Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum

Jovanović: Korupcije više neće biti u sustavu obrazovanja

'29.05.2013., Zupanijska palaca, Varazdin - Ministar znanosti obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic potpisao je sa zupanom Predragom Stromarom ugovore o gradnji i dogradnji skola po modelu JPP. Photo:
Marko Jurinec/PIXSELL
04.06.2013.
u 18:03

Sporazumom je definirano sve što nastavnici smiju uzeti kao promotivni materijal – maksimalna vrijednost 100 kuna

Ministar obrazovanja Željko Jovanović potpisao je jučer s nakladnicima sporazum kojim će se, kako je naglasio, spriječiti svaka mogućnost korupcije pri odabiru školskih udžbenika. Jovanović je kazao da Hrvatska mora biti društvo jednakih šansi za sve, čemu je najveća prepreka korupcija koja je, prema njegovim riječima, najpogubnija u zdravstvu i obrazovanju.

– Korupcija u obrazovanju put je bez povratka – naglasio je Jovanović te dodao da će sporazum s nakladnicima osigurati \"ono što roditelji, učitelji i učenici godinama traže – moderne, kvalitetne i tanje udžbenike te lakše školske torbe. Od školske godine 2014./15. udžbenici će se birati isključivo prema kriteriju kvalitete, nijedan drugi više ne može doći u obzir. Za neznanje i korupciju više nema mjesta u obrazovanju – kazao je Jovanović.

Predsjednik Zajednice nakladnika Neven Antičević ocijenio je da će taj sporazum pridonijeti suzbijanju korupcije na svim razinama. Sporazumom se zabranjuje bilo kakav oblik pritiska na učitelje pri izboru udžbenika, zabranjene su donacije, definirana maksimalna vrijednost (100 kuna) promotivnih darova, organizacija promotivnih jednodnevnih seminara koji se osam dana prije održavanja moraju prijaviti Ministarstvu, a za sudjelovanje na seminaru zabranjeno je isplaćivanje dnevnica i troškova noćenja.

Ministarstvo će voditi precizan popis onih kojima su donacije uručene, a precizno je definiran i odnos učitelja i autora ili recenzenta s nakladnicima. Sve to trebalo bi spriječiti dosadašnju praksu da nakladnici jednodnevnim izletima i sličnim darovima uvjeravaju ravnatelje, odnosno nastavnike da su njihovi udžbenici najbolji.

>>\'Takve zbrke i kaosa u izradi udžbenika dosad nikad nije bilo\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije