Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova Analiza

Josipoviću mir s Pupovcem može donijeti 20.000 glasova

10.05.2014., Glina - Na proslavi 70. obljetnice Srpskog kulturnog drustva Prosvjeta medju brojnim uzvanicima iz politickog i vjerskog zivota bio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic.
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
08.01.2015.
u 13:13

Hoće li o pobjedi na izborima odlučiti BiH Hrvati ili hrvatski Srbi?

Aktualni predsjednički izbori jedni su od najneizvjesnijih, a o pobjedniku će odlučivati baš svaki glas. Zato i ne iznenađuje da se Ivo Josipović nakon čak dvije i pol godine pomirio s Miloradom Pupovcem, predsjednikom Srpskog narodnog vijeća, kojeg je u jeku sukoba nazivao političkim reketarom i etnobiznismenom.

Najžešći sukob

Josipovićev sukob s Pupovcem jedan je od najizravnijih i najupamćenijih iz njegova mandata. Ne pamtimo da se aktualni predsjednik s bilo kim tako izravno i žestoko obračunao kao s čelnikom hrvatskih Srba. No, finale predsjedničkih izbora moglo bi se sažeti u jednu rečenicu – hoće li o pobjedi odlučiti hrvatski Srbi ili BiH Hrvati. HDZ je, naime, karte bacio na BiH i odlučio osigurati besplatan prijevoz biračima Hrvatima jer ih je u prvom krugu, zbog smanjenog broja biračkih mjesta, izašlo tek 7372 od oko 260.000 s biračkim pravom. Josipoviću je pak jasno, pokazuje naša analiza, da su birači srpske nacionalnosti u znatno manjem broju izašli na predsjedničke izbore i da je potencijal tih glasova, koji će uglavnom pripasti njemu, popriličan. Prema analizi Večernjeg lista, Ivo Josipović bi nakon "Hristos se rodi" na božićnom domjenku SNV-a, koji je nekidan pohodio nakon što je dva preskočio zbog svađe s Pupovcem, mogao dobiti oko 20.000 novih glasova u gradovima i općinama u kojima je visok udio srpskog stanovništva. Pa nije isključeno da će autobusi stizati i preko srpske granice u Hrvatsku.

Analizom smo obuhvatili 67 gradova i općina u kojima je udio stanovnika srpske nacionalnosti veći od 10 posto. A potencijalnih 20-ak tisuća glasova izračunali smo zbrajanjem razlike glasova koju je dobio Josipović u odnosu na glasove koje su osvojili tamošnji lokalni čelnici. Nismo zbrajali glasove u svih 67 gradova i općina, nego u njih 20-ak, u kojima je odaziv birača bio manji, a postotak srpskog stanovništva veći. Kada se analiziraju pojedini gradovi, vidljivo je kako je Josipović u prvom krugu dobio znatno manje glasova nego što ih je dobio kandidat ljevice za gradonačelnika na lokalnim izborima. Tako je, primjerice, u Vukovaru Josipović osvojio 3985 glasova, a Željko Sabo na ponovljenim lokalnim izborima u drugom krugu dobio je 6946 glasova. To znači da bi Josipović mogao potegnuti još oko 3000 glasova.

Karte na Glinu, Kistanje

Na predsjedničke izbore u prvom krugu u Vukovaru je izašlo 10.889 birača, dok je na ponovljenim lokalnim izborima odaziv bio 14220 birača. Dakle, potencijal je i u biračima koji su ostali kod kuće. Grabar Kitarović je u Vukovaru osvojila više glasova – 5295 – ali je zato i njen potencijal osvajanja novih glasova nešto manji.

Naime, u drugom krugu ponovljenih lokalnih izbora HDZ-ovac Ivan Penava pobijedio je s osvojenih 7137 glasova. U Glini, koja je također imala ponovljene izbore, Josipović je u prvom krugu dobio 861 glas, a gradonačelnik Milan Bakšić (SDP-ova koalicija) osvojio je 2068. Na tim ponovljenim izborima glasalo je 4108 birača, a u prvom krugu predsjedničkih 2858. U općini Erdut Josipović je dobio 871 glas, a u prvom krugu izbora za načelnika kandidat SDSS-a dobio je 1728. U općini Kistanje Josipović je dobio 434 glasa, a u prvom krugu izbora za načelnika kandidat SDSS-a dobio je 1370 glasova. Jasno je da pomirenje s Pupovcem ima dobru cijenu. 

>> 'Kampanja je zanimljiva i dinamična ali, naravno, postoje različiti prljavi poslovi' 

>> 'Predsjednička kampanja na pragu je sotonizacije i mesijanskih ideja'

Komentara 50

Avatar Purger1968
Purger1968
13:35 08.01.2015.

Kao što smo i rekli, Hrvatima se oduzima pravo glasa, tj. tehnički se onemogućuje na način da moraju glasovati 120 km od mjesta stanovanja, a Srbima treba omogućiti da dođu lastinim autobusima u što većem broju. Samo me zanima kojeg dana u mjesecu ono dolaze besplatnim prijevozom po socijalne pomoći i mirovine koje im svi radni Hrvati redovito uplaćuju da bi oni mogli trošiti po Beogradu, Čačku i širom male velike Srbije... To je ta pravednost, to je taj pravi put.

FO
Fortuna1980
13:29 08.01.2015.

tko je Za Kolindu neka lajka!!! ovo josipovicu vise ce odmoc nego pomoc!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:32 08.01.2015.

Dovoljno je pogledati za koga glasaju sela u okolici Vukovara sa većinskim srpskim stanovništvom a za koga s hrvatskim stanovništvom... Jasno je tko je čiji kandidat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije