Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'izbrisan razred'

Jovanović u crikveničkoj školi - Nije kriv softver, kriva je škola

Jovanović u crikveničkoj školi (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/8
04.09.2013.
u 14:37

-Mogli su učiniti tri stvari, ponuditi djeci upis u neki drugi smjer u toj školi, ponuditi im da se upišu u neke druge škole ili jesenski upisni rok. Ova škola do 23. kolovoza nije učinila ništa, kazao je Jovanović.

Ministar Željko Jovanović posjetio je danas crikveničku Srednju školu "Dr. Antuna Barca", kako bi razriješio dilemu oko upisa djece u razred s trogodišnjim školovanjem u koji su zajedno trebali ići kuhari, automehaničari i vodoinstalateri. Problem je nastao, kako su prvotno objasnili u školi, nakon što je jedan učenik odlučio umjesto za automehaničara učiti za vodoinstalatera, nakon čega je kompjuter automatski izbrisao petero automehaničara, a time i cijeli razred. Međutim, ministar Jovanović krivicu je pripisao isključivo zaposlenima na poslovima upisa u ovoj školi, naglasivši kako je još 40-tak škola bilo suočeno s takvim problemima, radilo se otprilike o 280 učenika. Oni su danas svi upisani u različite programe u svojim škola, naglasio je Jovanović.

'Ministarstvo nije krivo'

− Nikakav problem u sustavu ne postoji, nikakva kompjuterska greška ne postoji. Sustav e-upisa funkcionira besprijekorno, poput švicarskog sata. U svakom trenutku, u bilo koje doba dana, noći, mi znamo gdje se pojedini učenik nalazi – kazao je Jovanović objasnivši kako su 21. kolovoza sve škole u Hrvatskoj zamoljene da, ukoliko zbog nedovoljnog broja učenika prijavljenih za pojedine programe postoji problem formiranja razrednih odjela, do 23. kolovoza učine sve što je potrebno da bi se djeci osigurao upis.

- Mogli su učiniti tri stvari, ponuditi djeci upis u neki drugi smjer u toj školi, ponuditi im da se upišu u neke druge škole ili jesenski upisni rok. Ova škola do 23. kolovoza nije učinila ništa, nisu učinili ono na što su od strane ministarstva bili upozoreni. Gdje je tu kompjutorska, softverska greška, gdje su tu izbačeni učenici na ulicu, nigdje – kazao je Jovanović.

Upozorio je kako se ovdje radi o dezinformacijama koje nikome ne koriste. Tek 26. kolovoza škola je ponudila prijedlog koji nije u skladu sa zakonom, nastavio je Jovanović objasnivši kako je moguće kombinirati razrede kada su barem donekle slični prema nastavnom planu i programu. Prijedlog škole o spajanju tri smjera nije se mogao odobriti jer je u nesuglasju s propisima, standardima i sa zakonom, kazao je ministar dodavši kako su tek u utorak konačno dobili suvisli prijedlog.

- Zanimanje kuhara iz klasičnog oblika nastave u dogovoru s Obrtničkom komorom i PGŽ kao osnivačem škole, prešlo je u takozvani vezani obrt. S tim se prijedlogom ministarstvo usuglasilo i omogućilo da se u ovoj školskoj godini oformi kombinirani razred u kojem će biti devet učenika kuhara i 15 vodoinstalatera, sve vezani obrtom (JMO), ta je kombinacija u skladu sa zakonom – zaključio je ministar ponovivši kako je ova odluka donesena s malim zakašnjenjem, ali zbog odgovornosti škole i onih koji je vode.

Ministarstvo je sa svoje strane učinilo maksimum da se učenici školuju u crikveničkoj školi, rekao je Jovanović napomenuvši kako se planiralo potpuno nesuvislo, bez ikakve veze sa stvarnim potrebama učenika i društva. Dvoje učenika koji su odlučili biti automehaničari nije bilo zadovoljni današnjom odlukom, no nakon razgovora s ravnateljom Lukom Kujundžićem promijenili su mišljenje.

- To je sada riješeno, a hoće li kod nas ostati i iduće godine ili će tražiti premještaj u drugu školu, vidjet ćemo, pred njima je godina dana – kazao je ravnatelj Kujundžić.

>>Zbog softvera učenici crikveničke srednje škole izbačeni na ulicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije