Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vruća tema

Josipović traži istrage o vlasništvu medija

VNS (1)
Goran Stanzl/Pixsell
VL
Autor
Jasmina Popović
11.06.2011.
u 12:30

Ne radi se samo o utjecaju crnog kapitala na stvaranje medija u Hrvatskoj već i o utjecaju kriminalnog i političkog miljea na medije

Koliko je nevoljkosti premijerka Kosor pokazala pri sazivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost kad se prije dva tjedna bavilo slučajem Grbić - Linić, toliko ga je predsjednik Josipović pokazao pri sazivanju sljedeće sjednice na kojoj bi se VNS trebao baviti medijima, najvjerojatnije u srijedu 15.lipnja.

Premda je dio medija špekulirao da je Josipović protiv te sjednice zbog prijateljskih i poslovnih veza s ljudima iz svijeta biznisa i medija, on je tvrdio da je njegova zamjerka načelna i da bavljenje medijima nije stvar o kojoj bi trebao raspravljati VNS.

Premijerka Kosor je pak forsirala stavljanje te teme na dnevni red s naglaskom na vlasništvo u medijima, odnosno na medije koji su nastali posredstvom tzv. crnog kapitala. Kompromis je nađen, Josipović je pristao na sjednicu, a konačna tema je malo proširena. Ne radi se samo o utjecaju crnog kapitala na stvaranje medija u Hrvatskoj već i o utjecaju kriminalnog i političkog miljea na medije.

– Vlasništvo u medijima mora biti transparentno, a kako znamo, u Hrvatskoj to nije u svim slučajevima tako. Možda je na prvi pogled izgledalo da će na tapeti biti samo tiskani mediji, no još su veći problem elektronički mediji. Znamo da je bilo slučajeva da se s torbama punim novca dolazilo i kupovalo lokalne radiostanice, da su se koncesije dijelile netransparentno i da je vlasnička struktura u njima često vrlo čudna. Moglo bi se dogoditi da je premijerka htjela tjerati lisicu, a istjerat će vuka. No u svakom slučaju ne samo predsjednik Josipović već i još neki članovi VNS-a tražit će vrlo ozbiljnu istragu o svim problematičnim pitanjima u vlasništvima u medijima – najavljuje jedan od članova VNS-a.

Komentara 20

OB
-obrisani-
14:04 11.06.2011.

a kad smo kod sponzora, provjeriti udio mr. soroša u tome

OB
-obrisani-
12:36 11.06.2011.

Zasto nema ni jednog kriticnog teksta o Todoricu? Zasto nista neznamo o njemu i njegovoj imperiji?

MP
Mr.Pravda
12:47 11.06.2011.

zasto se ne pise o pljacki ili privatizaciji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije