Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gubitak prava

Josipović oduzeo generalske činove Glavašu, Norcu i Zagorcu

ivo josipović (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
VL
Autor
Jasmina Popović
21.09.2010.
u 16:36

U obrazloženju odluke piše da svi kojima je oduzet čin gube pravo na predstavljanje u činu, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana uz čin.

Kao što je i najavljivao, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i predsjednik Republike Ivo Josipović oduzeo je činove umirovljenim časnicima pravomoćno osuđenima za ratne zločine i zloupotrebu položaja i ovlasti.

Bez čina general bojnika zbog pravomoćnih osuda za ratne zločine ostali su Branimir Glavaš i Mirko Norac-Kevo, a Vladimiru Zagorcu čin je oduzet zbog presude za zloupotrebu položaja i ovlasti. Zbog ratnog zločina čin pukovnika oduzet je Tihomiru Oreškoviću, a čin bojnika Siniši Rimcu zbog ubojstva.

U obrazloženju odluke piše da svi kojima je oduzet čin gube pravo na predstavljanje u činu, pravo na nošenje vojne odore s pripadajućim oznakama te druga prava vezana uz čin što ponovno otvara i poglavlje o pravu na mirovinu koja proizlazi iz statusa u vojsci.

Iako su postojala pravna tumačenja po kojima predsjednik Josipović ni jednome umirovljenom generalu ne može oduzeti čin, on je očito procijenio da je njegova odluka pravno utemeljena i proveo je. Podsjećamo, njegov prethodnik Stjepan Mesić svojedobno je želio oduzeti činove Vladimiru Zagorcu i Ivanu Koradi, ali je dobio tumačenje da je to neizvedivo pa se, iako nerado, zadovoljio oduzimanjem odlikovanja.

Komentara 522

OB
-obrisani-
21:47 21.09.2010.

mali cvrcak Bilo s kime...samo, protiv četnika!!!!

OB
-obrisani-
23:04 21.09.2010.

ooo rođo jesam li te naša

MA
MahnitiTapir
18:27 21.09.2010.

Predsjedniče Josipoviću, što Vam ovo treba? Uostalom, oduzimanje čina umirovljenom generalu zbog nekog prijestupa je isto kao oduzimanje diplome ekonomistu čija je firma propala ili inženjeru čiji se zrakoplov srušio...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije