Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši španjolski kralj bježi od optužbi

Juan Carlos I. odlaskom iz zemlje zbog istraga o korupciji srozao je imidž krune

King Juan Carlos Move To Live Out Of Spain
Foto: Dusko Despotovic/ABACA/PIXSELL
1/2
04.08.2020.
u 16:20

Njegov status, a time i status španjolske kraljevske obitelji u javnosti je znatno pao zbog istrage o crnim fondovima koje je dijelio s ljubavnicom Corinnom Larsen (53), bivšom ženom njemačkog princa Johanna zu Sayn-Wittgensteina.

Bivši španjolski kralj Juan Carlos I. (82) zbog istrage španjolskog suda u kojoj je osumnjičen za primanje mita odlučio je napustiti Španjolsku i preseliti se, vjerojatno, na Karibe. Kralj je otkriven (gol) u poslovima koji nisu bili najčišći.

“Visosti, dragi Felipe”, započinje pismo Juana Carlosa sinu Felipeu VI., u čiju je korist abdicirao 2014., u kojem ga obavještava o odluci da napusti Španjolsku zbog istrage protiv njega, a više ga ne štiti imunitet. Njegov status, a time i status španjolske kraljevske obitelji u javnosti je znatno pao zbog istrage o crnim fondovima koje je dijelio s ljubavnicom Corinnom Larsen (53), bivšom ženom njemačkog princa Johanna zu Sayn-Wittgensteina.

Zaustavio državni udar

Crveno-ljubičasta (socijalisti PSOE-a i krajnje lijevi Podemos) vlada premijera Pedra Sáncheza podijeljena je oko osnivanja parlamentarne komisije. Ona bi vodila istragu o navodnoj utaji poreza i pranju novca bivšeg kralja, koji je svom sinu, sadašnjem kralju, napisao kako napušta zemlju u duhu služenja Španjolskoj, koje ga je nadahnjivalo tijekom kraljevanja, te pred javnim posljedicama privatnog života “izražavam svoju spremnost za davanje svoga doprinosa i radi olakšavanja tvojih dužnosti”.

Ne zna se je li Juan Carlos već napustio Španjolsku, odnosno palaču Zarzuelu u kojoj je živio posljednjih 58 godina. Rođen u Rimu 1938. dok je u Španjolskoj trajao građanski rat, Juan Carlos živio je u Švicarskoj, a onda ga je diktator Francisco Franco pozvao da u Španjolskoj nastavi studij, što je učinio od 1955. do 1959. Franco ga je 1969. naznačio kao nasljednika španjolskog kraljevstva, ali tek poslije smrti diktatora 1975. Juan Carlos je postao kralj te je pomogao u tranziciji zemlje u demokraciju. Postao je voljen 1981. kada je spriječio državni udar koji su pripremali članovi civilne garde i vojske.

Nevolje Juana Carlosa počele su kada je tužiteljstvo u Ženevi pokrenulo istragu o sto milijuna dolara koje je u kolovozu 2008. uplatila saudijska kraljevska kuća na račun fundacije Lucum sa sjedištem u Panami, koje je kralj bio korisnik. To mito dano je za izgradnju superbrze pruge između Medine i Meke koju su gradile španjolske tvrtke. Saudijska Arabija platila je 6,5 milijardi dolara konzorciju od 12 španjolskih tvrtki za izgradnju superbrze pruge. Sporazuma je postignut 2011. nakon pet godina pregovora.

Ne dobiva više ‘džeparac’

Prije abdikacije Juan Carlos bio je zaštićen imunitetom. Fundacija Lucum 2012. je zatvorena, a 65 milijuna dolara, koliko je još imala, završilo je na računu kraljeve ljubavnice Corinne Larsen na Bahamskom otočju. U Lihtenštajnu je bio i račun fundacije Zagatka naslovljen na Alvara d’Orléansa, bratića Juana Carlosa, a među korisnicima je bilo i ime Felipea VI. a da o tome on o tome nije znao.

Kada su ga o tome obavijestili odvjetnici Corinne Larsen, Felipe VI. odustao je od očeva nasljedstva i poništio mu je anuitet koji je dobivao (Juan Carlos je dobivao oko 180 tisuća eura godišnje od španjolske države). Od tada se Juan Carlos sasvim povukao, a sada odlučio i napustiti Španjolsku. Ima i onih koji smatraju da bi se u Španjolskoj trebalo ukinuti kraljevinu i stvoriti republiku. 

Komentara 2

DU
Deleted user
17:53 04.08.2020.

Koliko u kroejši ima Juana Carlosa??

LA
lajh1985
16:25 04.08.2020.

Ceka maminjo u medugorju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije