Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNO VIJEĆE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Jovanović: Godišnja korupcija u gospodarstvu iznosi 6 milijarda kuna

27.01.2009.
u 14:02

Šest milijarda kuna stoji godišnje hrvatsku državu procijenjena šteta nastala korupcijom u gospodarstvu, u kojem je segment javne nabave područje visokog rizika njezine pojave, ocijenio je Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije na današnjoj sjednici koja se bavila javnom nabavom i korupcijom u tom sektoru.

Javna je nabava i u EU pod posebnim nadzorom, kao i svugdje gdje se susreću državni novac i privatni interes. Na Vijeću je iznesen podatak kako između tri i pet posto svih javnih nabava u Europskoj uniji podložno korupciji, dok je kod nas taj postotak i veći.

U 2008. godini ostvarene su 44 milijarde kuna vrijednosti ugovorenih poslova putem javne nabave, a prema podacima Ministarstva gospodarstva lani su uočena 54 slučaja spornih javnih nabava. Prema riječima državne tajnice ministarstva Tamare Obradović Mazalin, riječ je uglavnom o nabavama do pola milijuna kuna koje nisu imale u ugovorima istaknutu ili definiranu vrijednost ugovaranja određene usluge, roba ili radova.

Ministarstvo, osim uočavanja određenih nepravilnosti, nema ovlasti dalje postupati, ali naglašava dobru suradnju s ostalim državnim tijelima koja to mogu, istaknula je državna tajnica napominjući kako je transparentnost javnih nabava najbolji način borbe protiv korupcije u tom sektoru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije