Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
željko stipić:

"Jovanovićev cilj trebao bi biti povećanje plaća u školama"

'14.02.2011. Petrinjska, Zagreb - Zeljko Stipic, predsjednik sindikata Preporod Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
09.01.2012.
u 21:00

– Odmah se može srediti stanje u E-matici i ukinuti evidentiranje radnog vremena. Ne treba čekati 100 dana – sugerira Stipić.

– Nije trebao ići putem svojih prethodnika i davati reciklirane najave koje slušamo desetak godina, morao je najprije napraviti analizu, a onda reći što će napraviti – poručio je u ponedjeljak predsjednik Sindikata "Preporod" Željko Stipić ministru znanosti obrazovanja i športa Željku Jovanoviću.

Stipić tvrdi i da će donošenje proračuna za ovu godinu jasno pokazati odnos nove vlasti prema obrazovanju te je upozorio da su najava smanjenja plaća u javnim službama i najava povećanja izdvajanja za školstvo – međusobno proturječne.

– Povećanje izdvajanja za obrazovanje i približavanje željenoj brojci od pet posto BDP-a kroz koje bi se, među ostalim, osiguralo barem izjednačavanje prosječnih plaća u školama s prosječnim plaćama u državi, trebaju biti ne samo najvažniji politički cilj ministra Jovanovića nego i rješenje koje će omogućiti realizaciju onoga što ministar najavljuje – komentirao je Željko Stipić.

Upozorio je da prosvjetari sa svojih 4850 kuna prosječne plaće zaostaju 500 kuna za prosječnim plaćama u državi. Istaknuo je, također, da su izdvajanja od četiri posto BDP-a za obrazovanje u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka i da je europskih 5,6 posto "za nas nisu Medvednica, nego Himalaja". Stipiću je, kaže, jasno kazao da se problem financiranja ne može riješiti odmah u prvih sto dana, ali je naveo niz problema koji se mogu riješiti odmah – sređivanje stanja u E-matici, ukidanje evidentiranja radnog vremena, a zapitao je i koliko će koštati uvođenje novih predmeta.

O ukidanju zaključnih ocjena na prvom polugodištu kaže da je složen problem te da školsku godinu treba podijeliti na dva simetrična razdoblja.

Komentara 30

OB
-obrisani-
21:32 09.01.2012.

Pametno nema sto... Ukinit evidenciju radnog vremena.... Zasto bi skolski djelatnici (nastvnici ) morali ikom polagat racun koliko rade,ali trazit povecanje placa to im je zulj koji ih muci.... kako su nam djeca pametna i koliko znaju vidi se dada se malo ko od njih moze pohvaliti sa naucenim.... Nema veze ,ionak ce tatice kupit na kraju diplome i eto nam novopecenih intelektualaca... >:-))

JA
james49
21:33 09.01.2012.

Kako nam obućavate djecu, imate i prevelike plaće

BI
billynik
21:59 09.01.2012.

Svaka čast jednom dijelu prosvjetara ali tamo je vrlo velik dio onih koji ne zaslužuju plaću koju dobivaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije