Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Alfe žive vječno"

Junaci Bljeska: Zasuti vatrom, prošli su kroz tri minska polja

Akcija Bljesak
Iz knjige S. Milkovića "Alfe žive vječno"
30.04.2020.
u 17:39

Podno Drakulić Brda specijalci su opet naišli na dobro utvrđene rovove s desetak naoružanih pripadnika neprijateljskih snaga, koji su otvorili snažnu vatru kada su se Alfe približile na pedesetak metara od bunkera

Jedan od sudionika akcije Bljesak bio je i Stjepan Milković koji je od lipnja 1991. aktivno sudjelovao u obrani suvereniteta RH kao pripadnik Zbora narodne garde u Kutini. U rujnu 1991. godine pridružio se Dragovoljačkoj jedinici za posebne namjene MUP-a RH "MiG", a nakon obuke na Policijskoj akademiji, sudjelovao je u blokadi vojarne na Borongaju u Zagrebu, oslobađanju vojarne u Velikoj Buni te u obrani Pakraca.

Formirane dvije skupine

Tijekom studenoga 1992. godine prelazi u djelatni sastav Specijalne jedinice policije Alfa PU zagrebačke. S Alfama sudjeluje u svim akcijama i operacijama u kojima je sudjelovala postrojba. Između ostalih i u Bljesku. Milković je i dalje u aktivnom sastavu MUP-a, u Zapovjedništvu Specijalne policije. Objavio je knjigu "Alfe žive vječno" u kojoj je - kao prilog ratnom putu postrojbe - opisao sve akcije u kojima je sa suborcima sudjelovao, pa tako i Bljesak.

"Prema već uobičajenom sustavu, sve je započelo 30. travnja 1995. godine borbenom uzbunom Sektora specijalne policije i okupljanjem cjelokupnog sastava jedinice. Alfe su se okupile u nepuni sat vremena, što je već spadalo u rutinu, dok je jedinica u nepuni drugi sat već bila u vozilima u pravcu Novske s 260 policajaca-specijalaca s kompletnom borbenom opremom. U poslijepodnevnim satima, Alfe su preusmjerene na prostor Donjih Krički. Nakon upoznavanja s konkretnim zadaćama i zaprimanja zapovijedi, cjelokupni sastav jedinice prenoćio je u šumi. U skladu sa zapovijedi, 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima, oko dva sata, borbene skupine su se uputile prema polaznim točkama. Jedinica je morala neprimjetno proći pored punktova UN-a, a vozila su parkirala u selu Kričke, odakle su njeni pripadnici nastavili pješice preko linije razgraničenja do groblja.

Video: Domovinski rat - Maslenica i Medački džep 4. dio -  'Naletio je srpski secijalac i imao je pušku s prigušivačem. Ubio sam ga'

Radi izvršenja zadaće formirane su dvije skupine, jedna pod zapovjedništvom pomoćnika zapovjednika SJP Alfa Zagreb Milijana Brkića, koja se kretala pravcem priloženim uz zapovijed, dok je druga skupina pod zapovjedništvom pomoćnika zapovjednika SJP Alfa Zagreb Borisa Biličića imala zadaću postaviti blokadu po točkama opisanim u zapovijedi. Topništvo jedinice nalazilo se u selu Kričke i pokrivalo je prostor prvog pomoćnog pravca te glavni pravac kojim se kretala SJP Omega Bjelovar, opisuje trenutke prije same vojno-redarstvene akcije Milković.

"Napad je započeo topničkom pripremom s početkom u pet sati po ciljevima u Bijeloj Stijeni, jakom četničkom uporištu. Jedinice su krenule i vrlo brzo čula se snažna vatra desno od pravca kretanja Alfi. Prva skupina Alfi kretala se prije opisanim pravcem te je već nakon 500 metara od polazne linije imala sukob s pripadnicima neprijateljskih srpskih formacija.

Ukopani i zaštićeni debelim balvanima, oni su otvorili jaku vatru na izvidnike Alfi, koji su se uspjeli približiti njihovim zaklonima na desetak metara. No, zbog guste šume nisu odmah primijećeni neprijateljski položaji. Nažalost, od prvog rafala život je izgubio Vladimir Deščak, koji je došavši neposredno do neprijateljskog bunkera otvorio vatru, no bio je pogođen. Nakon uzvraćene vatre, neprijatelj se razbježao u pravcu Drakulić Brda i za sobom ostavio krvavi trag svojih ranjenih 'drugova', te opremu i streljivo koje im je u bijegu bilo suvišno. Alfe su se oprezno nastavile kretati, svjesne da na svakom koraku može biti ponovna zasjeda, te zbog činjenice da je cjelokupni teritorij bio miniran", navodi autor knjige "Alfe žive vječno".

Video: Domovinski rat - Zapadna Slavonija: 'Četnik je iskočio iz kukuruza i opalio rafal. Mnogi su pogođeni, ne znam kako mene nije'

Podno Drakulić Brda specijalci su opet naišli na dobro utvrđene rovove s desetak naoružanih pripadnika neprijateljskih snaga, koji su otvorili snažnu vatru kada su se Alfe približile na pedesetak metara od bunkera.

Blokadni punktovi

"Lijevo na uzvišenju pored rovova bio je postavljen 'trocijevac' koji je Alfe prikovao za zemlju, ali ubrzo su ga pripadnici 3. voda uspjeli onesposobiti. Zbog snažne vatre, zatražena je pomoć topništva. Gotovo brisani prostor rijetke bukove šume omogućio je brzo napredovanje dok je vatra iz minobacača razbila neprijateljsko uporište, pa se nakon potpore brzo ovladalo vrhom, a neprijatelj je u paničnom bijegu ostavljao svoje mrtve suborce.

Druga skupina osiguravala je napredovanje čisteći područje sjeverno od Drakulić Brda, Kučišta i kretala se prema Žuticama. Nakon Drakulić Brda, ponovni susret Alfi s neprijateljskim snagama bio je ispod vrha Osoja. Ponovno zasuti vatrom iz šaraca i PKT-a, prošavši kroz tri minska polja gdje, na sreću, nijedna mina nije 'odradila', Alfe su došle na dvadesetak metara do neprijateljskih vojnika. Uslijedila je nemilosrdna i žestoka borba koja je na kraju završila bijegom neprijatelja istočnije, prema Konjskoj Glavi. Tu su samo pokušali organizirati obranu, ali zbog zbjega civila s tog područja nastavili su bježati prema Bijeloj Stijeni", opisuje Stjepan Milković.

Neposredno ispred branitelja bilo je selo Rađenovci, gdje je otpor od nekoliko upornih pripadnika neprijateljskih snaga brzo slomljen, a zbog paničnog bijega ostavili su nekolicinu staraca nesposobnih za bijeg. Nakon ulaska u Rađenovce i organiziranja polukružne obrane na uzvisini iznad sela, Alfe su prenoćile u obližnjem šumarku. Za jedinicom je stigla Virovitička brigada, koja je, zaustavivši se u selu, izvršila pripreme za napad na Bijelu Stijenu, a usput je imala zadaću osigurati pozicije koje su Alfe prošle probijajući neprijateljsku obranu.

"U ranim jutarnjim satima 2. svibnja 1995. godine nastavljeno je napredovanje, i to u dva pravca. Jednim kojim su se kretali II. i IV. vod sa zadaćom osiguranja lijevog boka glavnine snaga te presijecanja ceste ispod Bijele Stijene, dok je glavnina cjelokupnog sastava Alfi nastavila napredovanje u pravcu sela Trnakovac preko kote 316 i kote 241. Zauzevši položaj iznad sela uspostavljena je kontrola ceste Pakrac - Okučani na dijelu od Bijele Stijene do Trnakovca sa zadaćom da se onemogući izvlačenje srpskih snaga tim pravcem u smjeru Bosne i Hercegovine.

U blokadi puta u iduća dva dana

Alfe su imale nekoliko borbenih kontakata sa srbočetnicima koji su izbezumljeno bježali pred snagama specijalne policije MUP-a RH. Nakon tri dana borbenih djelovanja, te ovladavanja komunikacijom Pakrac - Okučani, započelo se pretraživati teren zbog mogućih zaostalih neprijateljskih vojnika, postavljanjem blokadnih punktova i zasjeda, koje su izvodile sve jedinice specijalne policije MUP-a RH, u smislu potpune sigurnosti cijeloga kraja i povratka civilnog pučanstva. Alfe su u operaciji Bljesak izgubile hrvatskog viteza Vladimira Deščaka, a nakon povratka u Zagreb nesretnim slučajem život je izgubio još jedan hrvatski vitez, Miroslav Flegar", opisao je Stjepan Milković u knjizi "Alfe žive vječno" sudjelovanje svoje postrojbe u akciji Bljesak.

Komentara 51

VH
volim.hrvatsku65
17:55 30.04.2020.

Uh , sto bi mnogi novinari , ali i komentatori zeljeli da nismo uspjeli ... Vjecna slava i pokoj vjecni poginulima, a zivim sudionicima VELIKO HVALA !!!!

IV
Ivan50
20:00 30.04.2020.

To mi je jedan od mojih najdrazih perioda moga zivota.U velicanstvenoj Oluji nisam ucestvoa.zbog vise razloga a glavni je sto je moja brigada bila na Istocnoj bojisnici.Vjera u Boga i hrvatska sloga.ali bez pajaera. Krese.

RA
Rapal
22:04 30.04.2020.

Bila je to vrhunski odrađena operacija, očekivana, jer srbi se nisu nimalo opametili nakon akcije Maslenica. čestitke Alfama i ostalim specijalcima koji su tih dana pregazili tzv krajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije