Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši predsjednik

Josipović žestok: Predsjednica je dala krila ustašofiliji u Hrvatskoj

Ivo Josipović
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
18.02.2019.
u 11:03

'Ista predsjednica s istom ideologijom, koje zapravo nema. Njena politika je bila u funkciji privlačenja glasova, idućih izbora, ma koliko oni bili daleko'

Bivši predsjednik RH, Ivo Josipović, osvrnuo se na protekle četiri godine mandata aktualne predsjednica Kolinde Grabar Kitarović, te pritom nije skrivao svoje negodovanje, prenosi N1.

-Vidim, govori se o novoj predsjednici, rekao bih da je riječ o kontinuitetu. Ista predsjednica s istom ideologijom, koje zapravo nema. Njena politika je bila u funkciji privlačenja glasova, idućih izbora, ma koliko oni bili daleko....Počela je s podrškom desnice, čak i radikalne, bila je jedna od osoba koja je dala krila ustašofiliji u Hrvatskoj. Vješto se snalazila u radikalno desnom kontekstu... Ima puno onih koji joj ne vjeruju jer riječ je o kontinuitetu pomalo kameleonske politike koja gleda gdje bi što uštipnula. Bila je jedno vrijeme eksponent najradikalnijih snaga u Hrvatskoj- rekao je Josipović.

Predsjednica je nedavno priznala kako je pogriješila kada je rekla da je pozdrav 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, a Josipović je i o tome imao štošta za reći. 

Ivo Josipović
1/4

- Ovo što smo čuli od gospođe predsjednice da su je savjetovali da je ZDS stari povijesni pozdrav. To je zabrinjavajuće. Samoponižavajuće je da jedan ozbiljan politički gaf krivi savjetnike i to one koji nisu više gore, pretpostavljam. Predsjednik i predsjednica su odgovorni za sve neovisno o savjetnicima. Oni nisu samostalni faktori, sve što izgovori predsjednica ili predsjednik, ide na dušu predsjednika ili predsjednice. Poražavajuća je činjenica da predsjednica države ne zna svoju povijest. To je strašno, ako to nije znala, sutra će biti doktorica političkih znanosti, pa kakvo je njeno znanje- rekao je. 

Rekao je i kako se ustavne ovlasti predsjednika nikako ne smiju mijenjati. 

-Ni slučajno, treba operacionalizirati ovlasti koje već postoje. Odabrali smo parlamentarni sustav u kojem predsjednik ima funkciju osigurača. Puna funkcija nastupa kad sustav ne funkcionira, bilo zbog rata, bilo zbog toga što nije formirana vlast. Predsjednik ili predsjednica imaju vrlo važnu ulogu vrhovnog zapovjednika... Milanović bi sad, kako se priča, bio predsjednik, a uvijek se omalovažavajuće odnosio prema instituciji predsjednika... Vlade su ovlasti nagrizale rješenjima koja su na rubu ustavnosti. Silno sam protiv toga da se predsjednik ili predsjednica biraju u parlamentu.

Ionako imamo svevlast premijera, ja sam uvijek za podjelu vlasti, kontrolu vlasti, a nikako za to da se sva politička most prenese u Banske dvore... Predsjednik ili predsjednica zbog izbora imaju najveći legitimitet u Hrvatskoj. Problem je u tome što zapravo imamo premijera koji, neću reći da nema legitimitet, ali njegova vlada stoji u političkim strankama koje su na izborima nastupale protiv njega. Sadašnja vlada ne reflektira volju građana. Predsjednik ili predsjednica imaju neupitan politički legitimitet, to bi trebalo sačuvati, operacionalizirati, ali nikako širiti ovlasti-kazao je Josipović.

>>Kolinda Grabar Kitarović položila vijenac na grobu dr. Franje Tuđmana

Komentara 78

Avatar Kradeseze
Kradeseze
11:08 18.02.2019.

Koja ishlapljela komunistička lignja! K tome i ZAMPORION. Bolesno.

PA
pax5
11:17 18.02.2019.

Kaj nije predsjednik Mesić pjevušeći Juru i Bobana !

Avatar dr._Vrapčello
dr._Vrapčello
11:13 18.02.2019.

Jeftino odsvirani klavir koji je olajavao vlastitu zemlju se javio... De se pogledaj u ogledalo i ponovno izgovori riječi o lutki-Kolindi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije