Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Junaci iz raznih zemalja udruženi u spašavanju morskih kornjača

Junaci iz raznih zemalja udruženi u spašavanju morskih kornjača
Foto: Shutterstock
1/2
25.04.2019.
u 12:00

Zajedno za sigurniju EU

Morske kornjače nastanjuju Zemlju već stotinu milijuna godina. U Sredozemnom i Jadranskom moru one su važan dio hranidbenog lanca, štite morsko dno i koraljne grebene te prenose hranjive tvari na obalu. No, morske su kornjače iznimno ugrožena vrsta, a njihova je budućnost neizvjesna. Oduvijek su bile na meti grabežljivaca, ali prijetnja danas dolazi od čovjeka, u obliku ribarskih mreža, brodskih propelera i onečišćenja. Morske kornjače zaštićena su vrsta u Europskoj uniji, a u okviru projekta EU LIFE Euroturtles istraživači, nevladine organizacije i volonteri širom Europe udruženi su u podizanju svijesti o zaštiti morskih kornjača i poboljšavanju njihovog statusa zaštite na Cipru i Malti te u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji i Sloveniji. Uz podršku Europske unije uspostavljeni su visokoučinkoviti sustavi suradnje, čime su povezani junaci iz raznih zemalja.

Foto: Shutterstock

Talijanski je stručnjak Paolo Casale kornjače počeo proučavati još devedesetih godina. Trenutno sudjeluje na projektu koji s financira sredstvima EU, a cilj mu je pratiti kretanje morskih kornjača po europskim plažama radi polaganja jaja. Idući je junak ove priče Draško Holcer, predsjednik Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet, a usredotočen je na zaštitu morskih kornjača na Sjevernom Jadranu. Zajedno sa svojim timom osmislio je nov i inovativan način kako kornjačama pomoći da izbjegnu ribarske mreže pomoću tehnologije LED žaruljica te sada tu tehnologiju promiče među ribarima. U Grčkoj, pak, Eirini Kasimati, koordinatorica tamošnje rehabilitacije i akcije spašavanja Društva za zaštitu morskih kornjača Archelon, upravlja svakim korakom tog postupka, od prijevoza ozlijeđenih ili bolesnih kornjača u centar za spašavanje do kraja rehabilitacijskog procesa. Na Cipru je lokalni ekolog Andreas Demetropoulos pokrenuo projekt promicanja zaštite kornjača, gdje sa svojom ekipom od 2012. godine potiče polaganje jaja kornjača na otoku.

Zahvaljujući suradnji EU, koja nizom projekata, među kojima je i spomenuti EU LIFE Euroturtles, okuplja brojne stručnjake, volontere i istraživače iz cijele Europe, štite se ovi drevni gmazovi koji su od ključnog značenja za biološku raznolikost i bujanje morskog života. Prenoseći alge, priljepke i druge slične organizme, morske kornjače pružaju izvor hrane za ribu i rakove i zato je zaštita ove ugrožene vrste jednako važna za države koje imaju izlaz na more, ali i one koje ga nemaju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije