Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trodnevni posjet

Josipovića u Njemačkoj dočekuju prosvjedi u organizaciji HČSP-a

\'20.12.2010., Zagreb Pantovcak, ured Predsjednika RH. Novogodisnji  intervju novinarke Vecernjeg lista, Jasmine Popovic s predsjednikom republike RH dr. Ivom Josipovicem.   Photo: Robert Anic/PIXSELL
Robert Anić/PIXSELL
18.01.2011.
u 15:04

Osim gospodarstvenika u Mainzu će na dolazak hrvatskog predsjednika čekati i hrvatski prosvjednici

U trodnevni službeni posjet SR Njemačkoj u srijedu u Berlin stiže hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović. Nastupni posjet gospodarski najjačoj zemlji EU bit će u znaku daljnje izgradnje političkih i gospodarskih veza RH i SR Njemačke. Sama činjenica da će predsjednika Josipovića u Berlinu u srijedu i četvrtak primiti najviši njemački politički dužnosnici, predsjednik države Christian Wulff, savezna kancelarka Angela Merkel i predsjednik Bundestaga Norbert Lammart, govori o važnosti koju Nijemci pridaju ovom posjetu.

Predsjednik Josipović u Berlinu će u četvrtak uvečer u dvorani Allianz Foruma u Berlinu, u organizaciji Zaklade "Robert Bosch", Veleposlanstva RH u Berlinu i Njemačkog vijeća za vanjsku politiku (DGAP), održati predavanje na temu “Politika pomirenja i hrvatski ulazak u EU: Dvije strane jedne iste medalje”.

U četvrtak u Berlinu, jednako kao i u petak u Frankfurtu, hrvatski predsjednik susrest će se i s hrvatskim iseljenicima. Gradonačelnica Frankfurta na Majni upriličit će u Gradskoj vijećnici u Frankfurtu svečani prijam s večerom za hrvatskog predsjednika. Prije dolaska u Frankfurt predsjednik Josipović zadnjeg dana svojeg posjeta održat će govor na Hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu, koji organizira Industrijsko-gospodarska komora (IHK) Rheinhessen u Mainzu. Brojne njemačke i hrvatske gospodarstvenike na skupu će predvoditi njemački i hrvatski ministri gospodarstva Rainer Brüderle i Đuro Popijač.

>>Josipović ne odustaje od puta u Berlin unatoč bombaškoj prijetnji

Osim gospodarstvenika u Mainzu će na dolazak hrvatskog predsjednika čekati i hrvatski prosvjednici. Njima su njemački nadležni organi odobrili prosvjede na kojima će se, prema najavama organizatora iz Hrvatske čiste stranke prava, od predsjednika Josipovića tražiti da "prestane veličati simbole i zlodjela totalitarnoga komunističkog sustava", da se "javno založi za procesuiranje zlodjela jugokomunističkog sustava" te da podrži nedavno pokrenutu akciju posmrtnog oduzimanja najvišega njemačkog odličja J. B. Titu.

Komentara 67

JA
javno
09:50 22.01.2011.

Božić bi trebao biti blagdan mira, radosti, veselja, praštanja i zbližavanja, bez obzira na to po kojem se kalendaru slavio i gdje. Do danas je, međutim, ostalo prešućeno kakva je bila proslava Božića po julijanskom kalendaru u Subotici. Na Badnjak se, naime, gradom iz grla lokalnih Srba orilo \"Mađarice, pripremi salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate\"! I nikom ništa. Sve bi na tome i ostalo da nakon višednevne šutnje svoj glas nisu dignuli Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji su uputili pismo subotičkom gradonačelniku u kojemu ističu svoju zabrinutost zbog izostanka reakcija na te šovinističke izgrede prema Hrvatima. Bez osude U pismu piše: \"Očekivali smo, naime, da ćete Vi ili netko od Vaših suradnika javno osuditi događaje u kojima su ne samo vrijeđani građani hrvatske nacionalnosti nego im se i otvoreno prijetilo. Vjerovali smo da je vrijeme u kojemu se na ulicama nekažnjeno pjeva \'Mađarice, pripremi salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate\' iza nas, no očito je da smo se u tomu prevarili\". Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata naglašavaju kako se radilo o otvorenom izazivanju nacionalne mržnje i kršenju članka 49. Ustava Republike Srbije te drže da je bilo za očekivati kako će gradonačelnik, u suradnji s pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova, raditi na otkrivanju počinitelja te njihova procesuiranju. I nastavljaju u pismu: \"Nadamo se da ste obaviješteni da je i ispred Generalnog konzulata Republike Hrvatske u gradu čiji ste gradonačelnik bilo nedoličnog ponašanja i uvredljivih riječi. Vjerujemo da ste svjesni da takvi događaji ne pridonose uznapredovaloj normalizaciji odnosa između dviju država. Na kraju, ono što nas posebno brine jest i medijsko prešućivanje ovih nemilih događaja u gradu – niti jedan relevantni subotički medij nije objavio da se pozivalo na \'klanje Hrvata\' – što dodatno izaziva nesigurnost kod građana hrvatske nacionalnosti\". Čekaju se sankcije Pismo su potpisali predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Tomislav Žigman. U njemu na kraju zaključuju kako se nadaju da će se ipak nešto poduzeti u sankcioniranju takvog otvorenog šovinističkog napada i izljeva mržnje prema Hrvatima. O incidentu u Subotici u Srbiji su pisale jedino e-novine, nezavisni beogradski portal, pod naslovom \"Klerofašističko božićno orgijanje\". Incident je osudila i Građanska Vojvodina, koja okuplja veći broj nevladinih organizacija.

OB
-obrisani-
15:25 18.01.2011.

Aaaaaaaaaa, zato oni demonstriraju... Nek samo hodaju, to je zdravo.

ZV
Zvonimir555
09:27 21.01.2011.

18.01.2011. u 22:55h juma je napisao/la: Ivo Josipovic ce gospodji Merkel prvo morati objasniti zasto je Hrvatska jedini preostali bastion komunizma u cijeloj istocnoj Europi i zasto se ne izrucuju udbaske ubojice koje trazi interpol i njemacko pravosudje. Da su kojim slucajem hrvatski branitelji bili bi davno izruceni i to po skracenom postupku. Sve dok na ta pitanja ne odgovori u Njemacku i medju hrvatsku dijasporu nije dobro dosao. Vecina hrvata ima pametnija posla nego da prosvjeduje, pa stoga ne ocekujem masovne demonstracije. Ono sto mi nije jasno je to da u Hrvatskoj niko ne prosvjeduje, nego mirno gutaju sva g... koja im serviraju. ++++++++++++++++++++++++++++++++++ Cuj i pocuj >jumo- g... umno< : Ako je za tebe premijerka Merkel -gospodja , onda za tebe treba biti i nas Predjednik Republike Hrvatske : Gospodin Dr. Ivo Josipovic ! Ne ponasaj se nedostojanstveno i nekulturno. To je normalan kodeks izrazavanja i etiketiranja drzavnika . Narod je Hrvatski 62 postotnom vecinom Dr, Ivu Josipovica IZABRAO za svoga Predsjednika i za Oca ovoj Naciji. Njemu je Narod dao POVJERENJE . On je u svojoj zemlji izabran i glasa za najboljeg politicara. Sto vi tamo uu Njemacko ne protestirate sto JE HADZ-eovska vlada POKRALA ovaj nas NAPACENI Narod??Da smo uz najljepsu zemlju na ovome Svijetu _ postali najsiromasnija inacija sa NAJVECIM DUGOM !!!!!!!! STO zbog TOGA DAN I NOC NE CINITE VASE JADNE PROSVIJEDE ?? Ako ste Domoljubi! Kako vam se srce ne kida i na prosvijedujete STO MLADI I STARI KOPAJU PO KONTEJNERIMA!! ?? Ostavite nas vi sa debelim budjelarima u svojim bankama i novcanicima, NA MIRU !!! Ostavite Hrvatsku na MIRU ! Kao sto ste je ,odlaskom u Njemacku i OSTAVILI - DOSLOVNO !!!! Mi ne trebamo TAKVO vase ponasanje i pametovanje (sa vasim debelim socijalnim pomocima u vasim dzepovima) ! Mi ovdje, u Hrvatskoj, IMAMO dovoljno i svojih pametnjakovica i NASE pameti . Ostavite ovaj Narod Hrvatski u Miru Bozjem!Ostavite naseg Predsjednika u Miru Bozjem .! Vi ionako imate u svojoj zemlji - svoga Predsjednika! Kao sto vidite : Suti Narod Hrvatski SUTI , od zala, koje su mu kojekakvi nanijeli, i osiromasili ga i ogoljeli >do kostiZaklela se Zemlja Raju da se SVE tajne saznaju!< !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije