckeru sugerirala da kod kuće ima problema s time što je i prijatelji i neprijatelji pokušavaju srušiti s vlasti, da joj nije preostalo nikakvog prostora za manevriranje te da joj europski kolege moraju pomoći stvoriti taj prostor.

1/3

Večera je trebala, barem iz britanske perspektive, poslužiti kao posljednje šarmiranje najviših dužnosnika Komisije uoči prošlotjednog summita EU na kojem se May nadala dobiti odluku o početku druge faze pregovora o Brexitu, što na kraju nije dobila jer napredak koji je njezina vlada učinila dosad u prvoj fazi pregovora jednostavno nije dovoljno dobar za ostatak EU. No, nakon članka u FAZ-u izgleda da je britanska premijerka umjesto šarma pokazala očaj i nesposobnost britanske vlade i drugih institucija da se na kvalitetan način nose s pregovorima o izlasku iz EU, o tzv. Brexitu koji žele provesti nakon referenduma u lipnju prošle godine. Članak je pisao isti novinar FAZ-a do kojeg su procurili i detalji prethodne večere May-Juncker u travnju, s koje je Juncker otišao s dojmom da britanska premijerka i vlada “žive u drugoj galaksiji” jer su im očekivanja od pregovora o Brexitu potpuno nerealna. Tada se nagađalo da je izvor curenja tih informacija bio Martin Selmayr, Junckerov šef kabineta, njemački eurokrat koji ima veliku moć i utjecaj u Bruxellesu, a nakon curenja ovih novih informacija opet se u britanskim medijima počelo odmah nagađati da on stoji i iza ovog curenja.

Taktika za nepovjerenje

Britanski mediji nagađaju da Selmayr, kao i sam Juncker, žele kazniti Veliku Britaniju zbog želje da izađe iz EU, te da ovakvom taktikom žele stvoriti nepovjerenje u pregovorima. Junckerov čovjek, kojeg neki novinari zovu i “čudovište iz Berlaymonta” (Berlaymont je naziv zgrade u kojoj se nalazi sjedište Europske komisije), to demantira.

Komentara 1

FR
franjo
10:01 24.10.2017.

Junker je koruptni pijandura. On je ruglo EU .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije