Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni protokol

Josipović zvao Merčepa, a onda ga odbio primiti

merčep
Željko Hladika/PIXSELL
Autori: Nikola Sever Šeni, Jasmina Popović
02.04.2010.
u 17:41

Josipović nije želio primiti čovjeka kojega se sumnjiči za ratni zločin i to je legitimno pravo. Ali zašto ga je protokol zvao i zaželio mu dobrodošlicu?

Tomislav Merčep, predsjednik Udruge dragovoljaca iz Domovinskog rata, kao i svi ostali čelnici značajnijih braniteljskih udruga, pozvan je na domjenak u Ured predsjednika i upoznavanje s novim predsjednikom Ivom Josipovićem. Ipak, Merčep u četvrtak Ivu Josipovića nije ni vidio niti čuo. Umjesto u svečanu dvoranu odveden je u posebnu sobicu gdje je sjedio dok gotovo dvosatno primanje nije završilo.

Potvrdio dolazak

Predsjednik ga nije želio primiti jer ga se sumnjiči za ratni zločin i to je legitimno pravo državnog poglavara. Međutim, ako ga nije želio primiti, nije mu trebao ni poslati pozivnicu. A Merčep je dobio pozivnicu kao predsjednik udruge. Na pozivnici je pisalo da se mora potvrditi dolazak što je on i učinio. S Pantovčaka mu je poručeno da se vesele njegovu dolasku i sa svojim suradnikom Darijem stigao je u dogovoreno vrijeme na Pantovčak.

– Bilo nas je mnogo i nismo odmah ni shvatili da netko nedostaje. Ja sam ga srela na izlazu. Ispričao mi je da je odveden u posebnu sobu te da predsjednika nije vidio. Sve ga je to prilično potreslo i psihički dotuklo. Ako ga Josipović ne želi vidjeti, nije ga morao zvati. Ali ovako, pozvati čovjeka i onda ga utrpati u neku sobu sa strane, to se tako ne radi. To je velika blamaža predsjednika Josipovića – kaže Slavica Hruškar iz udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski.

Iz Ureda predsjednika stižu ponešto drukčije informacije. Pričom da se, kad dolazi mnogo ljudi, uvijek netko nepozvan pokuša prikrpati, rečeno nam je da je, koliko oni znaju, Merčep stigao tek do porte. Nisu ulazili u detalje kao što je, primjerice, to je li Merčep imao pozivnicu koju je uredno potvrdio ili nije.

Nerazjašnjeni zločini

Tomislav Merčep, kako smo doznali od njegovih prijatelja, ne želi komentirati taj slučaj. Ponavljaju da mu je sve to teško palo i da je nakon svega pao u depresiju. Inače, Merčepovo je zdravlje već godinama narušeno, imao je moždani udar i niz komplikacija vezanih uz psihičko zdravlje.

Što se, pak, tiče njegove umiješanosti u ratne zločine, Merčep nikada nije formalno optužen. Povezuje ga se s još nerazjašnjenim zločinima nad Srbima u istočnoj Slavoniji i Pakračkoj Poljani. Podsjetimo, Milan Bandić, protukandidat Ive Josipovića u drugom krugu predsjedničkih izbora, u susretima s braniteljskim udrugama družio se s Merčepom.

Kasnije mu je to zamjereno, a Bandićev se stožer pravdao da im je pozlilo kad su vidjeli da Merčep sjedi uz predsjedničkog kandidata.

Komentara 176

FL
flok
14:53 03.04.2010.

@zvonimir da te pozdravim knin mi je rodni grad

TO
TOCA
19:08 03.04.2010.

Moj SOKOLE ptico moja mila.

KC
kcbajka
00:10 03.04.2010.

Previše sranja za tri dana kraljevanja iliti komuniziranja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije