Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Juka traži doradu novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima

Anita Juka
Davor Puklavec/pixsell
29.06.2018.
u 06:45

Predsjednica Udruge filmske industrije tvrdi da nije osigurana transparentna raspodjela državnog novca, niti je riješen sukob interesa.

Predsjednica Udruge filmske industrije (UFI) Anita Juka uputila je javno pismo kojim zahtijeva zaustavljanje prijedloga Zakona o audiovizualnom djelatnostima.

A. Juka navodi da zakon ne rješava situacije potencijalnog sukoba interesa, jer ne sadrži odredbe koje bi ih prevenirale, a tiču se umjetničkih savjetnika temeljem čijih evaluacija Vijeće HAVC-a odlučuje o financiranju prijavljenih projekata. U UFI-ju predlažu da u zakon uđe članak koji će regulirati da isti umjetnički savjetnik ne može biti biran više od dva puta uzastopno, niti može više od jednom u tri godine evaluirati prijave istog producenta, redatelja ili scenarista i s njima povezanih osoba. Iznimka bi bili projekti koji iz faze razvoja prelaze u fazu produkcije, o čemu postoji očevidnik dostupan javnosti.

– Imenovanjem zamjenika članova Vijeća ne rješava se pitanje sukoba interesa jer Zakonom nisu navedene situacije kada je zamjenik ovlašten odlučivati umjesto člana Vijeća. Zakon ne definira jasno što je hrvatski film. Po sadašnjem prijedlogu, hrvatski film može i ne mora režirati hrvatski redatelj, koji je istodobno glavni autor audiovizualnog djela, što je u suprotnosti sa svim zakonima zapadnih zemalja – piše A. Juka te navodi kako u Njemačkoj za dobivanje državnog novca redatelj mora biti njemački državljanin, što je praksa i u većini kinematografija koje se sufinanciraju iz državnih proračuna.

Nije, kaže, jasno niti po kojim kriterijima i iz kojih izvora će se financirati proizvodnja videoigara, a protuustavnim drži članak koji definira imenovanje članova Vijeća HAVC-a u koji bi ušle samo neke strukovne udruge, čime se krši načelo jednakosti. Traži da se u Vijeće imenuje po jedan član svih registriranih strukovnih udruga filmskih djelatnika, autora ili sindikata. Iz UFI-ja ističu i da nije jasan članak kojim se uređuje provedba odluke o dodjeli sredstava, budući da je propisano da ravnatelj HAVC-a zaključuje ugovor s nositeljem projekta, ali nigdje ne piše tko plaća po ugovoru: HAVC ili resorni ministar.

– Može se dogoditi da ravnatelj stvori financijsku obvezu zaključenjem ugovora, a da ministar odbije provesti plaćanje po tom ugovoru – kaže A. Juka te zaključuje da uz ovakav prijedlog zakona raspodjela državnog novca nije transparentna pa bi ga trebalo povući iz procedure, doraditi i nakon ljetne pauze ispravljen poslati na čitanje saborskim zastupnicima.

Anita Juka
1/4

Komentara 3

SA
sani1
09:40 29.06.2018.

Daj, dosadni ste više s ovom serdaricom

DU
Deleted user
06:56 29.06.2018.

hrvatski film ili kazalisna predstava je samo ono sto je usmjereno protiv hrvatske drzave ...i za takove predstave se dobije novac od hrvata ...pupavceve novosti su ogledni primjer proterorostickog djelovanja uperenog protiv hrvatske drzave....

DU
Deleted user
08:59 29.06.2018.

..jednog dana doći će do građanskog rata..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije