Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božićni domjenak

Josipović: Neki na naš brod stavljaju najstrašniji teret – mržnju

domjenak
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/7
06.01.2015.
u 12:58

Ima onih koji žele razvaliti politiku. Naša zemlja i naši građani trebaju moć politike kao moć naroda, poručio je Pupovac

Na tradicionalnom božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća danas se okupio među ostalim i politički vrh zemlje – premijer Zoran Milanović, predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko.

Iako je pozvan, šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije došao. Njega je predstavljao međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, koji je ujedno i šef stožera Kolinde Grabar Kitarović.

Uvodni govor u ime Srpske pravoslavne crkve održao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

– Mir božji, Hristos se rodi. Ako želimo imati pravi, istinski mir, moramo se izmiriti s Bogom tako da se onda možemo izmiriti i međusobno – rekao je mitropolit Porfirije.

Odnos Hrvata i Srba oslikao je alegorijskom Schopenhauerovom pričom o dva bodljikava praseta, koja govori o tome da dva praseta moraju biti dovoljno blizu da im bude toplo, ali istovremeno i dovoljno daleko da se međusobno ne izbodu.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je 2014. godina bila godina u kojoj je porasla netolerancija, godina u kojoj su padale teške riječi, riječi mržnje i bijesa.

– Uzdamo se da će izbori koji su pred nama donijeti dio rasterećenja da se rasteretimo muke, bijesa i mržnje i svega onoga što nam ne treba. U Hrvatskoj je potrebno vratiti moć politici da joj se vrati ideja i vjerodostojnost. Ima onih koji žele razvaliti politiku. Naša zemlja i naši građani trebaju moć politike kao moć naroda. Onih koji žele razvlastiti politiku ima više i bez obzira šalju li poruku s oltara ili bankovnog šaltera treba im poručiti da moć pripada narodu – rekao je Pupovac, kojeg smo pola sata kasnije pitali jesmo li u krivu kada tumačimo njegove riječi kao implicitnu poruku srpskoj zajednici da u drugom krugu podrži Ivu Josipovića, na što je rekao da će se predsjedništvo stranke sastati danas, da će pozvati sve svoje članove i simpatizere da u što većem broju izađu na izbore, a da je vrlo moguće da će biračima i konkretno predložiti kome da povjere svoj glas.

Foto: Grgur Žučko/pixsell

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

Premijer Zoran Milanović naglasio je da svi trebamo pripaziti što mislimo jer da naše misli mogu postati riječi, da riječi mogu postati djela, da djela mogu biti i malj, a da to onda može postati i običaj. Kao najveće vrednote društva naveo je pravdu, jednakost, slobodu i prava nacionalnih manjina.

– Sretan Božić, Hristos se rodi – rekao je Milanović.

– Mir božji, Hristos se rodi. U našoj kulturi i tradiciji nema dana kao što je Božić, dana kada se sjetimo da jedni drugima moramo biti ljudi, a ne vukovi. O kategorijama većinski-manjinski vrlo rijetko razmišljam, svi smo mi građani – rekao je predsjednik Josipović, a potom napomenuo kako bez Srba hrvatska znanost, kultura i umjetnost ne bi bili ono što jesu. I on se poput Porfirija referirao na Schopenhauera pričom o brodu koji je bez tereta nestabilan, a s previše tereta tone.

– Danas svjedočimo kako neki na naš brod stavljaju najstrašniji teret – mržnju. Našu lijepu Hrvatsku moramo čuvati od mržnje i netolerancije – kazao je predsjednik Josipović.

Treba napomenuti kako SNV ove godine iznimno nije dodijelio nagradu Svetozar Pribičević, nagradu za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa. Pupovac je to obrazložio time da je, iako postoje osobe koje su i u 2014. dale svoj doprinos unapređenju tih odnosa, atmosfera ipak bila takva da su hrvatsko-srpski odnosi nazadovali.

Nakon službenih govora gosti su tradicionalno lomili česnicu – pogaču u obliku kolača unutar koje je jedan novčić. Po narodnoj predaji onaj tko odlomi komad česnice s novčićem, imat će sreće cijele te godine. Zanimljivo, novčić je u svom komadu pogače našao predsjednik Ivo Josipović.

Nakon govora gostiju, Karamarkova izaslanika Miru Kovača pitali smo jesu li se on i HDZ prepoznali u porukama Pupovca i Josipovića o netoleranciji i mržnji.

– Došao sam ovamo u ime predsjednika Tomislava Karamarka i naše kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović da svim pravoslavnim vjernicima poželim sretan Badnjak i Božić – rekao je Kovač, a na pitanje zašto Karamarko i Grabar Kitarović nisu došli na domjenak rekao je – zbog zauzetosti obvezama u kampanji.

Komentara 329

Avatar Purger1968
Purger1968
13:18 06.01.2015.

G. Josipović, zar opet Vi o mržnji svog naroda?! Nije bilo dovoljno kad ste u Izraelskom parlamentu izrekli da u hrvatskom narodu postoji ustaška guja? Sad opet o mržnji. Imate li Vi išta lijepo za reći o svom narodu? Da li Vi uopće volite svoj narod? A o Vašim pravednostima najbolje govori Pupovac, odnosi su unazađeni unatoč Vašoj konstantnoj "regionalnoj" politici.

DU
Deleted user
13:17 06.01.2015.

Bilo bi to lijepo da oni priznaju Hrvatsku kao svoju domovinu... međutim njih se od malena uči da o cilju srbstva a to je projekt SANU koji nije bezazlen i naravno nije mrtav kao što to mnogi tvrde ( kao da nisu ništa naučili iz odnosa s srbijom i srbima). Onim poštenim Srbima koji priznaju Hrvatsku kao domovinu želim sretan Božić.

DU
Deleted user
13:11 06.01.2015.

Na tom brodu je svima zlo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije