Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tražili zamjenu

Jovanović miče šefa centra za državnu maturu

'13.03.2013., Zagreb - Dolazak ministara na redovitu sjednicu Vlade Republike Hrvatske. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
15.03.2013.
u 07:38

Prof. Bezinović: Sirovatkino mjesto nudili su mi još prije nekoliko mjeseci

Ono o čemu se priča već gotovo godinu dana ministar obrazovanja Željko Jovanović odlučio je realizirati sada i s mjesta ravnatelja Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji organizira i provodi državnu maturu, smijeniti ravnatelja Gorana Sirovatku koji je na toj dužnosti sedam godina. Da namjera ministra Jovanovića da makne Sirovatku nije od jučer, govori i podatak da su se u određenim krugovima već tražili njegovi nasljednici. Jedan od onih koje su u ministarstvu željeli na Sirovatkinu mjestu jest i psiholog prof. dr. Petar Bezinović.

– Da, nadležna osoba razgovarala je sa mnom o tome prije nekoliko mjeseci, ali ja nisam bio zainteresiran. Što se mene tiče, to ne dolazi u obzir, ne zanima me – rekao nam je Bezinović.

Sirovatka šuti

Prijedlog Sirovatkine smjene Jovanović je, u skladu s procedurom, uputio predsjedniku upravnog vijeća Damiru Borasu, dekanu Filozofskog fakulteta. – Dobio sam prijedlog, obrazložen je na 16 stranica. Nisam ga stigao proučiti. Vijeće samostalno odlučuje, a ako je ministar to predložio, sigurno je imao valjane razloge – komentirao je Boras.

Sam Goran Sirovatka jučer nije bio raspoložen za razgovor. – Ne mogu davati nikakve izjave – kratko nam je uzvratio SMS-om. Povod za smjenu, prema kuloarskim pričama, ovaj put nisu preteški testovi i sadržaj državne mature koji su se kao argument za takav potez spominjali u svibnju prošle godine, koji, uzgred rečeno, i nisu valjan argument jer Sirovatka ne sastavlja testove niti odlučuje o sadržaju, nego – novac.

– Testovi iz državne mature provode se dvaput godišnje i netko na njima radi uz redovan posao. Taj prekovremeni rad trebalo je platiti, a to se očito ministru i njegovim suradnicima nije svidjelo. Ali, tko će raditi besplatno i tu se možda našlo nešto što je mogao biti dobar povod. Razloge zna ministar – kazao je jedan naš sugovornik. – Nepravilnosti u financijskom poslovanju, javnoj nabavi, nepoštovanju pravnih propisa i akata – samo su neke od nepravilnosti koje je ministar Jovanović naveo kao razlog za smjenu.

Bit će još nadzora

– Ne bih govorio o detaljima prije nego što se ravnatelj očituje o tome, ali ćemo, nakon redovnog nadzora u kojem su nepravilnosti otkrivene, tražiti dodatni nadzor ministarstava financija i gospodarstva – kazao je jučer Jovanović. Naglasio je također da smjena ravnatelja neće ugroziti ni jedan posao koji taj centar obavlja pa ni provođenje ovogodišnje državne mature.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije