Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE EU

Jüncker: Grčka se može i sama izvući iz krize

Rehn i Juencker.jpg
Council of the EU
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
15.03.2010.
u 23:32

Iako su ministri odluku o mjerama pomoći Grčkoj ostavili šefovima država ili vlada EU 27, Jüncker ističe da će se sve zemlje Eurozone uključiti pokaže li se da na “hrabre mjere” što ih provodi grčka vlada tržite ne reagira

Ministri gospodarstva i novčarstva 16 zemalja članica Eurozone, koji su se u ponedjeljak navečer sastali u Bruxellesu ne bi li raspravili kako pomoći Grčkoj da se izvuče iz gliba u koji je upala neodgovornim gospodarenjem nacionalnim izvorima, odlučili su odluku o tome prepustiti Europskome vijeću, tj. šefovima država ili vlada EU 27. Predsjednik Eurozone luksemburški premijer Jean Claude Jüncker rekao je novinarima da je “nekoliko tehničkih pitanja još otvoreno”, no, nije želio ulaziti u podrobnosti.

- Pripremili smo raspravu za Europsko vijeće o tehničkim načinima na koje se grčkome gospodarstvu može vratiti konkurentnost. Za sada mislimo da to neće biti neophodno, a ni sama Grčka nije još zatražila našu pomoć. Naime, tek ako budemo imali dojam da na novčarskim tržištima ne raste povjerenje unatoč svim hrabrim mjerama koje grčka vlada sada provodi za smanjenje proračunskoga manjka, pojavit će se potreba za pomoći, u kojoj će sudjelovati sve zemlje članice – naglasio je Jüncker.

Ništa podrobnije, međutim, nije želio reći, osim što je, na izričito novinarsko pitanje, uzvratio da te mjere neće uključivati kreditna jamstva. Pred ministarski se sastanak govorilo o 55 milijarda eura do kraja godine, kako u jamstvima – koja sada očito otpadaju – tako i u otkupu grčkih državnih obveznica.

Europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn upozorio je također na rastuću neravnotežu u konkurentnosti zemalja članica Eurozone, kojoj pridonosi zajednička valuta.

- Ta je neravnoteža jedan od korijena ove krize – ustvrdio je Rehn i najavio da će Europska komisija, u skladu s europskim i nacionanim zakonodavstvima, predstaviti prijedlog kako uskladiti gospodarske politike zemalja eurozone, kako bi se ta neravnoteža prevladala, te kako brzo i usklađeno pomoći zemljama koje zbog te neravnoteže pate.

U uorak će se ministrima iz Eurozone pridružiti kolege iz ostalih zemalja članica EU, kako bi pokušali dogovoriti stroži nadzor špekulantskoga kapitala poput hedge fondova.

Komentara 7

OB
-obrisani-
00:11 16.03.2010.

Grki su čagali sirtaki i razbijali tanjure. Sad nema više ni sirtakija ni tanjura,a bogme ni nekaj za na tanjur metnuti. Sad budu srbeki,koji imaju love,morali doći na naše more trošiti lovu.Još malo i sezona počinje.Uskrs je blizu, a ove godine i njihov i naš Uskrs padaju na isti datum.

DS
druga strana
09:57 16.03.2010.

bravo marsijanac, ove informacije trebaju ljudi znati, kome mi to danas u svijetu svi dugujemo, vidim da pratiš informacije pokušaj pronaći odgovor na pitanje šta cionisti rade sa tolikim svjetskim novcem, i kakve refleksije taj novac ima ponovo na svijet od kojeg je opljačkan

OB
-obrisani-
23:51 15.03.2010.

Grki su prije EU, zivili od Americkih kredita slicno ka i Yuga,..a po ulasku u EU od pomocí-kredita EU...., a i NATO-baze u grckoj su manje vazne nego prije.., dok je bila frka i ratovi sa Izraelom-Palestinom-Egiptom itd.,....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije