Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA

Juncker i svjetske tvrtke državama 'ukrali' milijarde eura poreza

Jean-Claude Juncker
Reuters/PIXSELL
06.11.2014.
u 23:42

Tvrtke su osnovale podružnice u Luksemburgu pa internim posuđivanjem izbjegle plaćanje poreza u sjedištima

Državne blagajne europskih država ostale su zakinute za milijarde i milijarde eura poreza zbog lukavih aranžmana koje su multinacionalne kompanije sklapale s luksemburškim vlastima. Skupina međunarodnih istraživačkih novinara objavila je danas nekoliko stotina dokumenata koji dokazuju da su gotovo 343 kompanije – među njima i Ikea, Pepsi, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan, FedEx, zatim Amazon te Deutsche Bank – sklapale aranžmane s luksemburškim vlastima: osnovale bi podružnice u toj zemlji, a zatim internim posuđivanjem unutar kompanija uspijevale izbjeći plaćanje poreza u sjedištima.

Zauzvrat su plaćale poreze u Luksemburgu, ali znatno povoljnije nego što bi to platile u zemljama u kojima imaju sjedište. Prema uvidu u dokumente, nijedna kompanija nije imala izravne veze s Hrvatskom. Takve tvrdnje inkriminiraju novog šefa Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je od 1995. do 2013. bio luksemburški ministar financija i premijer.

Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas komentirao je da je riječ o pitanju koje spada u područje državnih potpora. – Riječ je o tipičnom slučaju državnih potpora – rekao je Schinas, dodavši da sve zemlje članice nastoje stvoriti povoljnu investicijsku klimu za privlačenje ulagača, a da je na Komisiji da istraži i osigura provedbu europskih pravila o tim potporama.

>>Jean-Claude Juncker na čelu EK: Izazovi za Europu ne mogu čekati!

>>Hrvatska na dnu i zbog klime nesigurnosti Vladinih reformi

Komentara 16

NE
neboiznadzagreba
00:29 07.11.2014.

Treba tako , red je da državne blagajne puni sve siromašnije europsko građanstvo, a ne oni koji imaju , sve ostalo predstavljalo bi uvredu za poredak .

MX
Mister X
00:48 07.11.2014.

Prema uvidu u dokumente, nijedna kompanija nije imala izravne veze s Hrvatskom, svima jasno jel kod nas nema kriminala !

PR
Protivcenzure
10:17 07.11.2014.

i taj će obrazac prenjeti na politiku eu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije